Слухати Радіо

Зараз в ефірі

01:40

Духовні читання

В ефірі

Катехиза

02:50

Біблійні читання

03:00

Меса

03:40

Розарій

04:00

Коронка до Божого Милосердя

04:20

Святий дня

05:00

Молитва

06:00

Дитяча катехиза

06:20

Житія святих

06:50

Ранкова молитва

07:00

Меса

08:00

Дитяча катехиза

08:10

Житія святих

08:30

Годинки

09:00

Молитовна лінія

10:00

Розарій

10:30

У ваших намірах

11:00

Житія святих

11:20

Катехиза

Диявол зосередив свою зброю на руйнування батьківства. Найкращим нашим рішенням сьогодні буде - невпинно піднімати тему сім'ї, - отець Тарас Фітьо

Поділитись з друзями
Створено: 2022-11-03
Передача: Катехиза
Про важливість батьківства розповідає голова референтури у справах родини Львівської Архиєпархії УГКЦ, отець Тарас Фітьо. "Тема батьківства актуальна сьогодні тому, що дітям важливий приклад супергероя та захисника в образі тата".
5 листопада у Польщі відбудеться XIV Міжнародний Форум Tato.Net куди запрошуються усі бажаючі чоловіки. Долучитися можна також онлайн.

Найбільше ворог буде злитися коли ми будемо невпинно продовжувати піклуватися про сім'ю. Я думав, що сьогодні буду говорити про час, але раптова повітряна тривога нагадала про важливість сміливості говорити про сім'ю та сімейні цінності. Отже, Як вибудовувати якісні стосунки батькам з дітьми? Про які якості потрібно завжди пам'ятати?

Відомий військовий блогер Павло Вишебаба у своєму дописі звернув увагу на численні розлучення серед сімей військовослужбовців та закликав дружин у тилу також мобілізуватися у підтримці своїх чоловіків, які на фронті.

Тут нам важливо розуміти, що не кожна людина в змозі витримати стрес та тиск війни, яка знищує і сім'ю. Тут важливо мати людяність та співчуття до людини, яка впала чи не витримала тиску умов життя перебуваючи в сім'ї.

Тема батьківства актуальна сьогодні тому, що дітям важливий приклад супергероя та захисника в образі батька. Коли війна закінчиться то в житті дітей вона буде тривати ще довго. Тому батькам рекомендовано докласти зусиль, щоб бути мудрими та обізнаними батьком та матір'ю.

Аспекти любові батьків до дитини. Любов лагідна та вимоглива.

1. Прийняття. Беззаперечно прийняти свою дитину просто тому, що вона є, а не за щось. Це необхідно, щоб у дитини народжувалося та укріплялося почуття самобутності. Я вважаю, що тиранами та деспотами стають через не прийняття батьками дитини якою вона є. Відчуття, що батьки безумовно люблять дитину гідне уваги та реалізації.

2. Схвалення. Дитина потребує відчуття значимості. Зауважте, як часто ми критикуємо та зневажаємо свою дитину. Але хлопчик чи дівчинка потребують батьківської підтримки, а не порівняння. Застосуйте слова підтримки, поплескайте по плечу, робіть дії підтримки.

3. Лагідність. Особливо в періоді війни ми потребуємо теплих обіймів, поцілунків, теплих емоцій.

4. Увага. Діти дуже потребують нашої уваги. Постійно перебуваючи в гаджетах, новинах тато та мати ризикують пропустити важливий для дитини момент. Дитина може щось запитати, а коли батько через зайнятість не відреагував то це може призвести до серйозних наслідків. Можливо саме в цей момент дитина потребувала допомоги чи її образили однолітки, або можливо пропонували цигарки тощо. Тут варто бути уважними.

5. Відповідальність. Без вимогливості любові не буває. Встановлені чіткі правила та закони сім'ї має знати кожна дитина. Тому татусь та мати має дотримуватися правил та узгоджувати їх з дітьми.

6. Авторитет.

Голова референтури у справах родини Львівської Архиєпархії УГКЦ, отець Тарас Фітьо.

Слухати програми про батьківство
4 якості успішного батька, які врятують сім'ю
Батьківство - головна зона духовної боротьби
Допомогти чоловікам. Міжнародний Центр Батьківства
Чоловік має мало говорити та багато робити

Дослідити ресурси підтримки Батьківства
ГО Міжнародний Центр Батьківства
Форум Tato.net



Відгуки

Які пісноспіви звучать в час Великого Посту?

Які пісноспіви звучать в час Великого Посту?

Отець Руслан Грех говорив про Богослужбові наспіви Великого посту Страсного тижня.
Як діяти жінці, яка дізналася, що вагітна дитиною з невиліковною хворобою?, - відповідає с. Юстина Голубець

Як діяти жінці, яка дізналася, що вагітна дитиною з невиліковною хворобою?, - відповідає с. Юстина Голубець

В ефірі Радіо Марія с. Юстина Голубець, засновниця та голова організації "Перинатальний хоспіс – Слід Життя", Служебниця Непорочної Діви Марії,  член-кореспондент Папської академії “Pro Vita”, біоетик, медичний психолог в Обласному медико-генетичному центрі при ДУ «Інститут спадкової патології НАМН України», біолог‒генетик, викладач Школи біоетики УКУ. Тема катехези: "Служіння життю як виклик завданню і покликанню".
"Ісус Христос - тут і зараз серед нас!" - отець Валентин Матушевський

"Ісус Христос - тут і зараз серед нас!" - отець Валентин Матушевський

Отець Валентин Матушевський коментує Євангеліє від Луки 24, 35-48
Де зустрітися з Воскреслим Христом?

Де зустрітися з Воскреслим Христом?

Отець Микола Орач з Ордену Братів Менших Конвентуальних (Францисканців) провів катехизу про зустріч з Воскреслим Ісусом Христом в контексті війни в Україні.
"Мені знадобилося 4 роки, щоб прийняти рішення стати монахинею", - сестра Марія Люба

"Мені знадобилося 4 роки, щоб прийняти рішення стати монахинею", - сестра Марія Люба

"Бог не обрізає крила, а здійснює бажання": Про життєвий шлях та розпізнання покликання розповідає сестра Марія Люба зі Згромадження Служниць Святого Духа, м. Хмельницький.