Слухати Радіо

Зараз в ефірі

11:20

Катехиза

В ефірі

Ангел Господній

12:20

Хресна Дорога

13:00

Св.Літургія з храму Успіння Пресвятої Богородиці (Страдч)

14:00

Хресна Дорога

15:00

Коронка до Божого Милосердя

15:40

Дитяча катехиза

16:00

Катехиза

16:45

Дитяча молитва

17:00

Дитяча катехиза

17:10

Новини

17:20

Голос народу, голос Божий

17:45

Літургія годин (Бревіарій)

18:00

Молитовна лінія

19:00

Св.Літургія з Катедри св. Олександра (Київ)

21:00

Вечірній ефір

22:00

Катехиза

22:40

Духовні читання

23:00

Слово на кожен день

23:50

Літургія годин (Бревіарій)

Пророцтво папи Ратцінгера про майбутнє світу та Церкви

Поділитись з друзями
Створено: 2023-01-11
Передача: Катехиза
В останній день 2022 року папа-емерит Бенедикт ХVI відійшов до вічності. В своїй катехезі о. Олексій Самсонов розповідає про папу Бенедикта та його уроки для сучасного світу.

  У 1969 році на німецькій радіостанції о. Йосип Ратцінгер, пізніше папа Бенедикт XVI, запропонував свою відповідь. Ось його заключні зауваження:

«Майбутнє Церкви виросте з тих, чиє коріння глибоке і яке живиться від чистоти віри. Майбутнє не вийде з тих, хто просто адаптується до минулого, або з тих, хто просто критикує інших і вважає себе непогрішними, майбутнє не зросте з тих, хто проходить легший шлях, хто уникає віри, стверджуючи, що (Церква) є чимось неправдивим і застарілим, деспотичним і легалістичним.



Якщо сказати більш позитивно: майбутнє Церкви, як і завжди, буде сформовано святими, тобто людьми, чий розум не зупиняється на лозунгах дня, але хто глибше досліджує, хто бачить більше, ніж бачать інші, бо їхнє життя охоплює ширшу реальність.

Безкорисливість, яка робить людей вільними, досягається лише терпінням невеликих щоденних актів самозречення. Через цю повсякденну пристрасть, яка сама виявляє людину в тому, у яких вимірах вона є рабом свого его, через цю щоденну пристрасть і лише через неї очі людини повільно відкриваються. Вона бачить лише стільки, скільки прожила і постраждала.

Сьогодні ми наврядчи зможемо більше пізнати Бога, тому що нам так легко втекти від себе, від глибини нашого буття, за допомогою наркотиків того чи іншого задоволення. Таким чином наша власна внутрішня глибина залишається нами закритою. Якщо це правда, що людина бачить лише своїм серцем, то наскільки ми сліпі!

Як все це сприяє проблемі, яку ми розглядаємо? Це означає, що нахабні та голосні претензії тих, хто пророкує Церкву без Бога і без віри, – це порожні слова. Нам не потрібна Церква, яка відзначає культ в політичних молитвах. 

Залишиться Церква Ісуса Христа, Церква, яка вірить у Бога, який створив людину і обіцяє нам життя після смерті. Священик, як соціальний працівник, може бути замінений психотерапевтом та іншими фахівцями; але священик, який не стоїть [осторонь], спостерігаючи за грою, даючи офіційні поради, але в ім’я Бога передає себе в розпорядження людини, супроводжує людей у їхніх печалях, радощах, надіях і страху, такий священик, безумовно, знадобиться в майбутньому.

 З нинішньої кризи вийде Церква завтрашнього дня, Церква, яка багато втратить. Нас буде мало і доведеться починати спочатку, більш-менш з нуля. Церква більше не зможе зайняти багато споруд, які вона спорудила у сприятливі часи. Із зменшенням кількості своїх послідовників Церква втратить багато соціальних привілеїв.

На відміну від попередніх часів, Церква буде сприйматися, як добровільне об’єднання на основі власного незалежного рішення. Як невелика громада, вона буде приділяти значно більше уваги ініціативі окремих її членів. Церква безсумнівно відкриє нові форми священства і висвячуватиме випробуваних християн, які вже практикують служіння священства.

У багатьох менших парафіях або автономних громадах, пастирська допомога зазвичай здійснюватиметься таким чином. Крім того, також знадобиться повноцінна служба священства, як і раніше.

Але у всіх цих змінах Церква заново відкриє свою сутність і повне переконання у тому, що завжди було в її центрі: віра в Триєдиного Бога, в Ісуса Христа, Сина Божого, в присутність Святого Духа до кінця світу. У вірі та молитві Церква знову визнає таїнства як форму богослужіння, а не як літургійне знання.

Церква буде більш духовною спільнотою, не використовуючи політичну владу і вплив, не фліртуючи з лівою чи правою ідеологією. Церкві буде важко, оскільки цей процес кристалізації та очищення обійдеться дорогою ціною. Це зробить Церкву знову спільнотою убогих та лагідних серцем.

Передбачувано, що все це потребуватиме часу. Цей процес буде довгим і важким, як був шлях від помилкового прогресивізму напередодні Французької революції, коли єпископа можна було вважати геніальним, якщо він висміював догмати і навіть припускав, що існування Бога зовсім непевне – аж до оновлення у ХІХ ст.

Але як тільки процес просіювання пройде, велика сила потече з більш духовної та спрощеної Церкви. У новому світі люди будуть жахливо самотніми. Якщо вони повністю втратять Бога, вони відчують повний жах від своєї убогості та ницості. Тоді вони відкриють маленьку групу віруючих, як щось абсолютно нове. Вони відкриють це, як надію, яка їм призначена, відповідь, яку вони таємно шукали завжди.

Тож мені здається, що перед Церквою дуже важкі часи. Справжня криза тільки почалася. Треба буде враховувати, що трапляться жахливі потрясіння.

Але я впевнений у тому, що залишиться до кінця: не Церква політичного культу, яка вже померла, а Церква віри. Церква не буде домінуючою соціальною силою в тій мірі, в якій вона була донедавна; але вона буде насолоджуватися свіжим процвітанням і буде розглядатися, як укриття для людини, де вона знайде життя і надію поза смертю.

Католицька церква виживе незважаючи на чоловіків і жінок, не обов’язково через них. І все-таки нам ще належить грати свою роль. Ми повинні молитися та виховувати самовідданість, зречення, вірність, таїнство благочестя та життя, спрагле Христа ».

Джерело https://www.rodyna.org.ua/2020-8-21-2/

Відгуки

Як пережити Пасхальне Тридення? - коментар Євангелія дня

Як пережити Пасхальне Тридення? - коментар Євангелія дня

Ось пощастить слузі моєму; він вознесеться, піде вгору, стане вельми великим. І як вражалися численні, — так був спотворений його вигляд, що майже перестав бути виглядом чоловіка, і його подоба була не такою, як в людських синів, — так численні народи будуть дивуватись, царі затулять рота свого; бо таке побачать, що їм не оповідалось, довідаються про таке, чого не чули. Хто б повірив тому, що ми чули? 
Що особливо варто знати про Пасхальний Тридіум? - розповідає отець Рафал Мишковський

Що особливо варто знати про Пасхальний Тридіум? - розповідає отець Рафал Мишковський

Отець Рафал Мишковський детально поясняє знаки, символи та жести пасхального тридіуму. 
"Не бійтеся жити в чистоті, в ній ви знайдете красу і святість", - Тереза Андрущишина

"Не бійтеся жити в чистоті, в ній ви знайдете красу і святість", - Тереза Андрущишина

В ефірі Радіо Марія доктор соціальних наук у галузі педагогіки Тереза Андрущишина провадить катехезу на тему: "Життя в чистоті як спосіб до життя у стилі pro-life".
"Досконала любов полягає в тому, щоб зносити вади ближніх, і не дивуватися їхніми слабкостями", - о.Віталій Козак

"Досконала любов полягає в тому, щоб зносити вади ближніх, і не дивуватися їхніми слабкостями", - о.Віталій Козак

Отець Віталій Козак на Радіо Марія розповідає про те, як свята Тереза з Лізьє розуміла любов до ближнього і що означає віддавати життя за ближнього.
Чому Юда зрадив Ісуса Христа? - коментар Євангелія дня

Чому Юда зрадив Ісуса Христа? - коментар Євангелія дня

Того часу один із Дванадцятьох, якого звали Юда Іскаріотський, пішов до первосвящеників і сказав: «Що ви хочете мені дати, і я видам Його вам?». Вони ж відважили йому тридцять срібних шекелів. І відтоді він шукав слушної нагоди, щоб Його видати.