Слухати Радіо

Зараз в ефірі

01:10

Відкриваючи таємниці християнства

В ефірі

Катехиза

03:00

Меса

03:40

Розарій

04:00

Коронка до Божого Милосердя

04:20

Святий дня

04:40

Біблійні читання

05:00

Молитва

06:00

Дитяча катехиза

06:20

Голос народу, голос Божий

07:00

Меса

07:40

Дитяча катехиза

08:10

Житія святих

08:15

Слово на кожен день

09:00

Молитовна лінія

10:00

Розарій

10:30

У ваших намірах

11:00

Житія святих

11:20

Катехиза

12:00

Царице Неба

«Епізоди із місцевих свят «УМХ» на Тернопільщині. Екскурс у 1933 р.»

Поділитись з друзями
Про «Місцеве свято «УМХ» в Тернопільському воєводстві» розповідає Тернопільський історик та краєзнавець Володимир Салук

Протягом літа 1933 року на Тернопільщині було проведено ряд місцевих свят «Українська молодь Христові». Ці заходи слідували після успішного головного дійства «УМХ», яке відбулося у Львові 6-7 травня. Святкування організовували в повітових центрах і центрах церковних деканатів, де збиралася величезна кількість молоді, духовенства і громадськості.

В основному місцеві свята «Українська Молодь Xристові» відбувалися за відповідною програмою, в котру входили урочисті Богослужіння, проповідь, молитви, заприсяження молоді на вірність Христові та маніфестаційні походи. Проте, майже у кожному населеному пункті були свої цікаві особливості. Зазвичай свято мало не тільки релігійний характер, а також було виявом національного єднання українців, які зазнавали утисків у тодішній Другій Речі Посполитій. Тому, проведення такого масового заходу часто наштовхувалося на опір влади чи поліції. Та попри все ці святкування дали добрі плоди – духовне й патріотичне піднесення, створення молодіжних католицьких товариств.

Найбільш масові свята вдалося провести у Чорткові, де зібралося 14860 осіб із 41 парафії. Місто Копичинці змогли зібрати біля 5000 тисяч осіб, які прибули підводами, на конях, а то й пішком і принесли з собою свої церковні хоругви та організаційні прапори. У Микулинцях Тернопільського повіту на святі зійшлися представники кільканадцяти довколишніх сіл із кількома оркестрами. Своєрідно проходило свято в містечку Коропець, де на двох дзвіницях задзвонили по 33 рази (в честь 1900-річчя Воскресіння Христа-Спаса, який прожив на Землі 33 роки).

Про всі ці епізоди мова йде у цьому випуску передачі із дослідником українського молодіжного католицького руху Володимиром Салуком.

Відгуки

"Віра є даром Божим, який маємо прийняти", - о.Назарій Зузак

"Віра є даром Божим, який маємо прийняти", - о.Назарій Зузак

Вікарій парафії Божого Милосердя у Тернополі отець Назарій Зузак, РКЦ: "Від чого залежить наша віра?"






Які ліки, допомагають нам боротися зі злом?

Які ліки, допомагають нам боротися зі злом?

Митрополит Тернопільський та Кременецький Нестор Писик (ПЦУ) відповідає на питання: "Як християни мають сприймати зло з боку інших?
Яку роль Марія відіграє у Благовіщенні?

Яку роль Марія відіграє у Благовіщенні?

Отець Назарій Зузак, вікарій парафії Боожого Милосердя у Тернополі про роль Марії у Благовіщенні. Як важливо своєчасно сказати Богові: "ТАК".
"Взірцем віри воскресіння є Пресвята Богородиця", - отець Назарій Зузак

"Взірцем віри воскресіння є Пресвята Богородиця", - отець Назарій Зузак

Як можна досвідчити радість і силу Христового Воскресіння? - відповідає отець Назарій Зузак, вікарій парафії Божого Милосердя у Тернополі.
На скільки є важливим духовний та тілесний піст?

На скільки є важливим духовний та тілесний піст?

Митрополит Тернопільський та Кременецький Нестор Писик, ПЦУ розповідає про особливості духовного та тілесного посту та про те, як приготовити свою душу до зустрічі з воскреслим Христом?