Слухати Радіо

Зараз в ефірі

01:40

Духовні читання

В ефірі

Катехиза

03:00

Меса

03:40

Розарій

04:00

Коронка до Божого Милосердя

04:20

Святий дня

05:00

Молитва

06:00

Дитяча катехиза

06:20

Голос народу, голос Божий

07:00

Меса

07:40

Дитяча катехиза

08:00

Святий дня

08:10

Житія святих

08:15

Слово на кожен день

09:00

Молитовна лінія

10:00

Розарій

10:30

У ваших намірах

11:00

Житія святих

11:20

Катехиза

12:00

Царице Неба

"Більшість не знає, як поводитися з алкозалежними в сім'ї. Спільнота Ал-Анон об'єднує людей для вирішення проблеми алкоголізму в родинах", - членкиня спільноти, пані Софія

Поділитись з друзями
Алкоголік п'є бо не може відмовитися від алкоголю, а пияк п'є бо хоче. Про допомогу родичам та друзям алкозалежних на прикладі спільноти Ал-Анон говоримо з настоятелем парафії Святої Фаустини Ковальської, села Богатирівка, Запорізької області, отцем Андрієм Поповим та та членкинею спільноти Ал-анон, пані Софією.
В умовах війни багато людей почали зловживати алкоголем. Ця проблема стосується також і військовослужбовців, які повертаються із зони бойових дій, адже психіка не витримує того навантаження, що переживає людина на фронті, - розповідає отець Андрій Попов

Від проблеми алкоголізму страждає не тільки сам залежний, а також і його сім'я. Часто рідні не знають, як вести себе та своїми діями тільки ускладнюють ситуацію. Досліджуючи цю проблему, я усвідомив, що й сам потребую підтримки, щоб допомогти іншим у вирішенні цієї проблеми. Так ми заснували спільноту Ал-Анон у селі Богатирівці, Запорізької обл. Сьогодні тут збирається група людей із сімей залежних, щоб підтримати один одного.

Спільнота Ал-Анон діє в усьому світі та відкрита для всіх родичів, друзів залежних людей. Для всіх, хто готовий працювати над вирішенням проблеми. Спільнота повністю добровільна та анонімна, а все, про що спілкуються в спільноті, не виходить назовні. Отець Андрій Попов.

Історія пані Софії

Я дякую усім духовним особам, які перейнялися проблемою пияцтва. Більшість членів спільноти Ал-Анон прийшли сюди через сповідь. Зауважу, що проблема алкозалежності - це проблема душі, психіки та тіла. У більшості випадків родичі залежних поняття не мають, як діяти та що робити в цій ситуації. Колись я теж не розуміла, що робити, ба більше - я не могла навіть відрізнити де пияк, а де людина твереза, - розповідає членкиня спільноти Ал-Анон, пані Софія.

У сім'ї, школі, спільнотах майже не розповідають про проблему алкозалежності. Часто людина навіть не має з ким поговорити, що в сім'ї хтось п'є бо соромно визнати , що вдома живе алкоголік. Так само й алкозалежний до останнього не визнає що залежний. Алкоголік п'є бо не може відмовитися від алкоголю, а пияк п'є бо хоче.

Змінювати іншу людину ми не можемо бо не маємо на те права. Навіть Всевишній шанує волю людини. Коли ми намагаємося змінити життя алкоголіка то ми тиснемо на людину, навязуємо їй сво волю. Коли ми забираємо на себе відповідальність за життя у алкоголіка то ми підтримуємо його в залежності.

Спільнота Ал-Анон дає можливість кожній людині вибудувати коректну поведінку. Тут можна пройти програму 12 кроків, що дає можливість видужати. Навіть Святий Іван Павло ІІ казав, що: "Програма 12 кроків - це найкраще , що придумало людство у ХХ столітті".

Часто до нас приходять люди у яких стосунки вкрай зіпсовані та потребують пропрацювання. А ще, головною перепоною одужання може бути вигода людини жити з алкозалежним. Тут користь у тому, що на алкозалежну людину можна перекласти відповідальність та своє життя, або використовувати, як можливість скинути свої емоції.

Для людей, родичі яких мають алкогольну залежність, працює гаряча телефонна лінія, куди ви можете зателефонувати та дізнатися більше про співзалежність.


Гаряча лінія Ал-Анон в Україні  095 838 29 33 (телефонуйте з 9:00 до 19:00)

Алкоголізм - це захворювання і ставитися до цього явища рекомендовано, як до хвороби. Дізнайтеся все про алкоголізм, якщо хочете змінити щось у своєму житті. Найефективнішим та найдешевшим способом змінити життя є спільнота Ал-Анон. Головне - не залишатися на самоті з проблемою. Мерщій звертайтеся до священника своєї парафії чи до спільноти Ал-Анон.

Ми часто молимося про звільнення, як діти. Просимо, щоб Бог швидко зробив людину тверезою, але в більшості випадків Бог хоче, щоб ми доклали самі зусилля тверезості. Бог не зробить за нас те, що маємо зробити ми самі. Не можна вимагати від людини робити те, що не робите ви.

Пані Софія - членкиня спільноти Ал-Анон.

Слухати інші програми

Відгуки

Біси та біснуватість. Катехиза отця Романа Василіва

Біси та біснуватість. Катехиза отця Романа Василіва

"Гадаринські біснуваті були під владою зла настільки, що через страх перестали мислити, як люди". Про ставлення людини до проблеми зла розповідає настоятель парафії Святої Анни УГКЦ, місто Борислав, отець Роман Василів.
Виховання через мистецтво допомагає сформувати повноцінну особистість

Виховання через мистецтво допомагає сформувати повноцінну особистість

"Рух та творчість потрібні дітям, як вітаміни". Про виховання через мистецтво розповідає вчитель мистецтва та технологій Салезіянського приватного ліцею «Всесвіт» у Житомирі, керівник театрального гуртка «Філотея», дружина, мама чотирьох дітей, учасниця «Домашньої Церкви» родинної гілки Руху «Світло-Життя», Юлія Чупріна.
"Бог сказав мені йти відвідувати хворих", - Юрій Гандера

"Бог сказав мені йти відвідувати хворих", - Юрій Гандера

У програмі "Люди Справи" художник та коваль, член спільноти "Сім'я Каміліан", Юрій Гандера. 


"Мучеництво - це великий вчинок любові у відповідь на безмежну Божу любов", - отець Енріке Лопес Імбернон

"Мучеництво - це великий вчинок любові у відповідь на безмежну Божу любов", - отець Енріке Лопес Імбернон

Десята катехиза із серії програм "Святий Іриней. Доказ апостольського проповідування". Роздумуємо над 17 пунктом Епідейксису: "Кров Авеля". Автор програми, отець Енріке Лопес Імбернон.
"Мені знадобилося 4 роки, щоб прийняти рішення стати монахинею", - сестра Марія Люба

"Мені знадобилося 4 роки, щоб прийняти рішення стати монахинею", - сестра Марія Люба

"Бог не обрізає крила, а здійснює бажання": Про життєвий шлях та розпізнання покликання розповідає сестра Марія Люба зі Згромадження Служниць Святого Духа, м. Хмельницький.