Слухати Радіо

Зараз в ефірі

08:10

Житія святих

В ефірі

Годинки

09:00

Молитовна лінія

10:00

Розарій

10:30

У ваших намірах

11:00

Житія святих

11:20

Катехиза

12:00

Царице Неба

12:20

Розарій

13:00

Свята Літургія з церкви Різдва Богородиці (Львів)

14:00

Пісня Перемоги

15:00

Коронка до Божого Милосердя

15:10

Молитовна лінія

15:40

Дитяча катехиза

16:00

Катехиза

16:45

Дитяча молитва

17:00

Дитяча катехиза

17:15

Пісня Перемоги

17:45

Літургія годин (Бревіарій)

18:00

Св.Літургія з Катедри св. Олександра (Київ)

Місія сім'ї в сучасному світі?

Поділитись з друзями
Створено: 2024-03-27
Передача: Катехиза
Отець Олександр Кушта розпочинає цикл катехиз "Теологія тіла в навчанні святого Папи Йоана Павла ІІ". Програма присвячена єдності та нерозривності шлюбу.
«Теологія тіла» – це загальна назва промов святого Папи Йоана Павла ІІ, присвячених темі переживання краси християнства у всій його повноті чоловіками і жінками у сучасному світі.

Інститут сімʼї був встановлений від самого початку існування людини. Будучи створеною на образ і подобу Божу людина у своїй повноті  відкривається у таємниці поєднання жіночої та чоловічої половини.

Учасники синоду єпископів у 1980 році роздумували над питанням: як можна допомогти сучасній сім'ї у нових викликах сьогодення, відчуваючи особливу відповідальність щодо тієї ролі, яку Христос відводить шлюбу та християнській сім'ї? Плодом цієї зустрічі стала Декларація прав родини, яку можна було представити зацікавленим організаціям і владі. Цей документ не є богословською лекцією з догматики, або нормами моралі шлюбу та сім'ї, або кодексом поведінки призначеним для зацікавлених осіб або інститутів.

В Декларації прав родини стверджується, що людські права розглядаються як права особистості, які в основі мають соціальне значення і мають своє вираження у родині.
Сім'я ґрунтується на шлюбі - глибокому, взаємодоповнюваному зв'язку чоловіка і жінки, основою якого є нерозривність подружнього союзу, укладеного добровільно і публічно, а також відкритого на життя.
Шлюб є природним інститутом, саме йому належить місія передачі життя.
Сім'я - природний союз, первинний, по відношенню до держави або до будь-якої іншої спільноти, володіє своїми власними невід'ємними правами. Будучи чимось більшим аніж звичайною правовою, громадською чи економічною одиницею являє собою громаду любові та солідарності, єдину, з погляду вчення і передавання цінностей: культурних, етичних, соціальних, духовних і релігійних. Також це місце зустрічі різних поколінь, які допомагають одне одному в осягненні життєвої мудрості та в узгодженні прав окремої особистості з вимогами суспільного життя.

Сім'я і суспільство з'єднані одне з одним живим, органічним зв'язком, вони взаємодоповнюють один одного у функціях захисту і розвитку блага всіх людей і кожної окремої людини.

Досвід різних культур доводить необхідність визнання і захисту інституту сім'ї суспільством. Держава, суспільство і міжнародні організації покликані робити все можливе для забезпечення політичної, економічної, громадської і духовної підтримки і зміцнення сім'ї, щоб вона могла виконувати свої специфічні завдання.


Отець Олександр Кушта

Відгуки

Отець Володимир Кусьнєж про головні юдейські свята

Отець Володимир Кусьнєж про головні юдейські свята

Отець Володимир Кусьнєж розповідає про головні свята єврейського народу в циклі програм: "Юдейські свята".
"Треба мати відвагу визнати, що ти недосконалий", - о.Віталій Козак

"Треба мати відвагу визнати, що ти недосконалий", - о.Віталій Козак

Отець Віталій Козак коментує щоденник святої Терези з Лізьє "Повість однієї душі".  Тема катехези стосується людської недосконалості.
Коли народилася Церква? - відповідає отець Міхал Бранкевич

Коли народилася Церква? - відповідає отець Міхал Бранкевич

Отець Міхал Бранкевич говорить про Пасху Ісуса Христа та пояснює сенс смерті та Воскресіння Ісуса Христа.
Як Фра Анжеліко показав глибину Євангелія через фреску "Благовіщення"?

Як Фра Анжеліко показав глибину Євангелія через фреску "Благовіщення"?

Стефанія Демчук, кандидат історичних наук, асистент кафедри історії мистецтв, історичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка, розповідає про особливості фрески "Благовіщення" Фра Анжеліко, яка прикрашає стіну монастиря Сан-Марко у Флоренції.
Біси та біснуватість. Катехиза отця Романа Василіва

Біси та біснуватість. Катехиза отця Романа Василіва

"Гадаринські біснуваті були під владою зла настільки, що через страх перестали мислити, як люди". Про ставлення людини до проблеми зла розповідає настоятель парафії Святої Анни УГКЦ, місто Борислав, отець Роман Василів.