Слухати Радіо

Зараз в ефірі

20:00

Заклик до Бердичівської Богородиці (Наживо)

В ефірі

Вечірній ефір

22:00

Катехиза

23:00

Слово на кожен день

23:50

Літургія годин (Бревіарій)

00:00

Розарій

00:30

Катехиза

01:10

Школа лідерства

01:40

Духовні читання

02:00

Катехиза

03:00

Меса

03:40

Розарій

04:00

Коронка до Божого Милосердя

04:20

Святий дня

04:40

Біблійні читання

05:00

Молитва

06:00

Дитяча катехиза

06:20

Голос народу, голос Божий

07:00

Меса

07:40

Дитяча катехиза

Святкування 700-річчя Київсько-Житомирської дієцезії

Поділитись з друзями
Створено: 2021-09-23
Передача: Magistra vitae

Цей випуск програми Magistra vitae присвячений видатній події - 700 років встановлення Київської дієцезії. Розмова в студії Радіо Марія відбувалась з істориком, архівістом -  Ганною Путовою.

Пригадали нашим слухачам, що латинський обряд був присутнім на наших землях “від віків”, а перший єпископ Русі був призначений ще до Володимирового Хрещення, у 960 р. Нагадали про самих перших католицьких єпископів:

1. Лібутій з Могунцького монастиря Св. Альбано, призначений на прохання княгигі Ольги в 960 р., однак він несподівано помер, навіть не вирушивши до Києва.

2. Св. Адальберт з Трірського монастиря св. Максимиліана (961-981), вимушений майже зразу після прибуття на Русь покинути її у зв”язку із неприхильністю князя-язичника Святослава та загрозою фізичної розправи; в наступні роки буде очолювати Магдебургську кафедру.

3. Св. Боніфацій – архієпископ Русі (977- 979), надісланий на Русь Папою Бенедиктом VІІ разом з першим в історії України-Русі посольством Апостольської столиці; покинув Київ у результаті кривавих усобиць князів.

4. Св. Бруно – митрополит Русі, мученик (1005-1007); був направлений на Русь Папою Іоаном XVІІІ, знав слов’янську мову, активно займався місіонерською діяльністю; після від’їзду у Польщу, трагічно загинув від рук поган у 1009 р.

5. Рейнберн (1010-1014) – активно займався місіонерською діяльністю, був ув’язнений попавши у немилість до князя Володимира; помер за ґратами.

6. Алексій (1018-1021) – призначений єпископом Русі Папою Боніфацієм VІІІ на прохання князя Святополка Володимировича; намагався створити першу Київську єпархію у відповідності із канонічним правом, але відчуваючи постійне вороже ставлення з боку нового володаря – князя Ярослава, також був змушений покинути Київську землю.

 

Протягом наступних більш як 200 років латинських єпископів в Україні-Русі не було. Організована єдина церковна структура так і не була створена. Діяльність перших єпископів носила яскраво виражений місійний характер.

З ім’ям Папи Йоанна ХХІІ (1316-1334) пов’язаний дозвіл на призначення першим єпископом Київським монаха-домініканця Генріха (1320-1334) та намагання створити постійно діючу церковну ієрархію.

 Про складність тогочасної церковно-політичної ситуації свідчить те, що його наступник, єпископ Якуб (бл.1350-1378), був призначений тільки через 15 років. Крім того, відчутними були непорозуміння серед вірних візантійського та латинського обрядів щодо церковної юрисдикції, втручання православних владик у справи католиків. З огляду на це Папа Григорій ХІ (1370-1378) після наданої польськими єпископами детальної інформації про становище церкви в Україні у 1375 році приймає рішення про встановлення латинських єпархій на землях Русі.

Так поступово постає церковна організація і, враховуючи вищевикладене, саме в цьому сенсі ми святкуємо 700-річчя відновлення Київсько-Житомирської дієцезії.

Більша частина програми була присвячена запрошенню до вивчення, дослідження,  наших знань про минуле дієцезії, актуалізована складність наукового процесу, його довготривалість, але необхідність. Розповіли про організацію двох наукових конференцій (матеріали яких, на жаль, ще не видані) та проектів і пропозицій спрямованих на заглиблення у проблематику.

Відгуки

Українська держава Павла Скоропадського

Українська держава Павла Скоропадського

Продовжуємо розгляд подій української революції в циклі програм Magistra vitae, особливо зосереджуючись на такому феномені, як Українська держава гетьмана П. Скоропадського з п. Іриною Телегуз, кандидатом історичних наук, доцентом кафедри історії та етнології України Українського державного університету ім. М. Драгоманова

Фатімські об’явлення Пресвятої Діви Марії: здійснення пророцтв в історичних подіях ХХ – початку ХХІ ст.

Фатімські об’явлення Пресвятої Діви Марії: здійснення пророцтв в історичних подіях ХХ – початку ХХІ ст.

Пропонуємо Ваші увазі програму циклу Magistra vitae в дещо незвичайному форматі – на стику віри, теології, історії – про пророцтва Богородиці під час фатімських об’явлень та їхнє втілення в історичних подіях ХХ – початку ХХІ століть – з отцем Романом Лабою, OSPPE (Орден Св. Павла Першого Пустельника), доктором біблійної теології

«Об’єднуємося в молитві великою спільнотою разом з Марією, нашою Матір’ю», - ординарій Київсько-Житомирської дієцезії єпископ Віталій Кривицький

«Об’єднуємося в молитві великою спільнотою разом з Марією, нашою Матір’ю», - ординарій Київсько-Житомирської дієцезії єпископ Віталій Кривицький

Ця підсумкова програма В Родині Радіо Марія була присвячена обговоренню важливості молитви, особливо зараз, в час, коли вже два роки триває збройна військова агресія росії проти нашої Батьківщини.

Падіння Центральної Ради Української Народної Республіки. Проголошення Української держави Павла Скоропадського.

Падіння Центральної Ради Української Народної Республіки. Проголошення Української держави Павла Скоропадського.

Продовжуємо розгляд подій української революції в циклі програм Magistra vitae. Цього разу розповідали про події падіння Центральної Ради та проголошення Української держави П. Скоропадського з п. Іриною Телегуз, кандидатом історичних наук, доцентом кафедри історії та етнології України Українського державного університету ім. М. Драгоманова

«Дивлячись в очі вірних розумію, що не покину Україну», - отець Марек Громотка

«Дивлячись в очі вірних розумію, що не покину Україну», - отець Марек Громотка

Ця програма В Родині Радіо Марія була присвячена спілкуванню з представником ордену кармелітів босих (OCD) – отцем Мареком Громоткою, настоятелем київської парафії Воздвиження Хреста Господнього (на фото), який розповідав про служіння, життя в спільноті, опіку над вірними.