Слухати Радіо

Зараз в ефірі

02:50

Біблійні читання

В ефірі

Меса

03:40

Розарій

04:00

Коронка до Божого Милосердя

04:20

Святий дня

05:00

Молитва

06:00

Дитяча катехиза

06:20

Житія святих

06:50

Ранкова молитва

07:00

Меса

08:00

Дитяча катехиза

08:10

Житія святих

08:30

Годинки

09:00

Молитовна лінія

10:00

Розарій

10:30

У ваших намірах

11:00

Житія святих

11:20

Катехиза

12:00

Ангел Господній

12:20

Розарій

"Різдво - це велика радість для всіх народів", - Андрій Дворницький

Поділитись з друзями
Створено: 2023-12-28
Ведучий: Волонтери
Вчитель церкви Ісуса Христа у Тернополі Андрій Дворницький про важливість Різдва Господнього.
Чіткої дати народження Христа в Святому Письмі ми не знаємо. Але цілком можливо, що Він народився в ці дні, бо у Вифлеємі в цей період досить тепло. Тому пастухи дійсно могли випасати овець.  

1. «Коли ж народився Ісус у Вифлеємі Юдейськім, за днів царя Ірода, то ось мудреці прибули до Єрусалиму зі сходу, і питали: Де народжений Цар Юдейський? Бо на сході ми бачили зорю Його, і прибули поклонитись Йому. І, як зачув це цар Ірод то занепокоївся, і з ним увесь Єрусалим. І, зібравши всіх первосвящеників і книжників людських, він випитував у них, де має Христос народитись? Вони ж відказали йому: У Вифлеємі Юдейськім, бо в пророка написано так: "І ти, Вифлеєме, земле Юдина, не менший нічим між осадами Юдиними, бо з тебе з'явиться Вождь, що буде Він пасти народ Мій ізраїльський." (Мт.1, 18-25)

Народження Ісуса Христа – це велика радість для всіх народів, бо в Старому Завіті Бог говорив через єврейських пророків, а в народженні Ісуса Христа сталося навпаки: Про народження Христа Бог повідомив не через своїх служителів першосвященників і книжників, а через поганських мудреців (астрологів, магів). І це символічно, бо за пророцтвом в Христі Ісусі Бог став близький всім народам:  «А Ісая сміливо говорить: Знайшли Мене ті, хто Мене не шукав, відкрився Я тим, хто не питався про Мене! А про Ізраїля каже: Я руки Свої цілий день простягав до людей неслухняних і суперечних!» (Рм.16,17-24)


 2.  «І породила вона свого Первенця Сина, і Його сповила, і до ясел поклала Його, бо в заїзді місця не стало для них...»  (Лк.2,7)

Це дуже символічно. Невже Бог не міг забезпечити народження свого Сина у самому кращому пологовому будинку Вифлеєму – міг, але це приклад для нас, щоб ми більше приділяли уваги не матеріальним речам, а духовним. Пізніше, вже дорослий Христос навчав: «Глядіть, остерігайтеся всякої зажерливости, бо життя чоловіка не залежить від достатку маєтку його» 

3. «А в тій стороні були пастухи, які пильнували на полі, і нічної пори вартували отару свою. Аж ось Ангел Господній з'явивсь коло них, і слава Господня осяяла їх. І вони перестрашились страхом великим... Та Ангол промовив до них: Не лякайтесь, бо я ось благовіщу вам радість велику, що станеться людям усім. Бо сьогодні в Давидовім місті народився для вас Спаситель, Який є Христос Господь. А ось вам ознака: Дитину сповиту ви знайдете, що в яслах лежатиме. І ось раптом з'явилася з Ангелом сила велика небесного війська, що Бога хвалили й казали: Слава Богу на висоті, і на землі мир, у людях добра воля!»  (Лк.2, 8-14)

Багато критиків вважають християнство релігією бідних і не безпідставно: «Дивіться бо, браття, на ваших покликаних, що небагато-хто мудрі за тілом, небагато-хто сильні, небагато-хто шляхетні. Але Бог вибрав немудре світу, щоб засоромити мудрих, і немічне світу Бог вибрав, щоб засоромити сильне, і простих світу, і погорджених, і незначних вибрав Бог, щоб значне знівечити, так щоб не хвалилося перед Богом жодне тіло.» (1Кор.1, 26-31) Христос навчав: «Ісус же сказав Своїм учням: Поправді кажу вам, що багатому тяжко увійти в Царство Небесне» (Мт.19,16)

 4. «Споконвіку було Слово, а Слово в Бога було, і Бог було Слово. Воно в Бога було споконвіку. Усе через Нього повстало, і ніщо, що повстало, не повстало без Нього. І Слово сталося тілом, і перебувало між нами, повне благодаті та правди, і ми бачили славу Його, славу як Однородженого від Отця» (Ів. 1, 1-3)

Сталося велике чудо, на яке навіть Ангели дивилися з подивом: Слово сталося тілом. Власне Син Божий був народжений від Отця, ще перше всякого творива, тобто Марії тоді ще не було.  «Дякуючи Отцеві, що визволив нас із влади темряви й переставив нас до Царства Свого улюбленого Сина, в Якому маємо відкуплення та прощення гріхів. Він є образ невидимого Бога, роджений перш усякого творива. Бо то Ним створено все на небі й на землі, видиме й невидиме, чи то престоли, чи то господства, чи то влади, чи то начальства, усе через Нього й для Нього створено!» (Кол.1,12-15)


Слухати інші програми




Відгуки

Як з'явилася ікона Божої Матері Почаївської?

Як з'явилася ікона Божої Матері Почаївської?

Вшанування Почаївської ікони Божої Матері почалося з XVI століття і має своє особливе значення - у програмі говоримо з митрополитом Тернопільським та Кременецьким Нестором Писиком, ПЦУ
Як християнин має віддати своє життя, зрікаючись себе?

Як християнин має віддати своє життя, зрікаючись себе?

Для християнина недостатньо бути добрим, милосердним, смиренним, покірним, терплячим... ВІн має любити своїх братів, сестер. Саме Ісус навчив нас любити. Така любов спонукає нас помирати за інших, - розмову веде редактор Тернопільської регіональної студії Наталя Галущак
"Завжди варто давати Богу щось більше!" - отець Мар'ян Мельничук про мету паломництва

"Завжди варто давати Богу щось більше!" - отець Мар'ян Мельничук про мету паломництва

Отець Мар'ян Мельничук говорив про важливість паломництва у життя християнина.
«Учителю, Тобі байдуже, що гинемо?»

«Учителю, Тобі байдуже, що гинемо?»

Отець Валентин Матушевський коментує Євангеліє від Марка 4, 35-41.
"Віра має багато терня", - отець Петро Франків

"Віра має багато терня", - отець Петро Франків

Якщо вмієш тужити, прагнути - не все в тобі померло! Отець Петро Франків говорить про щастя та журбу.