Слухати Радіо

Зараз в ефірі

21:00

Вечірній ефір

В ефірі

Катехиза

23:00

Слово на кожен день

23:50

Літургія годин (Бревіарій)

00:00

Розарій

00:30

Катехиза

01:10

Відкриваючи таємниці християнства

02:00

Катехиза

03:00

Меса

03:40

Розарій

04:00

Коронка до Божого Милосердя

04:20

Святий дня

04:40

Біблійні читання

05:00

Молитва

06:00

Дитяча катехиза

06:20

Голос народу, голос Божий

07:00

Меса

07:40

Дитяча катехиза

08:10

Житія святих

08:15

Слово на кожен день

В чому сенс монашого життя? - відповідає брат-капуцин Збігнєв Савчук

Поділитись з друзями
Створено: 2024-01-18
Передача: Катехиза
"Головним сенсом монашого життя є перебування з Богом", - брат Збігнєв Савчук з ордену братів менших капуцинів, м. Красилів.
Одного разу парафіянка з костелу поставила мені питання: "Чи ти щасливий?" Я провів увесь день роздумуючи над цим запитанням і, в молитві, пригадував моменти коли я був, насправді, щасливим. Тоді я зрозумів, що найбільшу радість я відчуваю під час молитви та читання Слова Божого, а коли захоплююсь справами, що віддаляють мене від Нього, відчуваю себе назадоволеним. Таким чином, сенс мого життя полягає у тому, щоб бачити Творця у всіх сферах.

Головним сенсом монашого життя є перебування з Богом. В Луки 18:18 читаємо: "Один із лідерів юдейських запитав Ісуса: «Вчителю Добрий, що мушу я робити, аби успадкувати вічне життя?» Ісус відповів: «Чому ти називаєш Мене Добрим? Ніхто не є добрим, крім Самого Бога. Тобі відомі заповіді: „Не чини перелюбу, не вбивай, не кради, не бреши про інших, шануй батька й матір своїх”. А той каже: „З юності я дотримуюся цих заповідей”. Коли Ісус почув ці слова, Він відповів: „Тобі бракує одного: продай усе, що маєш, а що вторгуєш, роздай бідним. І ти будеш мати багатство на Небі. Тоді приходь і слідуй за Мною”». Вислухавши Ісуса, той чоловік глибоко засмутився, бо був він дуже багатий".

Отже, Ісус закликає юнака і нас зберігати Божі заповіді. В цьому й полягає сутність монашого життя - жити в послуху, чистоті та убогості.

Послух проявляється в слуханні Бога та настоятеля, адже й сам Ісус був слухняним та стверджував, що прийшов виконати не Свою волю, а Отця. Тобто, Він чинить те, що до вподоби Богу.

Отцю Піо було нелегко, але саме через свою слухняність він був визнаний Святим. Коли людина має зв'язок з Ісусом, то вона може пережити будь які моменти завдяки слуханню.

Чистота. Не всі можуть зрозуміти чому привабливий чоловік чи жінка замість створити сім'ю вибирають монаше покликання. Оскопитися для Царства Божого - це бути готовим залишити світське життя, щоб жити з Богом. Ісус  продемонстрував відданість своєму покликанню - жити заради Царства Божого. Він не мав дружини, але був в чистоті для всіх.

Убогість. Багатством Ісуса Христа були близкість з Отцем, служіння народу та учням. Розмова Спасителя з юнаком завершилася тим, що той в смутку відійшов від Господа бо мав багато нерухомості. Ми бачили людей, які будучи бідними мали велику внутрішню радість. 

Радикалізм богопосвяченого життя полягає в пошуці сенсу в Бозі, як те робив Господь Ісус.

Брат Збігнєв Савчук з ордену братів менших капуцинів, м. Красилів.

Слухати інші програми

Відгуки

"Чому ми називаємо Діву Марію Царицею і Матір'ю милосердя?" - відповідає сестра Каміла Кармалюк

"Чому ми називаємо Діву Марію Царицею і Матір'ю милосердя?" - відповідає сестра Каміла Кармалюк

Сестра Каміла Кармалюк, настоятелька Вікаріату Архангела Михаїла зі Згромадження Малих Сестер Непорочного Серця Марії провадить катехезу про Пресвяту Діву Марію Царицю і Матір Милосердя.
Я почув голос коли приймав ванну: "Чому ти тікаєш від життя?", - брат Збігнєв Савчук.

Я почув голос коли приймав ванну: "Чому ти тікаєш від життя?", - брат Збігнєв Савчук.

Історія життя та покликання автора численних програм на Радіо Марія брата Збігнєва Савчука (орден братів менших капуцинів, м. Красилів).
Отець Володимир Кусьнєж про головні юдейські свята

Отець Володимир Кусьнєж про головні юдейські свята

Отець Володимир Кусьнєж розповідає про головні свята єврейського народу в циклі програм: "Юдейські свята".
"Треба мати відвагу визнати, що ти недосконалий", - о.Віталій Козак

"Треба мати відвагу визнати, що ти недосконалий", - о.Віталій Козак

Отець Віталій Козак коментує щоденник святої Терези з Лізьє "Повість однієї душі".  Тема катехези стосується людської недосконалості.
Коли народилася Церква? - відповідає отець Міхал Бранкевич

Коли народилася Церква? - відповідає отець Міхал Бранкевич

Отець Міхал Бранкевич говорить про Пасху Ісуса Христа та пояснює сенс смерті та Воскресіння Ісуса Христа.