Слухати Радіо

Зараз в ефірі

22:40

Духовні читання

В ефірі

Слово на кожен день

23:45

Літургія годин (Бревіарій)

00:00

Розарій

00:30

Катехиза

01:10

Католицька енциклопедія

01:40

Духовні читання

02:00

Катехиза

03:00

Меса

03:40

Розарій

04:00

Коронка до Божого Милосердя

04:20

Святий дня

05:00

Молитва

06:00

Дитяча катехиза

06:20

Голос народу, голос Божий

07:00

Меса

07:40

Дитяча катехиза

08:00

Святий дня

08:10

Житія святих

08:15

Слово на кожен день

Як сформувати довірливі стосунки з дітьми? Поради священника батькам

Поділитись з друзями
Як батькам сформувати довіру дитини до них? 9 практичних порад надає в катехизі отець Вальдемар Павелець.
Дитина від народження має безмежну довіру до батьків та близьких. Безкорисно малеча віддає свою довіру і саме тому її рекомендовано зберегти. Але надмірна довіра може бути й небезпекою, саме тому її потрібно час від часу послабляти, - розповідає отець Вальдемар Павелець.


Для дитини довіра до батьків - це фундаментальна справа, яка формує її світ та світогляд, адже батько та мати - перші особи від яких малеча отримує мир, спокій, захист та прийняття. В такому середовищі вона перерживає радість дитинства.


Ми всі робимо різні помилки і тому явище довіри може стати тягарем, коли відбувається втрата довіри до батьків. У такому випадку дитина, яка втратила довіру може втратити довіру і до усіх дорослих.

Як зберегти довіру дітей до батьків та розвинути її?

1. Щодення розмова. Від народждення дитина потребує щирого діалогу. Коли малеча плаче то голос батьків її заспокоює. Це допомагає створювати щирий зв'язок, адже через розмову ми формуємо емоції, навички та мислення, які необхідні у повсякденному житті.


Зауважу, часто батьки запитують у своїх дітей, що у них трапилося протягом дня, але самі рідко розповідають що у них відбулося. Тут тату і мамі допоможе активне слухання.


2. Приймати проблеми дитини. Спокійно розмовляйте про проблеми з дитиною. Так ви демонструєте своє розуміння та увагу, що є важливим.

3. Дотримуйтеся обіцянок. Для дитини невиконані обітниці - найгірше що може бути. Коли накопичується багато невиконаних обіцянок руйнується єдність та занижуються: почуття власної гідності, повага до батьків, дорослих та світу. Це явище впливає на всі елементи виховного процесу, які проходить сім'я.


4. Вірте в дитину - це будує впевненість у собі. Дитина відчуває впевненність у батьках і розуміє, що навіть коли щось не вийде то вона завжди зможе повернутися до своїх друзів - батьків.


5. Спільна справа. Тут отримуються перші досвіди. Навіть коли дитина помилиться чи впаде - то вона отримає дружню батьківську руку підтримки. Тут категорично не рекомендуємо докоряти малечі за попередні помилки та падіння, порівнювати з іншими. Ми просто є в моменті коли вона потребує підтримки.

6. Дитина має право на помилку. Коли ми даємо зрозуміти, що дозволяємо помилятися - то приймаємо її. Дитина також має знати та бачити, що помилки характерні й батькам. Говоріть про це дітям діліться своїм досвідом помилок.

7. Щиро говоріть про свої почуття. Дитина зчитує всі сигнали між батьками, коли почуття фальшиві та награні. Тому намагайтеся ясно та щиро передавати свої емоції. Говоріть правду дитині, адже як і дорослі вона потребує її.

8. Емпатія. Співпереживайте, а не критикуйте. Почуття страху чи злості не є чимось злим, але конкретні вчинки, як причина злості можуть принести багато проблем. Адекватно відповідайте на почуття та потреби дитини. Насправді дитина наслідує нашу поведінку. Зосередьтеся на тому, щоб дати гідний приклад через емпатію.


9. Визнавайте нові досягнення дитини. Так дитина бачить, що ми підтримуємо її спроби та потуги. Ці елементи будуть а не руйнують довіру до батьків.
Отець Вальдемар Павелець.

Слухайте інші програми Радіо Марія про сім'ю:
4 якості успішного батька.
Ми - майбутнє наших дітей.
Я знайшов батька. 
Бережіть щоденну спільну молитву.
Як вберегти сім'ю в умовах війни?
Шлюб - це не ліцензія на статеві стосунки.
Шануй батька та матір. 
Коли йдемо примирятися - Бог дає сили.


Відгуки

"Треба мати відвагу визнати, що ти недосконалий", - о.Віталій Козак

"Треба мати відвагу визнати, що ти недосконалий", - о.Віталій Козак

Отець Віталій Козак коментує щоденник святої Терези з Лізьє "Повість однієї душі".  Тема катехези стосується людської недосконалості.
Коли народилася Церква? - відповідає отець Міхал Бранкевич

Коли народилася Церква? - відповідає отець Міхал Бранкевич

Отець Міхал Бранкевич говорить про Пасху Ісуса Христа та пояснює сенс смерті та Воскресіння Ісуса Христа.
Біси та біснуватість. Катехиза отця Романа Василіва

Біси та біснуватість. Катехиза отця Романа Василіва

"Гадаринські біснуваті були під владою зла настільки, що через страх перестали мислити, як люди". Про ставлення людини до проблеми зла розповідає настоятель парафії Святої Анни УГКЦ, місто Борислав, отець Роман Василів.
Виховання через мистецтво допомагає сформувати повноцінну особистість

Виховання через мистецтво допомагає сформувати повноцінну особистість

"Рух та творчість потрібні дітям, як вітаміни". Про виховання через мистецтво розповідає вчитель мистецтва та технологій Салезіянського приватного ліцею «Всесвіт» у Житомирі, керівник театрального гуртка «Філотея», дружина, мама чотирьох дітей, учасниця «Домашньої Церкви» родинної гілки Руху «Світло-Життя», Юлія Чупріна.
"Бог сказав мені йти відвідувати хворих", - Юрій Гандера

"Бог сказав мені йти відвідувати хворих", - Юрій Гандера

У програмі "Люди Справи" художник та коваль, член спільноти "Сім'я Каміліан", Юрій Гандера.