Слухати Радіо

Зараз в ефірі

08:10

Житія святих

В ефірі

Слово на кожен день

09:00

Молитовна лінія

10:00

Розарій

10:30

У ваших намірах

11:00

Житія святих

11:20

Катехиза

12:00

Царице Неба

12:20

Пісня Перемоги

13:00

Св.Літургія з храму Успіння Пресвятої Богородиці (Страдч)

14:00

Денний ефір

15:00

Коронка до Божого Милосердя

15:10

Молитовна лінія

15:20

Дитяча катехиза

15:45

В Родині Радіо Марія

16:00

Катехиза

16:45

Дитяча молитва

17:00

Дитяча катехиза

17:10

Новини

17:20

Голос народу, голос Божий

Відрікаюся від діл, думок та впливу лукавого. Чому рекомендовано повторювати ці слова невпинно?

Поділитись з друзями
Створено: 2023-02-10
Передача: Катехиза
Про віру та гідність християнського життя розповідає ієромонах Студійського уставу монастиря Антонія Печерського, УГКЦ, отець Ілля Мамчак. Дізнаємося, який сенс вкладали у піст Святі отці Церкви.
Людина, коли вирушає в подорож то ставить собі кінцеву ціль куди хоче добратися. Так само під час посту ми маємо розуміти мету, якою є Пасха. Апостол Павло наголошує, що Христос воскрес во славу Отця. Цими словами він нагадує що й ми сьогодні маємо зосередити свою увагу на новому житті до якого закликає Спаситель, - розповідає отець Ілля Мамчак.

У чому ж полягає оновлення нашого життя, до якого нас закликає Спаситель? Із книги Буття ми знаємо, що Господь сотворив нас на образ і подобу Свою. Із самого початку Творець створив людину, щоб вона мала участь у Божому житті, вона мала тяжіння до Бога - створена такою, яка обожествляється.

Що ж відбулося, коли людина втратила звязок із Богом? Йоан Золотоустий наголошує, що через втрату спілкування з Господом гріх увійшов у життя перекривши дію початкової благодаті. Адам через неуважність впав із жінкою в великий сором та приниження, що є гріхом. Так людина втратила спілкування з Творцем.

Сьогодні суспільство тяжіє до спілкування з Богом, але самостійно. Зауважте, як сильно людство намагається незалежно вирішувати, без Бога, що є добре, а що зле. Тобто, особа своїми силами вирішує що є добро, а що зло. Тут гріх привів людину до зубожіння в любові.

Господь все творить з любові, як і було в Раю. Але коли прийшло зубожіння любові то в людини народилися конфлікт, ненависть. Як наслідок, Адам, бажаючи виправдатися обвинувачує Єву, та бачить мертвим свого сина Авеля.

Господь попереджав Каїна. Він же не послухав Бога і в решті решт вирішив убити брата через заздрість. Можна вважати, що людина стала плотською і так дійшла до ненависті. Також, як наслідок гріхопадіння, зявляється гордість.

Згодом гордість проявляється в побудові Вавилонської башти. Унаслідок цього рішення люди перестали себе розуміти бо гордість відштовхує людей один від одного. 

Гордість - це дорога до смерті. Христос наголошує: "Якщо Син чоловічий вас не визволить то ви не станете вільними". З приходом Христа людство отримало можливість звільнитися від гріха. Тобто Господь зосереджує нашу увагу на Собі. 

Коли ми відрікаємося від диявола то природньо довіряємо себе Христу. В житті нам не завжди приходить рятівна думка, як правильно діяти. Тому Святий Йоан Золотоустий наголошує, щоб ми постійно промовляли собі "Відрікаюся від тебе, сатано". У порадах Святі отці наголошують, що на перший погляд ми не усвідомлюємо силу дії молитви відречення, а тільки згодом можемо її усвідомити. Саме тому потрібно постійно проявляти рішення волі кажучи невпинно: "Відрікаюся від тебе сатано!". Особливо важливо практикувати це коли людина в полоні різних навязливих думок. Тому невпинно повторюйте, що відрікаєтеся від діл, думок та впливу лукавого.

Отець Ілля Мамчак

Слухати інші програми


Відгуки

Біси та біснуватість, - катехиза отця Романа Василіва

Біси та біснуватість, - катехиза отця Романа Василіва

"Гадаринські біснуваті були під владою зла настільки, що через страх перестали мислити, як люди". Про ставлення людини до проблеми зла розповідає настоятель парафії Святої Анни УГКЦ, місто Борислав, отець Роман Василів.
Виховання через мистецтво допомагає сформувати повноцінну особистість

Виховання через мистецтво допомагає сформувати повноцінну особистість

"Рух та творчість потрібні дітям, як вітаміни". Про виховання через мистецтво розповідає вчитель мистецтва та технологій Салезіянського приватного ліцею «Всесвіт» у Житомирі, керівник театрального гуртка «Філотея», дружина, мама чотирьох дітей, учасниця «Домашньої Церкви» родинної гілки Руху «Світло-Життя», Юлія Чупріна.
"Бог сказав мені йти відвідувати хворих", - Юрій Гандера

"Бог сказав мені йти відвідувати хворих", - Юрій Гандера

У програмі "Люди Справи" художник та коваль, член спільноти "Сім'я Каміліан", Юрій Гандера. 


"Мучеництво - це великий вчинок любові у відповідь на безмежну Божу любов", - отець Енріке Лопес Імбернон

"Мучеництво - це великий вчинок любові у відповідь на безмежну Божу любов", - отець Енріке Лопес Імбернон

Десята катехиза із серії програм "Святий Іриней. Доказ апостольського проповідування". Роздумуємо над 17 пунктом Епідейксису: "Кров Авеля". Автор програми, отець Енріке Лопес Імбернон.
"Сьогоднішній світ більше потребує свідків, аніж учителів!" - отець Олександр Халаїм

"Сьогоднішній світ більше потребує свідків, аніж учителів!" - отець Олександр Халаїм

Отець Олександр Халаїм розповідає про місійність Церкви та кожного з нас.