Слухати Радіо

Зараз в ефірі

01:40

Духовні читання

В ефірі

Катехиза

02:50

Біблійні читання

03:00

Меса

03:40

Розарій

04:00

Коронка до Божого Милосердя

04:20

Святий дня

05:00

Молитва

06:00

Дитяча катехиза

06:20

Житія святих

06:50

Ранкова молитва

07:00

Меса

08:00

Дитяча катехиза

08:10

Житія святих

08:30

Годинки

09:00

Молитовна лінія

10:00

Розарій

10:30

У ваших намірах

11:00

Житія святих

11:20

Катехиза

Як Фра Анжеліко показав глибину Євангелія через фреску "Благовіщення"?

Поділитись з друзями
Стефанія Демчук, кандидат історичних наук, асистент кафедри історії мистецтв, історичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка, розповідає про особливості фрески "Благовіщення" Фра Анжеліко, яка прикрашає стіну монастиря Сан-Марко у Флоренції.
Домініканський монах Фра Джованні да Ф'єзоле, відомий як Фра Анжеліко прикрасив стіну монастиря Сан-Марко у Флоренції фрескою, яка розповідає історію Благовіщення.

Після тих днів зачала Єлисавета, його жінка, й таїлася п’ять місяців, кажучи: “Так учинив мені Господь у ці дні, коли зглянувся, щоб зняти мою ганьбу між людьми.” Шостого місяця ангел Гавриїл був посланий Богом у місто в Галилеї, якому ім’я Назарет, до діви, зарученої чоловікові, на ім’я Йосиф, з Давидового дому; ім’я ж діви було Марія. Ввійшовши до неї ангел, сказав їй: “Радуйся, благодатна, Господь з тобою! Благословенна ти між жінками.” Вона ж стривожилась цим словом і почала роздумувати в собі, що могло значити те привітання. Ангел їй сказав: “Не бійсь, Маріє! Ти бо знайшла ласку в Бога. Ось ти зачнеш у лоні й вродиш сина й даси Йому ім’я Ісус. Він буде великий і Сином Всевишнього назветься. І Господь Бог дасть Йому престол Давида, Його батька, і Він царюватиме над домом Якова повіки й царюванню Його не буде кінця.” А Марія сказала до ангела: “Як же воно станеться, коли я не знаю мужа?” Ангел, відповідаючи, сказав їй: “Дух Святий зійде на тебе й сила Всевишнього тебе отінить; тому й святе, що народиться, назветься Син Божий. Ось твоя родичка Єлисавета – вона також у своїй старості зачала сина, і оце шостий місяць тій, що її звуть неплідною; нічого бо немає неможливого в Бога.” Тоді Марія сказала: “Ось я Господня слугиня: нехай зо мною станеться по твоєму слову!” І ангел відійшов від неї. (Лк. 1:24-38)

Фреска "Благовіщення" розташована над сходами в монастирі, якими кожного дня підіймаються монахи. Через візуальні образи Фра Анжеліко зміг передати дівочість Богородиці, підкреслити її особистий простір та божественну присутність, зокрема, завдяки світлу, яке ЇЇ огортає. Архангел Гавриїл зображений дуже яскраво - у своїй рожевій туніці з різнокольоровими крилами, але саме на Пресвятій Діві Марії зупиняється наш погляд. Адже Благовіщення є ключовим моментом у спасінні світу. 

Стефанія Демчук

Відгуки

Безпечне середовище для дітей в ліцеї "Всесвіт" та навчання в умовах війни

Безпечне середовище для дітей в ліцеї "Всесвіт" та навчання в умовах війни

Про навчання дітей під час війни та створення безпечного середовища у навчальному закладі розповідає Анна Омельчук - вчителька англійської мови та аніматор ораторію в салезіянському ліцеї "Всесвіт", м. Житомир.

Як спілкуватися з духовними особами?

Як спілкуватися з духовними особами?

Часто від світських людей можна почути, що вони не знають, з чого розпочати розмову з духовною особою, і взагалі, як з нею вести діалог. Сестра Наталя Вакулішина в програмі "У Ваших намірах" розвінчує стереотипи, пов'язані з представниками духовного світу, і радить просто бути собою.
Ми не відчуваємо спеки, лише радість!

Ми не відчуваємо спеки, лише радість!

Група паломників на чолі з отцем Збігнєвом Савчуком ділиться переживанням від прощі до Бердичівської Божої Матері.
Військова освіта. "Наші випускники працюють в усіх силових структурах України", - підполковник Антон Ланко

Військова освіта. "Наші випускники працюють в усіх силових структурах України", - підполковник Антон Ланко

В Україні триває вступна кампанія, а в умовах повномасштабної війни особливо актуальними залишаються військові спеціальності. Які престижні професії можна здобути у Військовому інституті телекомунікацій та інформатизації ім. Героїв Крут розповідає заступник начальника факультету телекомунікаційних систем, підполковник Антон Ланко.
"Завжди варто давати Богу щось більше!" - отець Мар'ян Мельничук про мету паломництва

"Завжди варто давати Богу щось більше!" - отець Мар'ян Мельничук про мету паломництва

Отець Мар'ян Мельничук говорив про важливість паломництва у життя християнина.