Слухати Радіо

Зараз в ефірі

13:00

Св.Літургія з храму Успіння Пресвятої Богородиці (Страдч)

В ефірі

Денний ефір

15:00

Коронка до Божого Милосердя

15:40

Дитяча катехиза

16:00

Катехиза

16:45

Дитяча молитва

17:00

Дитяча катехиза

17:10

Новини

17:20

Голос народу, голос Божий

17:45

Літургія годин (Бревіарій)

18:00

Св.Літургія зі Санктуарію св.Йосифа (Гнівань)

19:00

Молитовна лінія

20:00

Заклик до Бердичівської Богородиці (Наживо)

21:00

Вечірній ефір

22:00

Катехиза

22:40

Духовні читання

23:00

Слово на кожен день

23:50

Літургія годин (Бревіарій)

00:00

Розарій

00:30

Катехиза

Аскеза - один із засобів на шляху духовного вдосконалення

Поділитись з друзями
Створено: 2024-10-14
Передача: Катехиза
О. Микола Белічев, головний редактор книжки о. Дмитра Артьомова “Вступ до теології духовного життя”, коментує розділ, присвячений християнській аскезі.
Грецьке слово «аскеза» походить від дієслова askeo, що перекладається як «обробляти, створювати, тренувати” і означає сукупність дій, які повторювалися систематично з метою набуття певної навички або чеснот. Вони могли бути фізичними (здобуття навичок роботи або ведення бою), етичними (тренування розуму і волі) та релігійними (очищення та єднання з богами). 
Аскеза в християнькому розумінні ставить за мету свободу від матеріального світу заради тісніших взаємин з Богом. Вона розвивається завдяки благодаті Бога, яка спонукає людину до покращення. Важливо зазначити, що вона є лише одним із допоміжних засобів на шляху духовного вдосконалення. Аскетичні зусилля подібні до праці з ріллею. Добрий господар, засіявши свій город, докладає ще багато труду, щоби зібрати урожай: полить бур’яни, бореться зі шкідниками. Якщо ж відпочиватиме ціле літо і не реагуватиме на бур’яни, не дочекається доброго урожаю. Так само у духовному житті. Господь засіяв в нас добрі зерна. Однак, якщо ми не будемо співпрацювати з Божою благодаттю, докладати різноманітних зусиль, у тому числі і аскетичних, то в наших душах нічого не виросте. 
Існує три специфічні види християнських аскетичних практик: аскеза розуму, самопожертва та надія. Аскеза розуму полягає в підпорядкуванні свого розуму істинам віри, які неможливо довести. Наприклад, ми визнаємо віру в Триєдиного Бога, однак збагнути цю істину людськими зусиллями ми не можемо. Самопожертва передбачає відмову від того, що є привабливим, приємним і навіть добрим, заради вищого добра. Як приклад можна навести тих людей, які служать іншим, зокрема, волонтерів, добровольців і капеланів на фронті. Надія є відповіддю на запитання “для чого ми докладаємо зусилля”? Аскетичні зусилля в християнсві не є цінністю самі по собі, вони спрямовані на вічну нагороду, на Царство Боже.

Відгуки

"Нехай приходять муки - любов все переносить!" -  свята Вероніка Джуліані

"Нехай приходять муки - любов все переносить!" - свята Вероніка Джуліані

Брат-капуцин Віктор Дешук розповідає про сестру-капуцинку святу Вероніку Джуліані, першу святу жіночого ордену капуцинів.
Чи ти сповідаєшся з гріхів занедбання та чужих гріхів?

Чи ти сповідаєшся з гріхів занедбання та чужих гріхів?

Чи може одна людина створити тоталітарну систему? - запитує о. Матвій Стибурський на початку своєї катехизи про гріхи занедбання та чужі гріхи.
"Як позбутися поганих думок під час молитви", - досвід святої Терези Авільської

"Як позбутися поганих думок під час молитви", - досвід святої Терези Авільської

Це нова програма з циклу "Молитва як історія дружби" отця Віталія Козака. Священник продовжує знайомити слухачів Радіо Марія з чотирма етапами містичної молитви святої Терези Великої. У цій програмі розповідається про третій етап, який має назву "молитва з'єднання". Отець Віталій, переказуючи молитовний досвід святої, наголошує на тому, що з думками, які виникають під час молитви, варто боротися.
"Є велика спокуса помилково дивитися на життя Ісуса Христа", - отець Міхал Бранкевич

"Є велика спокуса помилково дивитися на життя Ісуса Христа", - отець Міхал Бранкевич

Отець Міхал Бранкевич продовжує цикл катехиз про життя Ісуса Христа.
15 жовтня - Всесвітній день пам'яті дітей, які померли під час вагітності чи невдовзі після народження: історія встановлення та поширення в світі та Україні.

15 жовтня - Всесвітній день пам'яті дітей, які померли під час вагітності чи невдовзі після народження: історія встановлення та поширення в світі та Україні.

"Цей день вже не є для мене як горе чи біль, цей день став для мене як свято", - розповідає одна з мам на третій рік долучення до "світлової хвилі" - запалення свічки по всьому світу цього дня, молитви, віддаючи належне місце своїй втраченій дитині у власній родині.