Слухати Радіо

Зараз в ефірі

02:00

Катехиза

В ефірі

Меса

03:40

Розарій

04:00

Коронка до Божого Милосердя

04:20

Святий дня

05:00

Молитва

06:00

Дитяча катехиза

06:20

Голос народу, голос Божий

07:00

Хресна Дорога

07:40

Гіркі жалі

08:00

Святий дня

08:10

Житія святих

08:15

Слово на кожен день

09:00

Молитовна лінія

10:00

Розарій

10:30

У ваших намірах

11:00

Житія святих

11:20

Катехиза

12:00

Ангел Господній

12:20

Хресна Дорога

Оксана Шамрик про архикатедральний собор Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці у м.Тернополі

Поділитись з друзями
Волонтер Радіо Марія філії у Тернополі Оксана Шамрик про архикатедральний Собор Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці. 
Собо́р Непоро́чного зача́ття Пресвято́ї Богоро́диці, або Терно́пільський кафедра́льний собо́р — католицький храм в місті Тернопіль. Кафедральний собор Тернопільсько-Зборівської архієпархії Української греко-католицької церкви. Названий на честь Непорочного зачаття Діви Марії. Збудований у 1749—1779 роках в стилі бароко на замовлення гетьмана Юзефа Потоцького, як Церква святого Вінсента при монастирі Ордену домініканців. У 1820—1848 роках належав єзуїтам. Зруйнований 1944 року в ході боїв за Тернопіль. Відбудований 1957 року. У 1978—1989 роках використовувався як Тернопільська картинна галерея. 1989 року переданий Українській греко-католицькій церкві, отримав статус собору. Пам'ятка національного значення Тернопільської області.Храм збудований на розі міських валів. Дослідник історії міста Ізидор Кордуба вказував на існування урядового інвентарю 1652 року, до якого внесли православну Марійську церкву. Вона стояла на цьому ж місці, була суттєво пошкоджена після татарських нападів. Однак дідич — коронний гетьман Юзеф Потоцький — заборонив її реставрувати, натомість на її місці заснував у 1749 році римо-католицький костел разом з монастирем, які віддали в духовну опіку 12-м польським ченцям-домініканцям.29 вересня 1820 року надвірна канцелярія видала розпорядження, згідно з яким домініканці змушені були переїхати до Жовкви, монастир передали оо. єзуїтам. Єзуїти перебували до 1848 року. Деякі приміщення займала гімназія. 20—22 жовтня 1851 року імператор Франц Йосиф I перебував у Тернополі, урочиста зустріч була в домініканському костелі міста.1903 року до костелу повернулися домініканці. 1908—1910 рр. костел реставровано під керівництвом архітектора Владислава Садловського: споруджено новий купол, відновлено старі фрески і домальовано нові (художник Кароль Політинський), встановлено новий орган та малі вівтарі, електрифіковано.У квітні 1944 році під час боїв за Тернопіль Домініканському костелу завдали значних руйнувань. Післявоєнна реставрація завершилась у 1959 році. 1978—1988 рр. розміщено Тернопільську картинну галерею. Від 1989 року — Кафедральний собор Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці УГКЦ (розпис центрального нефа виконав Георгій Журавський). У приміщеннях монастиря розташований Державний архів Тернопільської області.Професор Мечислав Ґембарович досліджував та відтворив історію будівництва домініканського костелу Тернополя.Для туристів планують розробити маршрут підземеллями та вежами храму, весною 2017 року розпочнуть роботи з облаштування оглядового майданчика в центральному куполі.

Відгуки

Як отримати духовні дари-харизми? - відповідає о. Василь Іванів

Як отримати духовні дари-харизми? - відповідає о. Василь Іванів

Про духовні харизми в циклі програм: "Храм Святого Духа" розповідає отець Василь Іванів, чину Найсвятішого Ізбавителя, УГКЦ
Чому в часі Великого посту у церквах східного обряду служиться Літургія Напередосвячених Дарів?

Чому в часі Великого посту у церквах східного обряду служиться Літургія Напередосвячених Дарів?

Митрополит Тернопільський та Кременецький Нестор Писик, ПЦУ пояснює, чому у християн східного обряду служиться Літургія Напереосвячених Дарів?
Бучацький ліцей: ми виховуємо справжніх християн та патріотів

Бучацький ліцей: ми виховуємо справжніх християн та патріотів

Директор Бучацького ліцею імені святого Йосафата отець Пантелеймон Саламаха, ЧСВВ та вчитель християнської етики, префект отець Теодор Дутчак, ЧСВВ про духовне виховання молоді в Бучацькому ліцею.
Церква - Тіло Ісуса Христа

Церква - Тіло Ісуса Христа

Отець Василь Іванів, чину Найсвятішого Ізбавителя (УГКЦ) продовжує цикл катехез:  "Церква - Тіло Христове"
До яких молитов Церква заохочує християн в часі Великого посту?

До яких молитов Церква заохочує християн в часі Великого посту?

Отець Назарій Зузак, вікарій Римо-католицької парафії Божого Милосердя у Тернополі про особливість молитовних практик в часі Великого Посту.