Слухати Радіо

Зараз в ефірі

11:00

Житія святих

В ефірі

Катехиза

12:00

Царице Неба

12:20

Пісня Перемоги

13:00

Св.Літургія з храму Успіння Пресвятої Богородиці (Страдч)

14:00

Денний ефір

15:00

Коронка до Божого Милосердя

15:10

Молитовна лінія

15:20

Дитяча катехиза

15:45

В Родині Радіо Марія

16:00

Катехиза

16:45

Дитяча молитва

17:00

Дитяча катехиза

17:10

Новини

17:20

Голос народу, голос Божий

17:45

Літургія годин (Бревіарій)

18:00

Св.Літургія з храму св. Яна з Дуклі (Житомир)

19:00

Молитовна лінія

20:00

Заклик до Бердичівської Богородиці (Наживо)

21:00

Вечірній ефір

Особа, яка живе за принципом "усе мені та для мене" ризикує стати соціопатом, - отець Міхал Бранкевич

Поділитись з друзями
Головні принципи життя згідно пастирської конституції "Gaudium et Spes". "Подивися, яку любов ти отримав від близьких. Ця любов є прикладом та напрямком реалізації себе у світі", - отець Міхам Бранкевич.
Ми маємо певні обов'язки перед суспільним життям. Сьогодні пропагується толерантність в суспільстві відносно різних верств населення, а деякі публічні особи протиставляють толерантності Церкву, мовляв, вона не приймає геїв чи людей з хибами, тощо. В цьому випадку пропагандисти лукавлять, адже Церква нікого не переслідує та не має за мету дискредитувати людину через її цінності та переконання. Конституція Gaudium et Spes пише, що будь яка дискримінація суперечить Божому задуму (1965 рік), - отець Міхал Бранкевич.

Наразі відбувається Чемпіонат світу з футболу в Катарі. Ця країна є доволі нетолерантна до людини, але це не заважає організовувати там масштабні спортивні заходи. Також подібну дискримінацію ми спостерігаємо в Ірані де жінку було вбито через пасмо волосся, що визирало з під прикритої голови. Зауважу, що сьогодні також має місце дискримінація чоловіків зі сторони жінок. Також в суспільстві стверджують, що Церква нетолерантна до жінок, які хочуть робити аборти. І подібних явищ ми бачимо безліч в різних сферах та галузях життя. Тобто, суспільство маніпулює толерантністю, щоб примусити Церкву приймати вигідні йому рішення та дії. На противагу цим явищам Церква закликає до толерантності, поваги до гідності до людини. Одночасно Церква сповідує Божі цінності та правила, що не мають бути знівельовані.

Річ у тім, що Бог нікого не проклинає, не відкидає, а навпаки, сама людина відкидає себе від Церкви та лишає себе можливості використовувати дари та інструменти для управління життям.

"Про необхідність долати індивідуалістичну етику."
Етика займається формуванням моральних цінностей. Популярним сьогодні є явище індивідуалістичне життя, що зосереджене переважно на собі та виправдовує порушення законів в догоду собі. Церква говорить, що людина має жити чесно, справедливо, має дотримуватися законів держави та Божих правил. Цей документ вказує, що християнин має справно платити податки та жити чесно навіть в суспільстві де влада корумпована.

В християнському житті відсутнє місце для індивідуалістичної етики. Людина, яка сповідує принцип " усе мені та для мене" стає суспільним соціопатом.

"Відповідальність та співучасть"
Сучасне суспільство намагається атомізувати людину, привести її до самотності. "Наш час вимагає формуванню великодушних людей", пишеться в конституції. Я спостерігаю, що молоді люди сьогодні не готові долати виклики життя. Вони більше налаштовані на споживацький та поверховий спосіб життя де відсутнє місце відповідальності. Зокрема, популярним явищем є громадянський шлюб де чоловік, або жінка бояться відповідальності. Надію гармонійно організувати життя в подружжі нам дає християнська родина де є відповідальність, чесність, жертовність, цінності та спільнота. Слово Боже проповідує спільноту: Церковну, національну, сімейну бо без цього людина не зможе гармонійно розвиватися.

Як Бог відповідає на виклики?
Бог сотворив людей не для усамітненого життя, а для формування суспільної єдності. Обраних до спільноти Бог назвав народом вибраним та створив для них Закон для гармонійного розвитку. Людина може реалізувати себе коли знає, який план має Творець для неї та спільноти. Важливими вказівниками до формування єдності є Божі Заповіді, які пропоную переглянути та рефлексувати над ними.

Варто пам'ятати, що прикладом Божої любові є єднання, зокрема єдність у спільноті. Не забуваймо, що 3-тя заповідь запрошує пам'ятати про День Господній та відпочинок. Наприклад, закликаючи відпочивати, Господь нагадує про важливість комфортного, збалансованого життя. А щодо поваги та любові до батьків та ближніх у 4-й заповіді Бог немов би закликає згадати ті чудові моменти прояву любові ближніх та рідних по відношенню до вас.

Родина найголовніше місце переживання любові.
Отець Міхал Бранкевич

Слухати програми про принципи життя

Церква на захисті сімейних цінностей
Як жити у світлі в умовах війни?
Божі заповіді - початок дороги до свободи
Як Церква має діяти в суспільстві?




Відгуки

"Діва Марія - дар Божий у нашому житті", - отець Станіслав Свурка

"Діва Марія - дар Божий у нашому житті", - отець Станіслав Свурка

Про Діву Марію, як дар Божий у нашому житті розповідає настоятель парафії Пресвятої Діви Марії з гори Кармель, смт. Томашпіль, модератор руху Назаретських родин, отець Станіслав Свурка.
"Ідеалізація та знецінення - дві сторони однієї проблеми", - сестра Тетяна Богославець

"Ідеалізація та знецінення - дві сторони однієї проблеми", - сестра Тетяна Богославець

Ідеалізація та знецінення. Друга програма про захисні механізми психіки із серії програм "Міць в слабкості", сестри Тетяни Богославець. "Ми схильні зачаровуватися, щоб потім розчаруватися".


"Поважають того, хто проявляє повагу до інших людей", - о. Микола Орач

"Поважають того, хто проявляє повагу до інших людей", - о. Микола Орач

Про зневагу та повагу між християнами розповідає брат-францисканець Микола Орач з Парафія Преображення Господнього м. Бориспіль.
"Бог дасть відвагу тим, хто прийме рішення боротися за життя інших", - Тереза Андрущишина

"Бог дасть відвагу тим, хто прийме рішення боротися за життя інших", - Тереза Андрущишина

Що я можу зробити в царині захисту життя тут і тепер? В ефірі Радіо Марія доктор суспільних наук у галузі педагогіки, член Комісії у справах душпастирства родин, Тереза Андрущишина. "Бог дасть відвагу тим, хто прийме рішення боротися за життя інших".
Як навчитися вірити? - досвід Авраама у катехизі отця Кшиштофа Бузіковського

Як навчитися вірити? - досвід Авраама у катехизі отця Кшиштофа Бузіковського

Отець Кшиштоф Бузіковський розповідає про Авраама, його віру та чесноти.