Слухати Радіо

Зараз в ефірі

13:00

Свята Літургія з церкви Різдва Богородиці (Львів)

В ефірі

Денний ефір

15:00

Коронка до Божого Милосердя

15:10

Молитовна лінія

15:20

Дитяча катехиза

15:45

В Родині Радіо Марія

16:00

Катехиза з о. Віталієм Козаком

16:45

Дитяча молитва

17:00

Дитяча катехиза

17:10

Новини

17:20

Голос народу, голос Божий

17:45

Літургія годин (Бревіарій)

18:00

Св.Літургія з Катедри св. Олександра (Київ)

19:00

Молитовна лінія

20:00

Заклик до Бердичівської Богородиці (Наживо)

21:00

Вечірній ефір

22:00

Катехиза

23:00

Слово на кожен день

23:50

Літургія годин (Бревіарій)

00:00

Розарій

Заснування та діяльність Товариства українських студентів католиків «Обнова» у 1930-х роках

Поділитись з друзями
Історик, краєзнавець Володимир Салук про історію Тернопільського краю та діяльність Товариства українських студентів католиків «Обнова».

Перше студентське товариство «Обнова» заснувала «ініціативна група» Української Християнської Студентської Організації, що відчувала потребу в створенні структури, в якій можна було б працювати над подальшим своїм духовним формуванням. Тож, після проведених реколекцій 27 червня 1930 р. відбувся установчий збір Товариства Українських Студентів Католиків (ТУСК) «Обнова». Обновляни спершу розмістилася в приміщеннях Духовної Семінарії. На заснування цієї організації вплинув міжнародний досвід існування подібних товариств, які належали до міжнародного руху католицьких студентів «Pax Romana», що працювала для зміцнення й поширення католицького світогляду і для взаємопізнання та співпраці студентів окремих народів.

Головною метою «Обнови» було поглибити серед українського студентства засади християнського світогляду за принципами Католицької Акції. З часу свого заснування ТУСК «Обнова» мала два основних напрямки діяльності. Це, насамперед, місійна робота з молоддю в цілому, а також самоосвіта. Гаслом товариства стали слова Папи Римського Пія X «Обновити все в Христі». «Обнова», як організація передової частини молоді – студентства, мала творити еліту суспільства, її керівну силу. Кожен з членів готував доповіді, реферати, які зачитувались і обговорювались у колі Товариства. Тематика була різнобічна: історичні, мистецькі дослідження, філософсько-богословські роздуми.

На той час спільнота українського студентства налічувала близько 1850 осіб, з яких до «Обнови» належало заледве 150. Першим головою був Петро Ісаїв, а головою Контрольної Комісії Володимир Янів. Дальшими головами Товариства були Роман Монцібович, Богдан Ластовецький, Микола Грушкевич (короткий час), Володимир Сеньківський, Іван Паук і Богдан Лончина. Духовним опікуном був академічний душпастир о. д-р Микола Конрад (згодом о. д-р Іван Гриньох).

Вже в перші роки свого існування «Обнову»  прийняли в члени Міжнародного Руху Католицьких Студентів «Pax Romana» і вона брала активну участь у працях тієї організації.

У науковій роботі «Обнові» допомагало Богословське наукове товариство на чолі з о. Йосипом Сліпим (праця якого «Шляхом обнови» надихнула до найменування товариства), а також створений спеціально з ініціативи митрополита А. Шептицького Український Католицький Академічний Сеньйорат, що складався зі старшої інтелігенції. Товариство було відомим в основному завдяки акціям, проведеним серед молоді. Постійними стали реколекції для молоді, академічні вечори, які часто готувались самими обновлянами. 15 травня 1932 р., за допомогою коштів Сеньйорату і за підтримки духовенства і професури було закладено бібліотеку та архів для товариства.

Члени ТУСК «Обнова», спільно з іншими представниками католицького руху видавали у Львові в 1931-1939 рр. літературно-науковий журнал «Дзвони». До певної міри це видання було спадкоємцем «Поступу» і мало народне та релігійне спрямування. Видання стояло на сторожі української незалежності, але відсторонюючись від політичних конфліктів.

Саме «Обнові» довелося відіграти визначну роль у святі «Українська Молодь Христові» 1933 року у Львові і врятувати честь українського студентства. Після бойкоту пронаціоналістичним крилом українського студентства свята «УМХ», лише делегат від «Обнови» Роман Монцібович, виступив з резолюцією проти такого рішення, намагаючись переконати Конгрес, що студенти-католики не можуть не брати участі у святі «УМХ» і мають праву особистого вибору. Понад 200 українських студентів взяли участь у святкуванні дня «УМХ» під егідою «Обнови».

Як суспільну ідеологію «Обнова» взяла ідеологію католицького націоналізму і найбільше її розвинула. Тоді вперше прозвучало гасло католицького націоналізму − «Все для України, а Україну — для Бога». А далі слідувало роз’яснення — «двигнути Українську націю до найвищих вершин, здобути їй могучність і силу, зробити її святою і Богу милою — це наш найвищий ідеал!».

Великої популярності набули академічні вечори, дні обнови, студійні дні, які організовувало ТУСК. З ініціативи товариства в листопаді 1935 р. відбулися сходини представників українських студентських товариств, на яких вирішено провести 12 грудня святкову Академію в честь Ексцеленції митрополита Андрея. Отримані кошти з цієї акції ухвалено передати на заснування «Фонду допомоги студентству ім. Митрополита Андрея Шептицького». В тому ж році Товариство заявило про свою підтримку й готовність стати на захист Церкви і особи митрополита А. Шептицького в часі польського шовіністичного наступу. У 1939 р. «Обнова» влаштувала цикл лекції під назвою «Соціальний тиждень».

ТУСК «Обнова» стало чи не найбільш активним діячем Католицької Акції в Україні. Приєднання Західної України до Радянського союзу в 1939 році перервало розвиток товариства. Лише після Другої світової війни вдалося відновити організацію на еміграції, у вільній Україні товариство відродилося 2 квітня 1992 р.

Відгуки

"Віра є даром Божим, який маємо прийняти", - о.Назарій Зузак

"Віра є даром Божим, який маємо прийняти", - о.Назарій Зузак

Вікарій парафії Божого Милосердя у Тернополі отець Назарій Зузак, РКЦ: "Від чого залежить наша віра?"






Які ліки, допомагають нам боротися зі злом?

Які ліки, допомагають нам боротися зі злом?

Митрополит Тернопільський та Кременецький Нестор Писик (ПЦУ) відповідає на питання: "Як християни мають сприймати зло з боку інших?
Яку роль Марія відіграє у Благовіщенні?

Яку роль Марія відіграє у Благовіщенні?

Отець Назарій Зузак, вікарій парафії Боожого Милосердя у Тернополі про роль Марії у Благовіщенні. Як важливо своєчасно сказати Богові: "ТАК".
"Взірцем віри воскресіння є Пресвята Богородиця", - отець Назарій Зузак

"Взірцем віри воскресіння є Пресвята Богородиця", - отець Назарій Зузак

Як можна досвідчити радість і силу Христового Воскресіння? - відповідає отець Назарій Зузак, вікарій парафії Божого Милосердя у Тернополі.
На скільки є важливим духовний та тілесний піст?

На скільки є важливим духовний та тілесний піст?

Митрополит Тернопільський та Кременецький Нестор Писик, ПЦУ розповідає про особливості духовного та тілесного посту та про те, як приготовити свою душу до зустрічі з воскреслим Христом?