Слухати Радіо

Зараз в ефірі

01:40

Духовні читання

В ефірі

Катехиза

02:50

Біблійні читання

03:00

Меса

03:40

Розарій

04:00

Коронка до Божого Милосердя

04:20

Святий дня

05:00

Молитва

06:00

Дитяча катехиза

06:20

Житія святих

06:50

Ранкова молитва

07:00

Меса

08:00

Дитяча катехиза

08:10

Житія святих

08:30

Годинки

09:00

Молитовна лінія

10:00

Розарій

10:30

У ваших намірах

11:00

Житія святих

11:20

Катехиза

"Мовчання - головний критерій для тих, хто хоче почути Бога", - отець Микола Бистрицький

Поділитись з друзями
"Дурний, коли мовчить, здається розумним". (Приповідки 17:28). Про важливість мовчання розповідає директор дієцезіального душпастирства молоді в Кам'янець-Подільскій дієцезії, отець Микола Бистрицький.
Мовчання - один із головних критеріїв для тих, хто хоче почути Бога. Сьогодні, людина, як ніколи потребує втихомирення.

Святий Людовік з Гренади сказав, що: "Мовчання - це матір невинності, ключ розважливості, друг чистоти, охоронець побожності та прикраса нового віку". Ще у 1927 році було встановлено, що шум є агентом поступової смерті. Шумове забруднення може бути причиною різних хвороб, серед яких: виразка шлунку, серцево-судинні хвороби.

Сучасна людина намагається втекти від себе в шум. Свідченням цього є велика кількість розважальних закладів та торгівельних центрів.

Мовчання порівнюється із поняттям тиші. Слово "тиша" означає відсутність звуку розмов та руху (метушні), душевне умиротворення та відсутність будь яких дій. Бачимо, що ці значення подібні та підкреслюють одне одного.

У Слові Божому також часто згадується мовчання. Навіть язичники мали богів, які відповідали за мовчання, зокрема - це богиня Таціта, яка була покровителькою німих та глухих.

Духовним прикладом мовчання був пророк Ілля. Коли він змагався із пророками Ваала у питанні чий Бог сильніший то наказав зробити два жертовника. Опоненти Іллі підняли шум та почали гучно взивати до свого бога, що не принесло ніякого результату. Потім Ілля помолився Богу в тиші і Він послав вогонь на жертовник.

Також ведений Господом Ілля пішов у пустелю де тільки в віянні тихого, лагідного вітру впізнає, що з ним Бог. Пройшовши життєвий шлях, Ілля найбільше розкриває Господа в тиші.

Йоан Хреститель перед початком свого діяння також перебував у тиші, в пустелі. Так само часто усамітнювався і наш Спаситель та багато отців пустельників.

Якщо мене цікавить зустріч з Богом то я не обійдуся без тиші. Спробуйте зупинитися, знайти тихе місце і побути там у молитві. Із власного досвіду зауважу, що вилучити подразники, що вимикають мої думки буде нелегко, але саме це допоможе нам стати вільними людьми.

Тишу не можна накласти на себе, як сорочку. Тишу можна досягнути тільки заглибившись у своє серце. Якщо нас пригнічують думки про проблеми то спробуйте заглибитися у них, запитайте, а про що вона. І досягнувши глибини свого серця зустрінете Ісуса Христа.

Наодинці ми можемо посприяти тиші своїми ділами. Я інколи навмисно їду в монастир де є умови, щоб побути в тиші. Але й на самоті ми можемо не знайти тишу через новини, нарікання, злість, роздуми про життя. Натомість, якщо я буду відкривати в думках Божу присутність то віднайду мир та спокій.

Бажаю, посеред галасу життя, намагатися не розчаровуватися складними обставинами, а спробувати віднайти Божі благодаті в тиші.

Директор дієцезіального душпастирства молоді в Кам'янець-Подільскій дієцезії, отець Микола Бистрицький.

Слухати інші програми

Відгуки

Невизначена втрата. "Через не хочу та не можу дбайте про себе", - отець Діонісій Дьяченко

Невизначена втрата. "Через не хочу та не можу дбайте про себе", - отець Діонісій Дьяченко

Про переживання горя та невизначену втрату слухайте у програмі Люди Справи. Гість прямого ефіру - ієрей Діонісій (Денис) Дьяченко, священик Православної Церкви України, військовий капелан Національний академії Державної прикордонної служби України ім. Богдана Хмельницького.
"Він розіп'яв себе в сповідальниці", - катехеза про св.Леопольда Мандича

"Він розіп'яв себе в сповідальниці", - катехеза про св.Леопольда Мандича

Брат-капуцин Віктор Дешук під час ранкової катехези знайомить слухачів Радіо Марія з постаттю святого Леопольда Мандича.
"Ціла історія святої Терези Великої - це молитва", - о.Віталій Козак

"Ціла історія святої Терези Великої - це молитва", - о.Віталій Козак

Отець Віталій Козак продовжує цикл катехез під назвою "Історія дружби". Священник розповідає про досвід молитви святої Терези Авільської. Дослідники життя  Терези виділяють три етапи її переживань. Перший - "спонтанність і відкритість", другий - "неприйняття і конфлікт", і третій - "гармонія зустрічі". 
Як відчути Божу любов?

Як відчути Божу любов?

Отець Леонід Михалець говорить про Божу любов.
"Багато людей вивчили дорогу до костелу, але не стали на шлях до вівтаря", - отець Андрій Немченко

"Багато людей вивчили дорогу до костелу, але не стали на шлях до вівтаря", - отець Андрій Немченко

Про те, як виконати волю Божу розповідає отець-францисканець Андрій Немченко - вікарій Одеського катедрального собору Успіння Пресвятої Діви Марії. "Нещастя - наш вчитель, а призначення - вічність".