Слухати Радіо

Зараз в ефірі

06:30

Житія святих

В ефірі

Ранкова молитва

07:00

Розарій

07:40

Годинки

08:00

Ранкова молитва

08:10

Святий дня

08:20

Біблійні читання

08:30

Недільні читання

09:00

Молитовна лінія

10:00

Св.Літургія з Катедри св. Олександра (Київ)

11:20

Катехиза

12:00

Царице Неба

12:20

Розарій

13:00

Літургія Східний обряд

14:00

Пісня Перемоги

15:00

Коронка до Божого Милосердя

15:10

Молитовна лінія

15:40

Дитяча катехиза

16:00

Обережно, магія!

16:45

Дитяча молитва

"Роман Стендаля "Червоне і чорне": історія кохання, яка почалась із самолюбства і закінчилась щирим почуттям", - сестра Христина Кароль

Поділитись з друзями
Створено: 2023-11-08
Передача: Катехиза
Сестра Христина Кароль продовжує розглядати твори французьких авторів, цього разу, в програмі, ґрунтовно проаналізовано характер та моральну еволюцію головного героя роману Стендаля "Червоне і чорне" Жульєна Сореля.
В романі "Червоне і чорне" Стендаль змалював три головні прошарки суспільства: буржуазію, духовенство і дворянство.

Роман поділений на частини відповідно до етапів, які переживає головний герой твору Жульєн Сорель - дуже цікавий персонаж, тобто цікавий своїми протиріччями, цікавий своїм характером: неодноманітним та неоднозначним, таким, що дуже схожий на нас. Цими етапами є міста, які будуть характеризувати те, що відбувається з головним героєм, а саме: Вер'єр, Безансон, Париж, в'язниця.

Спершу, говоримо про Вер'єр і про життя, яке має Жульєн Сорель, побачимо його простим хлопчаком, який має гострий розум, логіку та вивчив латину у відставного лікаря-бонапартиста. На противагу своїм братам - простим робітникам, Жульєн має певні амбіції і хоче стати важливим як Бонапарт, хоче бути Кимось.
У Вер'єрі є мер - пан де Реналь, який з дружиною хоче, щоб їхні діти вчили латину, а тому беруть Жульєна до себе в дім гувернером. Саме тут Жульєн Сорель починає ставати тим, ким він хоче.

Сестра Христина Кароль пропонує подивитись на стосунки Жульєна Сореля та дружини мера Луїзи де Реналь під певним кутом, просто спостерігаючи, без упередження і засудження, за розвитком цієї ситуації. Спостерегти як Стендаль накладає шар за шаром, щоб надати цим взаєминам чогось особливого, та показує дрібниці, з яких розвиваються стосунки між пані де Реналь і Жульєном. 

У другому періоді життя Жульєна, у Безансоні в семінарії, можемо побачити як він - людина дуже розумна і логічна, відрізняється від інших семінаристів та здружується з абатом Піраром, котрий пізніше відрекомендує Сореля маркізу де Ла Молю.

Новий етап життя Жульєна Сореля розпочинається в Парижі у маркіза де Ла Моля, де він має інші стосунки - кохання з Матильдою де Ла Моль, яке є зовсім іншим.

Перебуваючи у в'язниці до Жульєна Сореля приходить, нарешті, розуміння, усвідомлення справжності: хто я? чого я хочу, дійсно? де я був щасливим? кого я любив? і де я був дійсно любленим?

Сестра Христина Кароль

Відгуки

Отець Володимир Кусьнєж про головні юдейські свята

Отець Володимир Кусьнєж про головні юдейські свята

Отець Володимир Кусьнєж розповідає про головні свята єврейського народу в циклі програм: "Юдейські свята".
"Треба мати відвагу визнати, що ти недосконалий", - о.Віталій Козак

"Треба мати відвагу визнати, що ти недосконалий", - о.Віталій Козак

Отець Віталій Козак коментує щоденник святої Терези з Лізьє "Повість однієї душі".  Тема катехези стосується людської недосконалості.
Коли народилася Церква? - відповідає отець Міхал Бранкевич

Коли народилася Церква? - відповідає отець Міхал Бранкевич

Отець Міхал Бранкевич говорить про Пасху Ісуса Христа та пояснює сенс смерті та Воскресіння Ісуса Христа.
Як Фра Анжеліко показав глибину Євангелія через фреску "Благовіщення"?

Як Фра Анжеліко показав глибину Євангелія через фреску "Благовіщення"?

Стефанія Демчук, кандидат історичних наук, асистент кафедри історії мистецтв, історичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка, розповідає про особливості фрески "Благовіщення" Фра Анжеліко, яка прикрашає стіну монастиря Сан-Марко у Флоренції.
Біси та біснуватість. Катехиза отця Романа Василіва

Біси та біснуватість. Катехиза отця Романа Василіва

"Гадаринські біснуваті були під владою зла настільки, що через страх перестали мислити, як люди". Про ставлення людини до проблеми зла розповідає настоятель парафії Святої Анни УГКЦ, місто Борислав, отець Роман Василів.