Слухати Радіо

Зараз в ефірі

08:10

Житія святих

В ефірі

Годинки

09:00

Молитовна лінія

10:00

Розарій

10:30

У ваших намірах

11:00

Житія святих

11:20

Катехиза

12:00

Царице Неба

12:20

Розарій

13:00

Свята Літургія з церкви Різдва Богородиці (Львів)

14:00

Пісня Перемоги

15:00

Коронка до Божого Милосердя

15:10

Молитовна лінія

15:40

Дитяча катехиза

16:00

Катехиза

16:45

Дитяча молитва

17:00

Дитяча катехиза

17:15

Розарій

17:45

Літургія годин (Бревіарій)

18:00

Св.Літургія з Катедри св. Олександра (Київ)

Розкол відміняється? Німецькі єпископи залишають за Папою право "вето" | Алла Коваленко

Поділитись з друзями
Створено: 2023-03-19
Передача: Резонанс
Доктор з комунікації Алла Коваленко коментує скандальні та контрверсійні ініціативи німецьких єпископів.


Німецький синодальний шлях в світлі останніх голосувань за зняття обов’язкового целібату, благословення «пар, які люблять один одного» й дияконату для жінок. Багато літер, проте купа важливих фактів.

Якою була мотивація, причина запровадження Синодального шляху? 

Цитую з офіційного сайту Синодального Шляху Німеччини: «Після публікації дослідження MHG "Сексуальне насильство над неповнолітніми з боку католицьких священиків, дияконів та монахів-чоловіків на території Німецької єпископської конференції" та шоку, який воно викликало, стало зрозуміло: Церква в Німеччині потребує шлях навернення та оновлення.» «З цієї нагоди німецькі єпископи в березні 2019 року розпочали Синодальну дорогу, яка служить спільному пошуку відповідей на поточну ситуацію і пропонує кроки для зміцнення християнського свідчення.»
На офіційному сайті також підкреслено: «Ми серйозно ставимося до інтелектуальної та духовної дискусії. Основою для цього - і це відправна точка, фундамент Синодальної дороги - є Добра Новина. Вона є основою нашої віри і тому буде в центрі всієї нашої діяльності.»

Абсолютно всі висновки і рішення Шляху, як зазначають організатори, «передаються до Апостольського Престолу як голос (Votum) Синодального Шляху.», бо «єдність Церкви повинна бути збережена.» Тому все, що проголосоване фактично не має юридичної сили, а має бути розглянуто в Римі.

Стосовно структури: Синодальний Шлях Німецької церкви розпочався першого Адвенту (1 грудня) 2019 року і спершу був розрахований  на два роки (але його подовжили, в першу чергу в контексті оголошеного Папою всесвітнього Синодального Шляху). 

Вищим органом Синодального Шляху є Синодальна асамблея (230 членів).Вона складається з членів Німецької Єпископської Конференції (67 єпископів з 27 Дієцезій) та членів, обраних від ZdK (Центральний Комітет німецьких Католиків), а також з представників інших груп осіб та професій, які у своїй роботі беруть участь у місії Церкви.
 Синодальна асамблея збирається двічі на рік.
Стило про ZdK. Це об'єднання представників єпархіальних рад та католицьких об'єднань, а також інституцій мирянського апостолату та інших діячів Церкви і суспільства. Відповідно до Декрету ІІ Ватиканського Собору про апостольство мирян (№ 26), ZdK є органом, визнаним Німецькою Єпископською Конференцією для координації сил мирянського апостолату та сприяння апостольській діяльності Церкви. До комітету входять як миряни, так і клір, і монаші.

Повертаючись до структури. Окрім Синодальної Асамблеї є Президія Синоду: 4 особи. Голови: голова конф. єпископів Бетцінг і Dr. Ірме Штеттер-Карп, президент ZdK; ще один єпископ, зам Бетцінга; і ще один пан-професор – зам пані президентки, тобто віце президент ZdK. Трохи заплутано, але насправді просто.

Звичайно ж таки є ще й регіональні конференції, які проводили свої засідання водночас в 5 містах (Берлін, Мюнхєн, Дортмунд, Франкфурт, Людвігсхафен), які збирались в 2020 і 21 роках.
Найцікавіше - теми обговорення. Тематична праця Синодальної Шляху готується в рамках чотирьох синодальних форумів, рішення приймаються двома третинами голосів.

Теми, Форуми (в межах яких і голосувались певні тексти). В кожному форумі є група людей, яка за нього відповідає і досліджує цю тему, складається зі світських і кліру.

Ось основні форуми, в рамках яких голосують за декілька підтем тобто текстів.1. Влада і розподіл повноважень у Церкві - спільний доступ до місії та участь у ній. (1 текст)

Власне, це форум, який розглядає створення так званих Синодальних комітетів і рад при парафіях і дієцезіях. Представників такої ради мали б обирати з найактивніших католиків, головувати мав би єпископ разом з обраним більшістю світським. Власне, з Риму вже було не одноразово підкреслено, що Німецька Конференція не має права створювати подібні структури, бо не має на це юрисдикції, до того ж подібні ради ставлять під питання авторитет і функцію управління як єпископів окремо, так і цілої конференції. Попри це, др. Ірма (одна з голів синоду) заявила, що такі ради будуть створені до 2026 року. Як це має співіснувати? – це питання.

2. Священниче існування сьогодні (3 тексти). 
Найяскравіша тема – целібат. В текстах зазначено, що целібат не є єдиною формою наслідування Христа, шлюб – теж нею є, плюс Церква має вже одружених священників (греко-католики), тому існування целібату й одружених священників стане збагаченням для Церкви. 

Синодальний шлях просить Рим переглянути обов’язковість целібату в латинській Церкві й надати можливість вже целібатаріушам виходити з целібату, не втрачаючи священство (якось так); а також дозволити вже діспенсованим священникам брати участь в пасторальній роботі.

3. Жінки на служіннях і посадах у церкві (2 тексти). 
Синодальний шлях просить Рим переглянути «Ordinatio Sacerdotalis», щоб жінки могли отримувати дияконат. Аргументація тут теж є, одна з базових: Гал. 3,28. Наголошується також на тому, що в суспільстві вже давно існує рівність чоловіків і жінок. І, власне, заборона святити жінок порушує рівність і справедливість. 

Також в одному з текстів йдеться про необхідність надати світським можливість виголошувати проповідь під час літургії, уділяти таїнства хрещення і шлюбу, а також правити похорони. 

4. Життя в успішних стосунках - жива любов у сексуальності та партнерстві (2 тексти: "Робота з гендерним розмаїттям", «Урочисте благословення пар, які один одного люблять»).

Синодальний Шлях зазначає «сучасний стан гуманітарних наук дає промовисту картину: кожна людина має гендерну ідентичність і сексуальну орієнтацію.» Остання – формується під впливом біологічних й соціально-психологічних факторів, тому її людина не обирає. 

По суті в тексті йдеться про рівне ставлення до сексуальних орієнтацій, а також - дозвіл зміни статі. 
Це не все: просять надати можливість допущення до свячень трансгендерних і інтерсексуальних особистостей («але потрібно розглядати кожен випадок окремо».)

Стосовно благословення пар. Йдеться про те, що шлюб – не єдина форма співжиття і любові людей, тому всі інші форми (одностатеві, вже розлучені, які живуть разом і люблять один одного) повинні мати право отримати благословення. Тому Синодальний Шлях рекомендує єпископату, проконсультуватись з англіканськими єпископами й католицькими єпископами Фландрії (які вже розробили і ввели таку літургійну форму), розробити формулу для благословення всіх пар, «які один одного люблять» і про це просять. Зазначається, що священники не будуть зобов’язані уділяти такі благословення, але можуть, якщо хочуть.

Якщо стисло: тексти з чотирьох форумів були проголосовані абсолютною більшістю асамблеї. Більше ніж потрібні дві третини від загальної кількості учасників висловились «За». В тому числі – абсолютна більшістю єпископів. 
Побачимо, що скаже Рим. Всесвітній Синодальний шлях таки ще триває.

Тим часом одна з німецьких дієцезій (Оснабрюк) вже оголосила про імплементацію певних рішень Синоду: благословення пар, хрещення світськими, й проповідування світськими під час літургії.
Додам лише одне: за офіційними даними в 2021 році з Католицької Церкви в Німеччині вийшло 359 338 осіб.

Основний текст з персональної сторінки Алли Коваленко у фейсбуці.

Відгуки

Які пісноспіви звучать в час Великого Посту?

Які пісноспіви звучать в час Великого Посту?

Отець Руслан Грех говорив про Богослужбові наспіви Великого посту Страсного тижня.
Що говорить Церква про штучний інтелект?

Що говорить Церква про штучний інтелект?

Російсько-українська війна показує, що людство все більше використовує штучний інтелект. Проте цей напрямок розвитку не обмежується лише військовим застосуванням. Світові соціальні мережі, банківські системи та інші сервери поступово переходять під контроль неодухотворених засобів обчислення.

Які загрози несе штучний інтелект і що про це говорить Церква, ми говоримо з отцем Міхалом Бранкевичем.

"Егоїзм - головна причина подружніх зрад", - отець Міхал Бранкевич

"Егоїзм - головна причина подружніх зрад", - отець Міхал Бранкевич

Отець Міхал Бранкевич пояснює причини подружніх зрад. Згідно з дослідженнями, 85% випадків зради відбуваються на робочому місці. Ймовірність подружньої зради також залежить від професії. В зоні ризику насамперед перебувають лікарі, вчителі, підприємці (джерело: www.dailymail.co.uk).
Як навчитися вірити? - досвід Авраама у катехизі отця Кшиштофа Бузіковського

Як навчитися вірити? - досвід Авраама у катехизі отця Кшиштофа Бузіковського

Отець Кшиштоф Бузіковський розповідає про Авраама, його віру та чесноти.
"Якщо не можеш жити в спільноті - то не будеш гарним монахом!" - отець Віталій Козак

"Якщо не можеш жити в спільноті - то не будеш гарним монахом!" - отець Віталій Козак

Продовження циклу катехез про святу Терезу від Дитятка Ісус. Отець Віталій Козак розповідає про монахиною, яка мала велику антипатію до святої Терези.