Слухати Радіо

Зараз в ефірі

17:45

Літургія годин (Бревіарій)

В ефірі

Св. Літургія із Санктуарію Пресв'ятого Серця Ісуса (Кам'янець - Подільський)

19:00

Молитовна лінія

20:00

Заклик до Бердичівської Богородиці (Наживо)

21:00

Вечірній ефір

22:00

Катехиза

23:00

Слово на кожен день

23:50

Літургія годин (Бревіарій)

00:00

Розарій

00:30

Катехиза

01:10

Розмова з Патріархом

01:40

Духовні читання

02:00

Катехиза

03:00

Меса

03:40

Розарій

04:00

Коронка до Божого Милосердя

04:20

Святий дня

05:00

Молитва

06:00

Дитяча катехиза

07:00

Меса

Становище римо-католицької церкви в Україні ХІХ століття

Поділитись з друзями
Створено: 2022-02-17
Передача: Magistra vitae

В програмі Magistra vitae з архівістом, істориком Ганною Путовою продовжили розгляд ситуації, що склалася в римо-католицькій церкві на землях України в ХІХ столітті під владою Австрійської та Російської імперій.

На світлині: Блаженний Папа Пій ІХ (авторське право: fotografato da Adolphe Braun in commemorazione dell'83° compleanno di Sua Santità)

Розгляд теми попередньої програми продовжили в контексті загального становища католицької церкви під час понтифікатів Пап Григорія XVI та Пія ІХ, кардинальних змін, що відбувались в світі та на українських землях:

- активна секуляризація та намагання одержавити структури церкви;

- передача маєтків єпископів та монастирів в казну, переведення селян в ранг державних;

- призначення грошових окладів для духовенства;

- скорочення парафій та монастирів;

- схиляння єпископів та священників до співпраці з державною владою.

Католицька церква намагалася вибудовувати відносини з царатом за допомогою Конкордату - договору між Апостольським престолом і Російською імперією ухваленому у 1847 р.; до 6 дієцезій, що вже існували в Росії - Могилівської, Віленської, Самогитської, Мінської, Луцько-Житомирської, Кам’янецької - додавалась Херсонська (пізніше перейменована в Тираспільську, з центром у Саратові(!). Єпископи повинні були призначатися за взаємною згодою Риму та Петербургу. Главою римо-католицької церкви в Російській імперії ставав Могилівський митрополит, резиденція якого була переведена до Петербургу. Парафіяльні священники призначалися тільки за згодою влади.

Але в 1863-1864 році відбувається польське повстання проти царату на землях частини Білорусі, Литви та Правобережної України. Російський уряд жорстоко придушив виступ - зі стратами, висилкою до Сибіру, позбавленням майна. Католицькі священники були звинувачені у підтримці повсталих.

З цього часу продовжується посилений тиск на католицьке духовенство та католиків:

- забороняється вільна проповідь;

- дозвіл на конфесійно змішані шлюби надавався тільки при умові хрещення дітей у православ’я;

- заборона займати державно-адміністративні посади;

- заборона викладання в земських школах.

В програмі розповіли про служіння пастиря Луцько-Житомирської дієцезії - єпископа Каспера Боровського (1848-1883); посилання на фото: https://rkc.in.ua/e/b/brwk01740901.jpg

Єпископ Боровський намагався мати добрі відносини з російською владою, однак це не врятувало його від гострих конфліктів, зокрема, коли влада намагалася спробувати зросійщити католицькі богослужіння. Єпископ, що керував тоді крім своєї дієцезії ще й Кам’янецькою, скасованою владою, був у 1869 р. вивезений до Пермі, де у засланні провів 13 років, у 1882 р. - звільнений, але без права повернутися у свою дієцезію, у 1883 р. призначений ординарієм Плоцьким, помер у 1885 р.

«Взірцевий священик і сумлінна людина, жодної праці не боявся, відзначався витривалістю і винятковою ретельністю. Не обдарований ані красномовністю ані знатним письменницьким талантом, вмів за допомогою щирого слова, а тим більше за допомогою прикладу, жертовного життя об'єднувати людські серця. Боротьбу: релігійну, політичну, літературну, уникав, хоча стільки разів знаходився на терені тієї боротьби; однак не визнавав компромісу з сумлінням», - так характеризував єпископа Каспера Боровського польський публіцист, історик Валеріан Харкевич.

Далі буде...

Відгуки

Українська держава Павла Скоропадського

Українська держава Павла Скоропадського

Продовжуємо розгляд подій української революції в циклі програм Magistra vitae, особливо зосереджуючись на такому феномені, як Українська держава гетьмана П. Скоропадського з п. Іриною Телегуз, кандидатом історичних наук, доцентом кафедри історії та етнології України Українського державного університету ім. М. Драгоманова

Фатімські об’явлення Пресвятої Діви Марії: здійснення пророцтв в історичних подіях ХХ – початку ХХІ ст.

Фатімські об’явлення Пресвятої Діви Марії: здійснення пророцтв в історичних подіях ХХ – початку ХХІ ст.

Пропонуємо Ваші увазі програму циклу Magistra vitae в дещо незвичайному форматі – на стику віри, теології, історії – про пророцтва Богородиці під час фатімських об’явлень та їхнє втілення в історичних подіях ХХ – початку ХХІ століть – з отцем Романом Лабою, OSPPE (Орден Св. Павла Першого Пустельника), доктором біблійної теології

«Об’єднуємося в молитві великою спільнотою разом з Марією, нашою Матір’ю», - ординарій Київсько-Житомирської дієцезії єпископ Віталій Кривицький

«Об’єднуємося в молитві великою спільнотою разом з Марією, нашою Матір’ю», - ординарій Київсько-Житомирської дієцезії єпископ Віталій Кривицький

Ця підсумкова програма В Родині Радіо Марія була присвячена обговоренню важливості молитви, особливо зараз, в час, коли вже два роки триває збройна військова агресія росії проти нашої Батьківщини.

Падіння Центральної Ради Української Народної Республіки. Проголошення Української держави Павла Скоропадського.

Падіння Центральної Ради Української Народної Республіки. Проголошення Української держави Павла Скоропадського.

Продовжуємо розгляд подій української революції в циклі програм Magistra vitae. Цього разу розповідали про події падіння Центральної Ради та проголошення Української держави П. Скоропадського з п. Іриною Телегуз, кандидатом історичних наук, доцентом кафедри історії та етнології України Українського державного університету ім. М. Драгоманова

«Дивлячись в очі вірних розумію, що не покину Україну», - отець Марек Громотка

«Дивлячись в очі вірних розумію, що не покину Україну», - отець Марек Громотка

Ця програма В Родині Радіо Марія була присвячена спілкуванню з представником ордену кармелітів босих (OCD) – отцем Мареком Громоткою, настоятелем київської парафії Воздвиження Хреста Господнього (на фото), який розповідав про служіння, життя в спільноті, опіку над вірними.