Слухати Радіо

Зараз в ефірі

23:40

Святий дня

В ефірі

Літургія годин (Бревіарій)

Безпліддя та смерть новонароджених дітей

Поділитись з друзями
Створено: 2017-08-21
Передача: Катехиза
В недільній катехезі отець Войчех Сурувка OP, директор інституту релігійних наук св. Томи Аквінського, зупиняє свою увагу на двох найбільших проблемах людини: безпліддя та смерть
Є дві потреби людини, навіть з біологічної точки зору: продовження людського роду (це стосується безпліддя) та збереження життя (це питання та проблема щодо смерті). І це так глибоко в нас сидить, тому виникають такі великі емоційні, психологічні проблеми з прийняттям цих двох моментів: коли ми не можемо продовжувати рід (безпліддя), або ж коли ми зіштовхуємось зі смертю, будь-якою. Але сьогодні будемо говорити про смерть новонароджених дітей. Щодо безпліддя є два чи три принципи з християнської точки зору:
1) Бог дає життя. Це не батьки самостійно вирішують, коли з'явиться дитина. Не виключно вони дають життя. Тим більше це не вони технічно творять людину.
2) Безпліддя - це не Божа кара, а може бути наслідком моїх дій, вчинків (аборт, контрацепція, кріння, наркотики), це не тому що я гірший і Господь мене не благословив дитиною. 
3) як нам вести себе, якщо ми безплідні?
- не можна себе вести, якби Бога не було і ми вирішуємо, коли і як нам зачати дитину (штучне запліднення). Ми маємо брати до уваги тільки думку Бога та гідність дитини.

Відгуки

"Там, де ми появляємось, ми маємо впроваджувати світ в кризу", - о.Олександр Халаїм

В катехезі о.Олександр Халаїм розтлумачує 5 правду віри - Людська душа є безсмертна.
Наше тіло є носієм безсмертної душі. Свого часу воно після воскресіння буде прославлене. Маємо дбати як про душу, так і про тіло. Адже людина - це тіло і душа.

"Залежно від того, ким для нас є батько, у нас формується образ Бога-Отця", - отець Вальдемар Павелець

Священик допомагав віднайти справжній образ Бога. Як можемо фальшиво сприймати Бога, що віддаляє нас від Нього?

Маловідомі факти з життя святого Максиміліана Кольбе, - катехеза отця Вальдемара Павельця

Сьогодні свята Церква згадує святого мученика Максиміліана Марію Кольбе.

Як Церква перекладала Біблію?

Цикл програм про ІІ Ватиканський собор продовжився темою читання і перекладів Біблії.

"Наші парафії мають вийти на рівень прославлення. Коли ми прославляємо Бога, Він вирішує наші проблеми", - отець Матвій Стибурський

Продовжуємо цикл катехез "Що говорить Дух Церквам" з братом Матвієм Стибурським. Цей ефір присвячений темі - "Прославлення, як спосіб життя". Катехит говорить про види прославлення, які зустрічаються у набожних практиках, і заохочує вийти на новий рівень молитви.