Слухати Радіо

Зараз в ефірі

01:10

Католицька енциклопедія

В ефірі

Духовні читання

02:00

Катехиза

03:00

Меса

03:40

Розарій

04:00

Коронка до Божого Милосердя

04:20

Святий дня

05:00

Молитва

06:00

Дитяча катехиза

06:20

Голос народу, голос Божий

07:00

Меса

07:40

Дитяча катехиза

08:00

Святий дня

08:10

Житія святих

08:15

Слово на кожен день

09:00

Молитовна лінія

10:00

Розарій

10:30

У ваших намірах

11:00

Житія святих

11:20

Катехиза

"Мовчання - головний критерій для тих, хто хоче почути Бога", - отець Микола Бистрицький

Поділитись з друзями
"Дурний, коли мовчить, здається розумним". (Приповідки 17:28). Про важливість мовчання розповідає директор дієцезіального душпастирства молоді в Кам'янець-Подільскій дієцезії, отець Микола Бистрицький.
Мовчання - один із головних критеріїв для тих, хто хоче почути Бога. Сьогодні, людина, як ніколи потребує втихомирення.

Святий Людовік з Гренади сказав, що: "Мовчання - це матір невинності, ключ розважливості, друг чистоти, охоронець побожності та прикраса нового віку". Ще у 1927 році було встановлено, що шум є агентом поступової смерті. Шумове забруднення може бути причиною різних хвороб, серед яких: виразка шлунку, серцево-судинні хвороби.

Сучасна людина намагається втекти від себе в шум. Свідченням цього є велика кількість розважальних закладів та торгівельних центрів.

Мовчання порівнюється із поняттям тиші. Слово "тиша" означає відсутність звуку розмов та руху (метушні), душевне умиротворення та відсутність будь яких дій. Бачимо, що ці значення подібні та підкреслюють одне одного.

У Слові Божому також часто згадується мовчання. Навіть язичники мали богів, які відповідали за мовчання, зокрема - це богиня Таціта, яка була покровителькою німих та глухих.

Духовним прикладом мовчання був пророк Ілля. Коли він змагався із пророками Ваала у питанні чий Бог сильніший то наказав зробити два жертовника. Опоненти Іллі підняли шум та почали гучно взивати до свого бога, що не принесло ніякого результату. Потім Ілля помолився Богу в тиші і Він послав вогонь на жертовник.

Також ведений Господом Ілля пішов у пустелю де тільки в віянні тихого, лагідного вітру впізнає, що з ним Бог. Пройшовши життєвий шлях, Ілля найбільше розкриває Господа в тиші.

Йоан Хреститель перед початком свого діяння також перебував у тиші, в пустелі. Так само часто усамітнювався і наш Спаситель та багато отців пустельників.

Якщо мене цікавить зустріч з Богом то я не обійдуся без тиші. Спробуйте зупинитися, знайти тихе місце і побути там у молитві. Із власного досвіду зауважу, що вилучити подразники, що вимикають мої думки буде нелегко, але саме це допоможе нам стати вільними людьми.

Тишу не можна накласти на себе, як сорочку. Тишу можна досягнути тільки заглибившись у своє серце. Якщо нас пригнічують думки про проблеми то спробуйте заглибитися у них, запитайте, а про що вона. І досягнувши глибини свого серця зустрінете Ісуса Христа.

Наодинці ми можемо посприяти тиші своїми ділами. Я інколи навмисно їду в монастир де є умови, щоб побути в тиші. Але й на самоті ми можемо не знайти тишу через новини, нарікання, злість, роздуми про життя. Натомість, якщо я буду відкривати в думках Божу присутність то віднайду мир та спокій.

Бажаю, посеред галасу життя, намагатися не розчаровуватися складними обставинами, а спробувати віднайти Божі благодаті в тиші.

Директор дієцезіального душпастирства молоді в Кам'янець-Подільскій дієцезії, отець Микола Бистрицький.

Слухати інші програми

Відгуки

"Треба мати відвагу визнати, що ти недосконалий", - о.Віталій Козак

"Треба мати відвагу визнати, що ти недосконалий", - о.Віталій Козак

Отець Віталій Козак коментує щоденник святої Терези з Лізьє "Повість однієї душі".  Тема катехези стосується людської недосконалості.
Коли народилася Церква? - відповідає отець Міхал Бранкевич

Коли народилася Церква? - відповідає отець Міхал Бранкевич

Отець Міхал Бранкевич говорить про Пасху Ісуса Христа та пояснює сенс смерті та Воскресіння Ісуса Христа.
Біси та біснуватість. Катехиза отця Романа Василіва

Біси та біснуватість. Катехиза отця Романа Василіва

"Гадаринські біснуваті були під владою зла настільки, що через страх перестали мислити, як люди". Про ставлення людини до проблеми зла розповідає настоятель парафії Святої Анни УГКЦ, місто Борислав, отець Роман Василів.
Виховання через мистецтво допомагає сформувати повноцінну особистість

Виховання через мистецтво допомагає сформувати повноцінну особистість

"Рух та творчість потрібні дітям, як вітаміни". Про виховання через мистецтво розповідає вчитель мистецтва та технологій Салезіянського приватного ліцею «Всесвіт» у Житомирі, керівник театрального гуртка «Філотея», дружина, мама чотирьох дітей, учасниця «Домашньої Церкви» родинної гілки Руху «Світло-Життя», Юлія Чупріна.
"Бог сказав мені йти відвідувати хворих", - Юрій Гандера

"Бог сказав мені йти відвідувати хворих", - Юрій Гандера

У програмі "Люди Справи" художник та коваль, член спільноти "Сім'я Каміліан", Юрій Гандера.