Слухати Радіо

Зараз в ефірі

09:00

Молитовна лінія

В ефірі

Розарій

10:30

У ваших намірах

11:00

Житія святих

11:20

Катехиза

12:00

Ангел Господній

12:20

Хресна Дорога

13:00

Св.Літургія з храму Успіння Пресвятої Богородиці (Страдч)

14:00

Хресна Дорога

15:00

Коронка до Божого Милосердя

15:40

Дитяча катехиза

16:00

Катехиза

16:45

Дитяча молитва

17:00

Дитяча катехиза

17:10

Новини

17:20

Голос народу, голос Божий

17:45

Літургія годин (Бревіарій)

18:00

Молитовна лінія

19:00

Св.Літургія з Катедри св. Олександра (Київ)

21:00

Вечірній ефір

Поміркованість та жадібність. Секрет довголіття та успішного християнського життя.

Поділитись з друзями
Ми руйнуємо своє життя через надлишки та жадібність. Поміркованість береже нас від гріха та марнотратства. Катехиза сетри Тетяни Богославець.


Слово ПОМІРКОВАНІСТЬ складається з декількох понять. Міра та помірність. Одна жінка коли отримувала гуманітарну допомогу взяла трохи речей. Їй запопонували брати більше на що вона відмовилася та пояснила, що мала великий будинок з багатьма речами, які купувала протягом життя. Під час війни все бкло зруйноване. Саме тому вона вирішила більше не витрачати своє життя на зайве, а користуватися необхіднм мінімумом, - сестра Тетяна Богославець.


Людина стає невільником речей. Хтось сказав шо всередині нас є порожнеча розміром з Бога і її неможливо заповнити нічим матеріальним. Поміркованість забезпечує рівновагу. Поміркованість - це не забагато і не замало. Тут є баланс.


У Приповідках 30:7-8 Соломон просить у Бога: "Двох речей прошу я в Тебе, - не позбав мене милості, перш ніж я помру. Безглузде та оманливе слово віддали від мене, не дай мені ні багатства, ні злиднів, а пошли те, що мені потрібне та необхідне".


Поміркованість також важлива в емоціях. Виражати свої відчуття потрібно, але й міру знати. Наприклад гнів рекомендовано виразити, але при цьому не нагрішити, як закликає до того нас Апостол Павло.


Поміркованість важлива і при вихованні дітей та молоді. Надмірна опіка батьків може шкодити розвитку дитини та гальмувати процес розвитку. В певний момент батьки мають відпустити дітей, дати спробу самим йти по життю. Присутність батьків важлива, як і їхня відсутність, але головне робити це збалансовано... помірковано. 

Говорячи про поміркованість ми обов'язково торкнемося сепарації, тобто від'єднання від батьків, дому, комфорту. Першу сепарацію ми переживаємо коли народжуємося. Дитинка звикла перебувати в комфортному лоні матері, але мусить розлучитися та вийти в світ. Те ж саме відбувається коли трохи пізніше дитину мати перестає годувати грудним молоком та переходить на інший вид харчування.

Зворотня сторона поміркованості - ЖАДІБНІСТЬ. Це коли людина надміру починає забезпечувати себе речами, їжею, грошима компенсуючи брак любові. Наприклад коли людина заїдає стрес, щоб відчути задоволення.

Непоміркованість говорить нам про голод в якихось сферах життя. Соцмережі та алкоголь - тікаємо від реальності, обжерливість - заїдаємо стрес та страждаємо від відсутності любові тощо.

Важливим елементом поміркованості є СТРИМАНІСТЬ, яка допомагає відмовитись від чогось заради вищого добра.















Відгуки

Що особливо варто знати про Пасхальний Тридіум? - розповідає отець Рафал Мишковський

Що особливо варто знати про Пасхальний Тридіум? - розповідає отець Рафал Мишковський

Отець Рафал Мишковський детально поясняє знаки, символи та жести пасхального тридіуму. 
"Досконала любов полягає в тому, щоб зносити вади ближніх, і не дивуватися їхніми слабкостями", - о.Віталій Козак

"Досконала любов полягає в тому, щоб зносити вади ближніх, і не дивуватися їхніми слабкостями", - о.Віталій Козак

Отець Віталій Козак на Радіо Марія розповідає про те, як свята Тереза з Лізьє розуміла любов до ближнього і що означає віддавати життя за ближнього.
Місія  сім'ї в сучасному світі?

Місія сім'ї в сучасному світі?

Отець Олександр Кушта розпочинає цикл катехиз "Теологія тіла в навчанні святого Папи Йоана Павла ІІ". Програма присвячена єдності та нерозривності шлюбу.
Святий Йоан Ліствичник та повчання про зцілення від наслідків гріха

Святий Йоан Ліствичник та повчання про зцілення від наслідків гріха

Про одного із найбільших подвижників Церкви - Йоана Ліствичника - розповідає священник парафії Володимира та Ольги УГКЦ, викладач богослов'я в Українському Католицькому Університеті (м. Львів), отець Олег Кіндій.


"П'ята заповідь наголошує, що людське життя священне", - отець Руслан Михалків

"П'ята заповідь наголошує, що людське життя священне", - отець Руслан Михалків

Про пʼяту Божу заповідь розповідає ректор Вищої Духовної Семінарії Пресвятого Серця Ісуса у Ворзелі, отець Руслан Михалків.