Слухати Радіо

Зараз в ефірі

17:45

Літургія годин (Бревіарій)

В ефірі

Молитовна лінія

19:00

Св.Літургія з Катедри св. Олександра (Київ)

21:00

Вечірній ефір

22:00

Катехиза

22:40

Духовні читання

23:00

Слово на кожен день

23:45

Літургія годин (Бревіарій)

00:00

Розарій

00:30

Катехиза

01:10

Католицька енциклопедія

01:40

Духовні читання

02:00

Катехиза

03:00

Меса

03:40

Розарій

04:00

Коронка до Божого Милосердя

04:20

Святий дня

05:00

Молитва

06:00

Дитяча катехиза

06:20

Голос народу, голос Божий

Оздоровлення тещі Петра

Поділитись з друзями
Створено: 2012-10-04
Передача:
Євангелія промовляє до нас різними образами, різними символами, подіями, які мали місце в історії, але їхнє значення понад історичне. Історичні події відображають теж духовну реальність. Зцілення фізичні є знаком Божих дотиків, але показують теж нутро, серце людини, яке теж потребує зцілення. Отець роман Лаба в передачі "Біблійний погляд" розкриває таємниці Божого Слова і провадить нас до дому Петра, оздоровлення його тещі. 


Запрошуємо слідкувати за роздумами отця в традиції Lectio Divina, в традиції Церкви. Запрошуємо прочитати вірші 29-31 першого розділу Євангелії від Марка, звертаючи увагу на кожне слово. Спочатку поглянь в загальному на текст: як змінюється ситуація оздоровленої тещі, що змінюється в її житті. Записуй те, що Бог об’являтиме тобі під час медитації.
-         Ісус з синагоги разом з Яковом та Йваном іде в дім Петра та Андрія
-         Теща лежить у гарячці
-         Ісуса просять про тещу
-         “Він підійшов”
-         “підвів її, взявши за руку”
-         покинула її гарячка
-         заходилась вона їм услуговувати
Ісус йде до дому Петра з дому молитви, з синагоги. Господь прагне, щоб твій дім також став домом молитви, домом Його присутності.
Перше, на що варто звернути увагу це плоди зцілення:
-         хвора теща лежить і біля неї “весь світ крутиться”
-         оздоровлена теща всім услуговує
Можливо саме в цьому полягає духовна гарячка, коли я не хочу служити ближньому, лише лежати і наказувати, щоб всі кругом мене ходили. Така “лежача постава” є поставою також вельмож, панів, котрі лежали на лежанках, а всі інші їм услуговували.
Це хвороба егоцентризму – бути центром світу.
Знаю зі свого оточення, серед своїх знайомих людей, котрі навіть хворіють, щоб бути в центрі чиєїсь уваги. В психології ця хвороба називається іпохондрія. Такі люди постійно вишукують у себе всякі можливі симптоми і болячки, щоб інші ними цікавилися, доглядали їх ітп. Це не означає, що кожна людина хворіє, щоб на неї звертати увагу.
Хвороба тещі - гарячка - на грецькій мові називається - puretoV (пиретос) і походить від слова puroV (пирос) - вогонь (пор. піротехніка). Петрова теща лежала неначе у вогні, в пекельній атмосфері. Пекельна атмосфера полягає в тому, що кожний хоче бути найважливішим.
Які фізичні симптоми гарячки?
-         з однієї сторони висока температура тіла
-         з іншої сторони людину морозить і вона не може зігрітися
-         сильна гарячка – людина починає бачити те, чого немає
Духовна хвороба має подібні симптоми:
-         надактивність, котра може навіть проявлятися в релігійному житті, бажання займатися всім і всіма, всім допомагати, всіх контролювати, все мати у своїх руках. Всі ці маневри мають на меті одне – бути в центрі уваги.
-         З іншої сторони  - морозить: голод любові в серці, голод почуттів.
Приглянься своїй активності, її найглибшим причинам. Чому прагнеш всюди всім допомагати?
На зовні людина в гарячці аж горить, а в середині труситься, щоб зігрітися, на зовні вогонь - puroV (пирос), а в середині холод і прагнення тепла. Багато людей захворіло на таку духовну гарячку вже в дитинстві. Для багатьох з нас виховання було таким:
-         зробив щось – “молодець”, заслуговуєш на похвалу, можеш бути в центрі уваги
-         не вийшло щось – “слабак” – нічого з тебе не буде.
В наслідок такого виховання вже з дому батьків береться переконання, що на любов і увагу потрібно заслужити. З таких взаємовідносин вже народжуються перші об”яви духовної гарячки:
-         над активність, перфекціонізм – усе робити ідеально і все тримати під контролем. Хтось так запрацьований і забіганий, що весь палає.
-         З іншої сторони – брак досвіду безкорисної любові, тепла, “внутрішній холод”, “емоційний голод”.
Інші додаткові симптоми:
-         егоїзм, егоцентризм
-         принижений образ самого себе
-         я вартий на стільки, на скільки активний
-         втручання в життя інших людей, щоб “їм допомогти”. Теща, коли втручається в життя своїх дітей, то “тільки з добрими намірами”
-         займатися проблемами інших, щоб не займатися своїми
-         хобі тещі: дивитися серіали, тому що там постійно показують проблеми інших і можна трохи з ними спільно переживати.
Для чого усе це? Щоб набрати переконання, що я добрий і зі мною все гаразд. Зовнішня активність справляє таке враження, але в серці буде далі морозити.
Потрібний тут дотик Ісуса, Його рука витягнута до мене, Його погляд і голос, котрий говорить: “Мій дорогий, не мусиш нічого для мене робити, щоб я тебе любив, щоб заслужити на мою любов. Я люблю тебе безкорисно, дармовою любов”ю. Моя гарячка зникне, коли я відчую на собі жар Божої любові, любові Бога, котрий любить дармо і безкорисно, без будь яких моїх заслуг. Така любов – це вогонь невгасимий. Прочитай, як про це пише Пісня пісень: Поклади мене печаттю на мою руку; любов бо, як смерть сильна; ревнощі люті немов пекло. Стріли її – вогненні стріли, правдиве полум”я Господнє (Пнп 8, 6).
В грецькому перекладі Септуагінта вжито також слова puroV (пирос – вогонь). Але це вже інша гарячка, коли в центрі мого життя Ісус. Після свого зцілення теща почала услуговувати всім присутнім. Паралельний текст від Луки це оздоровлення описує так:
І нахилившись над нею, Він (Ісус) погрозив гарячці, та й гарячка відійшла від неї (Лк 4, 39).
Вперше в історії хтось став над тещею (Біблія має також свій гумор). Зверни увагу, кому погрозив Ісус тещі чи гарячці? Що це тобі говорить? Для Господа я цінний, не зважаючи ні на що. Він розрізняє гріх і грішника, хворобу і хворого, гарячку від тещі.
 Коли досягає тебе проміння Божої любові, гарячка зникає. Коли сходить на тебе вогонь Святого Духа, будь – який інший вогонь мусить тебе полишити. Християнські містики, коли досвідчували таких Божих відвідин, то навіть фізично мали стан, який дуже подібний до гарячки. О. Піо, на приклад, мав таку температуру, що термометри не видержували і лопали. Свята Фаустина у своєму щоденнику пише:
Коли Ісус прийшов до мого серця, все затремтіло життям і теплом в моїй душі...
Свята Тереза з Авіля, коли мала видіння прославленого Ісуса, написала, що вигляд Ісуса:
...є, немов великий вогонь, котрий знищує в собі усі пожадливості цього життя.
Любов Ісуса знищить в тобі всю гарячку твого життя!
Марта Робен – французька містичка, була прикута до ліжка, мала стигмати і регулярно, фізично у своєму тілі переживала Господню муку. Під час таких станів, вона відчувала вогонь фізично, мала дуже сильну температуру, так, що часто втрачала свідомість. Одного разу Жан Ґіттон, французький філософ, професор Мормонського Університету, зацитував їй Книгу Іова, де Бог порівнюється до пожираючого вогню. Марта Робен відповіла: Так, це правда. Вогонь має дуже цікаву властивість, яка нас зовсім не дивує, бо ми до цього звикли. Вогонь чим більше захоплює собою матерію тим більше розпалюється.
Попроси Господа зараз, щоб Він наповнив твоє серце своєю любов”ю, вогнем своєї любові, своїм Святим Духом, щоб зцілив і знищив усяку гарячку: хворі амбіції, над активність, і все в твоєму житті, що не є Божим вогнем.
Коли відчуєш теплий дотик Ісуса і Його делікатну присутність, прославляй Його, перебувай у Його жарі, тривай в присутності святого Духа. 

Відгуки

Головна наша зброя - молитва!

Головна наша зброя - молитва!

Обговорювали аспекти духовної боротьби та духовної зброї з гостем передачі – О. РОМАН ЛАБА -  OSPPE (Орден Святого Павла Першого Пустельника), доктор богослов’я і біблеїст.
"Це те, що надихає!" - отець Олександр Зелінський про роботу в християнських ЗМІ

"Це те, що надихає!" - отець Олександр Зелінський про роботу в християнських ЗМІ

Християнські ЗМІ у медіапросторі.
Вибори-2020. Що отримала церква?

Вибори-2020. Що отримала церква?

В Україні відбулися вибори. Наскільки може збільшитись чи нівелюватись вплив християн на політичне майбутнє нашої країни - наріжна дискусія в програмі.
Як впливає фільм на людину та як обрати правильну стрічку, щоб вона принесла задоволення?

Як впливає фільм на людину та як обрати правильну стрічку, щоб вона принесла задоволення?

Вашій увазі авторська програма Олексія Погорєлова "Musa sapientum або просто банан", де ведучий разом зі спікерами розкриває тематику кіно. Гості ефіру: отець Павло Вишковський, який займається зйомками фільму "Вірити", та Антон Герасименко, християнський блогер, автор численних статтей, в тому числі про аналітику кіна.
Освіта в умовах карантину

Освіта в умовах карантину

Наші гості: кандидат філософських наук, директор загальноосвітньої школи Олеся Горгота та помічник Народного депутата, керівник секції Київської Малої Академії Наук, аспірант Карен Нікіфоров.