A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Trying to get property of non-object

Filename: controllers/site.php

Line Number: 172

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /usr/home/admin/domains/radiomaria.org.ua/releases_prod/release-20170819223313/cms/system/core/Exceptions.php:185)

Filename: libraries/Session.php

Line Number: 675

Благовіщення
Слухати Радіо

Зараз в ефірі

23:40

Святий дня

В ефірі

Літургія годин (Бревіарій)

00:00

Розарій

00:30

Катехеза

01:10

Відкриваючи таємниці християнства

01:40

Духовні читання

02:00

Катехеза

03:00

Акафист

03:40

Розарій

04:00

Коронка до Божого Милосердя

04:20

Святий дня

04:40

Біблійні читання

05:00

Захристія

06:00

Дитяча катехиза

06:30

Різдвяна програма

07:40

Гіркі жалі

08:10

Житія святих

08:15

Ранок з Олексієм Самсоновим

09:00

Молитовна лінія

10:00

Трансляція літургії із студії Радіо Марія

Благовіщення

Поділитись з друзями
Створено: 2012-08-21
Передача:
Автор: Олексій Самсонов
Ведучий: Олексій Погорєлов
Як роздумувати над тайнами святого Розарію? Чому ця молитва настільки нудна і нестерпна для початківців? Як можна молитися із задоволенням? Що означає молитва? Що можна зробити, щоби молитва стала щоденною практикою? Про це, а також про першу таємницю радісної частини – Благовіщення, говорить отець Олексій Самсонов, директор «Радіо Марія» в спеціальному циклу катехиз,  присвяченому старовинній молитві християн.

 


Історія молитви розарію нараховує століття і десятки століть  християнської Церкви. Загалом молитва на чотках – розповсюджена духовна практика серед мусульман, буддистів та представників інших релігій. В християнській традиції ця молитва означала освячення часу і передбачає глибоке роздумування над пропонованими таємницями. Цим розарій відрізняється від механічного перебирання чоток, яке можемо спостерігати в  інших релігіях.

Назва молитви також має багато гіпотез та переказів. Серед них можемо почути оповідь, що одному монаху, який в любові до Марії волів чинити подвиги і поклонятися Богоматері якнайкраще, прийшло слово Боже про те, що найкраще було б подарувати Пречистій Діві букет запашних троянд, де кожною квіткою є молитва «Радуйся Марія». Тому кожен день, коли ми відмолюємо таємниці та десятки «Радуйся Марія», ми даруємо букет Марії

Варто зупинитися на сенсі цієї молитви, бо багато братів з протестантських спільнот протестують (даруйте цю тафталогію) проти такого надмірного захоплення і поклоніння Божій Матері. Варто зазначити, що центром цієї молитви є Ісус як духовно так і літерально, оскільки ім’я Боже – «Ісус» знаходить якраз в середині молитви, і є її серцем.

В молитві розарію ми поєднуємося з тією, яка найбільше бачила Ісуса – від самого зачаття в своєму лоні словом Ангела Гавриїла і дією Святого Духа до страждань і смерті Господа (а під хрестом стояли… - Єв. Від святого Івана). Ми звертаємося до людини, що знала Ісуса найбільше років, яка розуміла його найглибше, від самого зачаття дитятка роздумувала в своєму серці про долю Сина. Тому не є соромно звернутися до найкращого експерта, до свідка найважливіших подій Христа.

Не забуваймо також про мету розарію. В цій молитві ми, роздумуючи над тайнами, хочемо вплести свою історію в тайни Господнього життя, Його життям освітити свої ситуації. Коли ми роздумуємо над таємницею Божого народження, ми молимося про народження Ісуса в своєму серці. Коли ми проходимо хресною ходою Христа, нам легше примиритися з терпінням і стражданнями, які спіткають нас.

В цій катехизі отець Олексій похиляється  над першими сторінками Євангелія від Луки, де говориться про відвідини Діви Марії ангелом Гавриїлом. «Радуйся благодатна…» - промовляємо ми в кожному зернятку, кожного десятка розарію. Що ми робимо в цей момент? Ми чинимо Боже Слово своєю особистою молитвою, а молячись словами, які принесли світові спасіння, відкуплення, ми прикликаємо цю чудесну Божу дію над своїм життям, над своїми слабостями і гріхами.

Молитва розарію є для кожного, тому запрошуємо всіх роздумувати над тайнами розарію разом зі спільнотою «Радіо Марія» кожного дня в години: 10.30, 18.30. А для любителів нічних чувань є молитва з папою опівночі та о 3.30. Запрошуємо також слухати цикл катехиз отця Олексія Самсонова про 20 таємниць розарію на хвилях радіостанції.

Відгуки

"Адам був вигнаний з раю, тому що не постився" - коментар Євангелія дня

Того часу підходять до Ісуса учні Йоана й кажуть: «Чому ми й фарисеї багато постимо, а Твої учні не постять?» А Ісус їм сказав: «Чи можуть гості молодого сумувати, поки молодий з ними? Настануть дні, коли заберуть від них молодого, і тоді будуть постити». (Мт 9, 14-15)

Хресна дорога для молоді

І як прийшли на місце, що зветься Череп, там його розіп'яли і злочинців, одного по правиці, а другого по лівиці.
Ісус же сказав: "Отче, відпусти їм, не знають бо, що роблять." Коли ж ділили його одіж, то кидали жереб.
Люди стояли й дивились. Навіть князі їхні насміхалися, кажучи: "Інших спасав, нехай спасе себе самого, коли він - Месія Божий, Вибраний!"

"Коли хто хоче йти за Мною, нехай зречеться самого себе" - коментар Євангелія дня

Того часу Ісус сказав своїм учням: «Син Людський має багато постраждати, і буде відкинений старшими, первосвящениками й книжниками, і буде вбитий, і воскресне третього дня». А до всіх Він промовив: «Коли хто хоче йти за Мною, нехай зречеться самого себе, бере свій хрест щоденно й іде слідом за Мною. 

"Кров Ісуса Христа відкриває нам небо" - катехеза про Великий Піст

о. Олексій Самсонов та с. Дам'яна Галущак в ефірі Радіо Марія розповідають про особливості літургії та пережиття часу Великого Посту в традиціях Східної та Західної Церков.

"Попільна середа" - коментар Євангелія дня

Того часу Ісус сказав своїм учням: «Уважайте: не виставляйте вашу праведність перед людьми, щоб вони вас бачили, бо не будете мати нагороди від вашого Отця, який на небесах. Отже, коли даєш милостиню, не сурми перед собою, як це роблять лицеміри в синагогах та на вулицях, щоб їх прославляли люди.