Слухати Радіо

Зараз в ефірі

17:45

Літургія годин (Бревіарій)

В ефірі

Св.Літургія з храму св. Яна з Дуклі (Житомир)

19:00

Молитовна лінія

20:00

Заклик до Бердичівської Богородиці (Наживо)

21:00

Вечірній ефір

22:00

Катехиза

22:40

Духовні читання

23:00

Слово на кожен день

23:45

Літургія годин (Бревіарій)

00:00

Розарій

00:30

Катехиза

01:10

Католицька енциклопедія

01:40

Духовні читання

02:00

Катехиза

03:00

Меса

03:40

Розарій

04:00

Коронка до Божого Милосердя

04:20

Святий дня

05:00

Молитва

06:00

Дитяча катехиза

Історія Ноя: чому Бог допускає катастрофи?

Поділитись з друзями

Дванадцята катехиза із серії програм "Святий Іриней. Доказ апостольського проповідування". Роздумуємо над 19-21 пунктом Епідейксису: "Ной". Автор програми — отець Енріке Лопес Імбернон.

СВЯТИЙ ІРИНЕЙ. ДОКАЗ АПОСТОЛЬСЬКОГО ПРОПОВІДУВАННЯ. КАТЕХИЗА 12. НОЙ: (№ 19-21)

«Після того, як на попередній зустрічі ми побачили, як зло поширилося по всій землі після гріхопадіння Адама і Єви, сьогодні ми поговоримо про Ноя, якого ви всі знаєте". - говорить отець Енріке на початку катехези.

 Після поширення гріха й зла у світі Бог зберіг праведного Ноя і його сім'ю, щоб вони могли знову розмножуватися і, таким чином, продовжувати план любові, який Бог задумав для людини, коли створив її. «Ной був визнаний досконалим і праведним; у часи гніву він був знаком примирення; через нього на землі вижив остаток, коли прийшов потоп», — як розповідає нам книга Сираха (44, 17-18).
    Коли здається, що все втрачено, що у світі є лише несправедливість, жах, безлад, гріх, Бог проявляє свою справедливість саме через своє провидіння. Для цього він обрав Ноя та його сім'ю і дав конкретні розпорядження щодо будівництва ковчега, в якому вони мали б врятуватися від всесвітнього потопу. «Благословенне бо дерево, що справедливості служить» (Муд. 14, 7).
    Іриней каже, що «Ной був визнаний праведним і завдяки своїй власній праведності врятувався». Про яку праведність йдеться? Бог наказав Ною побудувати ковчег, наводячи як приклад виміри, які сам Син Божий дав Ноєві для його побудови. Слово Боже відкриває Ноєві структуру тайни спасіння. Не існує спасіння, яке не було б опосередковане Сином Божим.
    Для святого Іринея є дві дороги: побожність і безбожність. Побожність викликає благословення, а безбожність — прокляття. Безбожність — це відсутність любові дітей до тих, кому вони повинні завдячувати своїм життям. Хам завдячував батькові не тільки своїм життям, але й спасінням, адже він був врятований праведністю Ноя. Проте незабаром Хам забув, що його батько зробив для всієї родини. Він не оцінив цього. Прокляття Хама впало на його сина Ханаана і поширилося на всіх безбожників. Прокляття означає стан ворожнечі з Богом, виявляє те, що вже було в серцях нащадків Хама, - відмову примиритися з Богом. Святий Іреней згадує 14 поколінь. Ціль катастроф Старого Завіту — це та сама ціль, на яку вказує Ісус Христос у Новому Завіті: це заклик, щоб чувати та приносити плід.


Відгуки

"Дійте та не бійтеся помилок, адже вони мають бути", - отець Петро Тереля

"Дійте та не бійтеся помилок, адже вони мають бути", - отець Петро Тереля

"Сьогодні маємо три фронти: духовний, волонтерський та фронт майбутнього. Перемогти нам допоможе наполегливість", — говорить священник Мукачівської греко-католицької єпархії, адміністратор парафії Пресвятої Євхаристії в селі Верхні Ворота Мукачівського району (Воловецький деканат), отець Петро Тереля.
Зцілення: що треба знати?

Зцілення: що треба знати?

Що таке хвороба та як Бог дивиться на уздоровлення? Третя програма про дари надприродного зцілення. Гість ефіру душпастир парафії Святого Йосифа м. Дніпро, брат-капуцин Юрій Зелінський. Серія катехиз про дари сили.
Йти до всіх народів: Про важливість служіння та розпізнання покликання розповідає брат Микола Орач

Йти до всіх народів: Про важливість служіння та розпізнання покликання розповідає брат Микола Орач

"Зробіть перший крок. Очищуйте свої наміри від гріха іспитом сумління та сповіддю". Про служіння та покликання розповідає брат-францисканець Микола Орач. Парафія Преображення Господнього м. Бориспіль.
"Будьмо дітьми Марії, бо від Неї — радість життя.", - отець Андрій Немченко

"Будьмо дітьми Марії, бо від Неї — радість життя.", - отець Андрій Немченко

Про важливість бути дітьми Богородиці розповідає отець-францисканець Андрій Немченко - настоятель Римо-Католицької парафії святого Франциска. Київ (Оболонь). 


"Не залишайтеся на самоті. Просіть про допомогу!, - психолог Мирон Шкробут

"Не залишайтеся на самоті. Просіть про допомогу!, - психолог Мирон Шкробут

Про хронічний стрес та методи самопідтримки дізнаємося у програмі Люди Справи. Гість прямого ефіру - християнський практичний психолог, магістр психології, травматерапевт, супервізор, заступник голови Української Асоціації Християнської Психології Мирон Шкробут.