Слухати Радіо

Зараз в ефірі

21:00

Вечірній ефір

В ефірі

Катехиза

22:40

Духовні читання

23:00

Слово на кожен день

23:50

Літургія годин (Бревіарій)

00:00

Розарій

00:30

Катехиза

01:10

Розмова з екзорцистом

01:40

Духовні читання

02:00

Катехиза

02:50

Біблійні читання

03:00

Меса

03:40

Розарій

04:00

Коронка до Божого Милосердя

04:20

Святий дня

05:00

Молитва

06:00

Дитяча катехиза

06:20

Житія святих

06:50

Ранкова молитва

07:00

Меса

Хрещені батьки мають це знати. Обов'язки, які могли забути.

Поділитись з друзями
Про деякі аспекти таємниці хрещення розповідає директор дієцезіального душпастирства молоді в Кам'янець-Подільскій дієцезії, отець Микола Бистрицький.
На цю тему мене надихнули люди, які нещодавно приїхали здійснювати таємницю хрещення. І коли я пояснював про дари та моменти таємниці хрещення то запитав чи все зрозуміли? Люди відповіли, що аж ТЕПЕР зрозуміли. Спробуємо зрозуміти аспекти таємниці хрещення. Отець Микола Бистрицький.

Образи таємниці хрещення.

Образ брами. Чому Господь вигнав Адама та Єву з Раю? Причина знаходиться в тому, що після гріхопадіння Бог не перестав спілкуватися з нами. Бог постійно з ними та говорить нормально з Каїном, який вбив Авеля. Тобто любов Божа не закінчується на гріхопадінні людини бо Він не такий як ми і є Абсолютом. 

А причина в тому, що коли люди спожили від дерева пізнання добра і зла то не усвідомлювала можливість гріха. Тільки через пізнання добра та зла вони усвідомлювали вплив гріха. І якби вони зкуштували з іншого дерева, до якого мали доступ, то зло, гріх стали б вічними. Саме тому Бог виганяє їх з Раю. Потім Ісус Христос відкупив нас від смерті.

Що ж таке хрещення? Коли м иотримали ключі від Раю то чи зможемо до нього увійти. Саме в таїнстві хрещення Святий Дух дає нам можливість увійти до Раю дивлячись, як ми будемо докладати зусиль.


Образ Трійці. Зобразимо Трійцю у вигляді трикутника де зверху Отець, з однієї сторони Син, з іншої Святий Дух які перебувають в любові. Найбільший елемент хрещення - це поливання яводою голови та проголошені слова отцем "Я тебе хрещу во ім'я Отця і сина і Святого Духа". Тобто це таїнство занурює тебе в глибину Божої любови. Далі я починаю пізнавати цю любов. 

Ці два образи важливі для усвідомлення таїнства Хрещення. 


 Коли будете присутні на таїнстві хрещення то зверніть увагу на ось що.

ІМЕНА. Священник виходить до батьків та ставить запитання батькам, яке ім'я вибрали для дитини. Це важливий момент, який відображає важливість імені, адже саме ІМЕНА будуть записанів Книзі Життя на вічність. 

Потім священник запитує, про що батьки просять Церкву. Батьки відповідають, що просять про хрещення, дар віри. Але інколи люди не розуміючи що відбувається просять здоров'я... Це як наприклад, коли людям пропонується гараж, а вони кажуть, що "дайте мені ключ на 10".

Потім звучить запитання: "Чи усвідомлюють батьки відповідальність, яку беруть на себе?". Тобто батькам потрібно розуміти, що вони беруть зобов'язання передати їй віру та докласти зусиль, щоб навчити. Що дитина буде бачити віру в житті та прикладі батьків.

Чи виконую я той обовязок який взяв під час хрещення?

Чи ви батьки та хрещені говтові допомагати виконувати свої обов'язки? При виборі хресних батьків переконайтеся чи вони є зрілими та свідомими християнами. Передусім зобов'язання хресних батьків - допомогти батькам виховати дитину в вірі своїм прикладом. Ця опіка допоможе нам бачити в чому ж батьки потребують допомоги.

Останній образ. Люди відрікаються від зла, а далі відбуваються три заклики до віри. Дехто уявляє християнина, як когось бідного, обдертого т а нещасного, який тяжко тягне тягар свій. Справа в тому, що віра є нашою гордістю і людина віруюча - це людина, яка мужньо та впевнено крокує вперед. Ми немов би воїни, а ця фраза, сповідування віри - це сповідування нашої гордості, адже я в будь який момент можу розраховувати на допомогу Бога. 

Коли я усвідомлюю чим ця віра для мене є то говорю та дію впевнено. А невпевненість у вірі виникає через брак знань та переживання Божої любові. 

Відгуки

Я почув голос коли приймав ванну: "Чому ти тікаєш від життя?", - брат Збігнєв Савчук.

Я почув голос коли приймав ванну: "Чому ти тікаєш від життя?", - брат Збігнєв Савчук.

Історія життя та покликання автора численних програм на Радіо Марія брата Збігнєва Савчука (орден братів менших капуцинів, м. Красилів).
Отець Володимир Кусьнєж про головні юдейські свята

Отець Володимир Кусьнєж про головні юдейські свята

Отець Володимир Кусьнєж розповідає про головні свята єврейського народу в циклі програм: "Юдейські свята".
"Треба мати відвагу визнати, що ти недосконалий", - о.Віталій Козак

"Треба мати відвагу визнати, що ти недосконалий", - о.Віталій Козак

Отець Віталій Козак коментує щоденник святої Терези з Лізьє "Повість однієї душі".  Тема катехези стосується людської недосконалості.
Коли народилася Церква? - відповідає отець Міхал Бранкевич

Коли народилася Церква? - відповідає отець Міхал Бранкевич

Отець Міхал Бранкевич говорить про Пасху Ісуса Христа та пояснює сенс смерті та Воскресіння Ісуса Христа.
Біси та біснуватість. Катехиза отця Романа Василіва

Біси та біснуватість. Катехиза отця Романа Василіва

"Гадаринські біснуваті були під владою зла настільки, що через страх перестали мислити, як люди". Про ставлення людини до проблеми зла розповідає настоятель парафії Святої Анни УГКЦ, місто Борислав, отець Роман Василів.