Слухати Радіо

Зараз в ефірі

18:00

Св.Літургія з Катедри св. Олександра (Київ)

В ефірі

Молитовна лінія

20:00

Заклик до Бердичівської Богородиці (Наживо)

21:00

Вечірній ефір

22:00

Катехиза

22:40

Житія святих

23:00

Акафист

23:40

Святий дня

23:50

Літургія годин (Бревіарій)

00:00

Розарій

00:30

Катехиза

01:10

Недільні читання

01:40

Духовні читання

02:00

Непісні розмови

02:50

Біблійні читання

03:00

Меса

03:40

Розарій

04:00

Коронка до Божого Милосердя

04:20

Святий дня

05:00

Молитва

"Різдво - це велика радість для всіх народів", - Андрій Дворницький

Поділитись з друзями
Створено: 2023-12-28
Ведучий: Волонтери
Вчитель церкви Ісуса Христа у Тернополі Андрій Дворницький про важливість Різдва Господнього.
Чіткої дати народження Христа в Святому Письмі ми не знаємо. Але цілком можливо, що Він народився в ці дні, бо у Вифлеємі в цей період досить тепло. Тому пастухи дійсно могли випасати овець.  

1. «Коли ж народився Ісус у Вифлеємі Юдейськім, за днів царя Ірода, то ось мудреці прибули до Єрусалиму зі сходу, і питали: Де народжений Цар Юдейський? Бо на сході ми бачили зорю Його, і прибули поклонитись Йому. І, як зачув це цар Ірод то занепокоївся, і з ним увесь Єрусалим. І, зібравши всіх первосвящеників і книжників людських, він випитував у них, де має Христос народитись? Вони ж відказали йому: У Вифлеємі Юдейськім, бо в пророка написано так: "І ти, Вифлеєме, земле Юдина, не менший нічим між осадами Юдиними, бо з тебе з'явиться Вождь, що буде Він пасти народ Мій ізраїльський." (Мт.1, 18-25)

Народження Ісуса Христа – це велика радість для всіх народів, бо в Старому Завіті Бог говорив через єврейських пророків, а в народженні Ісуса Христа сталося навпаки: Про народження Христа Бог повідомив не через своїх служителів першосвященників і книжників, а через поганських мудреців (астрологів, магів). І це символічно, бо за пророцтвом в Христі Ісусі Бог став близький всім народам:  «А Ісая сміливо говорить: Знайшли Мене ті, хто Мене не шукав, відкрився Я тим, хто не питався про Мене! А про Ізраїля каже: Я руки Свої цілий день простягав до людей неслухняних і суперечних!» (Рм.16,17-24)


 2.  «І породила вона свого Первенця Сина, і Його сповила, і до ясел поклала Його, бо в заїзді місця не стало для них...»  (Лк.2,7)

Це дуже символічно. Невже Бог не міг забезпечити народження свого Сина у самому кращому пологовому будинку Вифлеєму – міг, але це приклад для нас, щоб ми більше приділяли уваги не матеріальним речам, а духовним. Пізніше, вже дорослий Христос навчав: «Глядіть, остерігайтеся всякої зажерливости, бо життя чоловіка не залежить від достатку маєтку його» 

3. «А в тій стороні були пастухи, які пильнували на полі, і нічної пори вартували отару свою. Аж ось Ангел Господній з'явивсь коло них, і слава Господня осяяла їх. І вони перестрашились страхом великим... Та Ангол промовив до них: Не лякайтесь, бо я ось благовіщу вам радість велику, що станеться людям усім. Бо сьогодні в Давидовім місті народився для вас Спаситель, Який є Христос Господь. А ось вам ознака: Дитину сповиту ви знайдете, що в яслах лежатиме. І ось раптом з'явилася з Ангелом сила велика небесного війська, що Бога хвалили й казали: Слава Богу на висоті, і на землі мир, у людях добра воля!»  (Лк.2, 8-14)

Багато критиків вважають християнство релігією бідних і не безпідставно: «Дивіться бо, браття, на ваших покликаних, що небагато-хто мудрі за тілом, небагато-хто сильні, небагато-хто шляхетні. Але Бог вибрав немудре світу, щоб засоромити мудрих, і немічне світу Бог вибрав, щоб засоромити сильне, і простих світу, і погорджених, і незначних вибрав Бог, щоб значне знівечити, так щоб не хвалилося перед Богом жодне тіло.» (1Кор.1, 26-31) Христос навчав: «Ісус же сказав Своїм учням: Поправді кажу вам, що багатому тяжко увійти в Царство Небесне» (Мт.19,16)

 4. «Споконвіку було Слово, а Слово в Бога було, і Бог було Слово. Воно в Бога було споконвіку. Усе через Нього повстало, і ніщо, що повстало, не повстало без Нього. І Слово сталося тілом, і перебувало між нами, повне благодаті та правди, і ми бачили славу Його, славу як Однородженого від Отця» (Ів. 1, 1-3)

Сталося велике чудо, на яке навіть Ангели дивилися з подивом: Слово сталося тілом. Власне Син Божий був народжений від Отця, ще перше всякого творива, тобто Марії тоді ще не було.  «Дякуючи Отцеві, що визволив нас із влади темряви й переставив нас до Царства Свого улюбленого Сина, в Якому маємо відкуплення та прощення гріхів. Він є образ невидимого Бога, роджений перш усякого творива. Бо то Ним створено все на небі й на землі, видиме й невидиме, чи то престоли, чи то господства, чи то влади, чи то начальства, усе через Нього й для Нього створено!» (Кол.1,12-15)


Слухати інші програми




Відгуки

Для чого насправді потрібна спільнота в Церкві?

Для чого насправді потрібна спільнота в Церкві?

Отець Артур Сподар пояснює слова Ісуса Христа: "Випливи на глибину". Що це означає і як цьому допомагає спільнота.
"Віра є даром Божим, який маємо прийняти", - о.Назарій Зузак

"Віра є даром Божим, який маємо прийняти", - о.Назарій Зузак

Вікарій парафії Божого Милосердя у Тернополі отець Назарій Зузак, РКЦ: "Від чого залежить наша віра?"






"Ісус Христос - тут і зараз серед нас!" - отець Валентин Матушевський

"Ісус Христос - тут і зараз серед нас!" - отець Валентин Матушевський

Отець Валентин Матушевський коментує Євангеліє від Луки 24, 35-48
Чому виникає відчуття пустоти, і як цього позбавитись?

Чому виникає відчуття пустоти, і як цього позбавитись?

Отець Петро Франків говорив про тих, хто віднайшов справжній скарб.
"Зустріти Христа - цілком реально! Кожен день Бог нам дає таку нагоду!" - отець Валентин Матушевський

"Зустріти Христа - цілком реально! Кожен день Бог нам дає таку нагоду!" - отець Валентин Матушевський

Отець Валентин Матушевський розважає над Євангелієм від Йоана 20, 19-31. Священник особливо зупиняється над постатю апостола Томи.