Слухати Радіо

Зараз в ефірі

12:20

Концерт привітань та поздоровлень

В ефірі

Наближаючись до православ'я

14:00

Духовні читання

14:20

Головред

15:00

Коронка до Божого Милосердя

15:10

Молитовна лінія

15:40

Дитяча катехиза

16:00

Катехеза

16:40

Дитяча молитва

17:00

Новини

17:10

Голос народу, голос Божий

17:30

В родині "Радіо Марія"

17:45

Літургія годин (Бревіарій)

18:00

Трансляція св. Літургії із парафії Піднесення Хреста (Київ)

19:00

Молитовна лінія

20:00

Дитяча катехиза

20:20

Біблійний погляд

21:00

Школа християнського життя

22:00

Катехеза

23:00

У ваших намірах

"Простягнені на іконі руки мають нам нагадувати, що наша простягнена рука до Бога, наша надія на Нього, знайдуть свій відгук" - Лідія Мідик

Поділитись з друзями
Створено: 2017-04-20
Передача: Головред
Автор: Гість ефіру (оберіть програму)
Ведучий: Максим Приступа

Через те, що зараз перебуваємо в Пасхальному часі, ми вирішили поговорити про дуже типову для Східної Церкви, зокрема Візантійської, ікону Зішестя Христа до аду.

Перше на що звертаємо увагу, що ця ікона не є іконою Воскресіння як такого, вона стосується не недільного Пасхального раннього-ранку, коли Христос знову живий як людина, а суботи, коли всі думають, що він у гробі, що він мертвий. За переданням саме в суботу – єврейський шаббат, день відпочинку – Христос зійшов до Шеолу, тобто країни мертвих, місця, де перебували праведники, котрі очікували спасіння, повернення до раю, до Бога.

На цій іконі в центрі ми бачимо постать Ісуса у світлих ризах, які наче розвіваються вітром, рухом. Це не просто так, рух вказує на те, що на відміну від усіх решти постатей, які в аді довший час, Господь там не зостанеться. Він лише спустився туди на хвильку, щоб вивести звідти праведників. Христос не може тривало перебувати там, де немає зв’язку з Богом.

Зазвичай на іконі Зішестя до аду Христос оточений мигдалеподібним або ж круглим сяйвом, так званою мандорлою. Це символ Божого сяяння і він в іконографії зустрічається ще на іконі Преображення та на іконі Успення Пресвятої Богородиці, це ті моменти, коли Ісусова Божа природа не є схована від людського зору

Відгуки

"Завдання єпископа шукати шляхів, аби привести до Церкви тих, хто сам не прийде ", - отець Юрій Блажиєвський

Як відголосок події єпископських свячень в ранковій катехезі говоримо про важливість і винятковість єпископського служіння. Священик пояснює основу обряду свячень єпископа та ієрархічний устрій Церкви і які відмінності між дієцезією, архідієцезією і митрополією

"Війна - це теж свого роду релігія", - отець Лаврентій Жезіцький

В програмі "У Ваших намірах" згадуємо жертв Другої світової війни. Автор пояснює ставлення Церкви до військових конфліктів

Ітсизм: свобода чи легковажність?

Аналізуємо, говоримо про явище так званого ітсизму. Що це - свобода чи легковажність? Це стаття студента ІІ курсу, факультету журналістики, ун-ту ім. Франка – Михайла Сокульського в журналі "Місіонар"

"Проблема з сексуальною орієнтацією не висвітлюється і не проговорюється ні в родинах ні в Церкві, тому такі люди потрапляють під вплив пропагандистських маніпулятивних рухів ЛГБТ"

В програмі Головред говорили з отцем Юрієм Блажиєвським про те, як християнам спілкуватись з ЛГБТ людьми: "…Ніхто нікому не забороняє мати свої погляди, чи громадянські права. Але насильне переконання інших про вищість своїх поглядів і таке підминання фактів, як наприклад, що право на батьківство належить всім – це є маніпуляція, яка накладається на страждання і нерозуміння людини іншими. Звісно, тому таку людину захоплює вир подій, а гострі слова доливають масла у вогонь…". 

"Не примушуйте своїх чоловіків ходити до церкви, не примушуйте їх молитися, самі моліться в два рази більше!" - отець Міхал Нуцковський

Беручи до уваги ситуацію в суспільстві, не тільки українському, але й світовому в програмі "Захристія" говоримо про кризу сім'ї. Перераховуємо чинники, які впливають на цю кризу, шукаємо шляхів подолання