Слухати Радіо

Зараз в ефірі

09:00

Молитовна лінія

В ефірі

Розарій

10:30

У ваших намірах

11:00

Житія святих

11:20

Катехиза

12:00

Царице Неба

12:20

Пісня Перемоги

13:00

Св.Літургія з храму Успіння Пресвятої Богородиці (Страдч)

14:00

Денний ефір

15:00

Коронка до Божого Милосердя

15:40

Дитяча катехиза

16:00

Катехиза

16:45

Дитяча молитва

17:00

Дитяча катехиза

17:10

Новини

17:20

Голос народу, голос Божий

17:45

Літургія годин (Бревіарій)

18:00

Трансляція св.Меси із Базиліки Воздвиження Всечесного Хреста (Чернівці)

19:00

Молитовна лінія

20:00

Заклик до Бердичівської Богородиці (Наживо)

Намагайтеся пережити глибоко урочистість Божого Тіла, - отець Валентин Матушевський

Поділитись з друзями
Отець Валентин Матушевський з Товариства католицького Апостольства провадить катехизу на тему: "Біблійні роздуми про урочистість Божого тіла".

Переживайте глибоко Євхаристію та відкривайте Христа. Подякуйте Йому щиро за те, що Він присутній у Своїй Церкві. 
Існує багато фрагментів у Євангелії, які поглиблюють таємницю Євхаристії та багато моментів, які намагалися пояснити Євангелисти. В одному місці Ісус говорить Сирофінійці, "Не можна взяти хліб зі столу дітей Божих і дати його псам". 


Основне на чому я хочу сьогодні зупинитися - це Євангеліє від Матвія 14 розділ.

"Їдців же було мужа тисяч із п'ять, крім жінок і дітей. І зараз звелів Ісус учням до човна сідати, і переплисти на той бік раніше Його, аж поки народ Він відпустить. Відпустивши ж народ, Він на гору пішов помолитися насамоті; і як вечір настав, був там Сам.  А човен вже був на середині моря, і кидали хвилі його, бо вітер зірвавсь супротивний. А о четвертій сторожі нічній Ісус підійшов до них, ідучи по морю. Як побачили ж учні, що йде Він по морю, то настрашилися та й казали: Мара! І від страху вони закричали... А Ісус до них зараз озвався й сказав: Заспокойтесь, це Я, не лякайтесь!  Петро ж відповів і сказав: Коли, Господи, Ти це, то звели, щоб прийшов я до Тебе по воді. А Він відказав йому: Іди. І, вилізши з човна, Петро став іти по воді, і пішов до Ісуса. Але, бачачи велику бурю, злякався, і зачав потопати, і скричав: Рятуй мене, Господи!... І зараз Ісус простяг руку й схопив його, і каже до нього: Маловірний, чого усумнився? Як до човна ж вони ввійшли, буря вщухнула. А приявні в човні вклонились Йому та сказали: Ти справді Син Божий! Перепливши ж вони, прибули в землю Генісаретську.А люди тієї місцевости, пізнавши Його, сповістили по всій тій околиці, і до Нього принесли всіх хворих. І благали Його, щоб бодай доторкнутися краю одежі Його. А хто доторкавсь, уздоровлений був". Від Матвія 14:21-36

Ми бачимо що учні глибоко переживають події з Христом. Матвій описує учнів, як тих, які побачивши Ісуса, який іде по воді жахнулися. Вони думали, що то привид. Але Христос каже: "Я є. Не бійтеся". 


Ми бачимо, що учні не зрозуміли також значення хліба, який Він роздав людям через них, як і не зрозуміли Його появу посеред бурхливих вод. проте вони пордовжували бути поруч із Вчителем.


Отці Церкви вказують на елементи бурі. 

Ісус спить серед учнів коли буря починає топити човен. Цей човен - Церква, яка допомагає подолати море життя та здатний врятувати нас разом з Ісусом. Тут отці Церкви бачили асоціації життя та служіння Христа, адже заснути під час бурі - справа непроста. 


Ісус розмножує хліб і відходить на гору, щоб помолитися. Коли Він пішов до Отця то учні залишаються сам на сам із буремним життям, але Він хоч іне видимий для них, але перебуває поруч.


Учні забувають взяти із собою в дорогу хліб. Ісус застерігає їх словами: "Бійтеся закваски фарисейської". Потім Він запитує чи пам'ятають вони на скількох людей Він помножив хліб. Христос зосереджує увагу учнів на бурі в їхніх серцях.


Справжня віра учнів Христа без жодної закваски робить Євхаристію справжньою та чистою. Також  Він застерігає від зовнішньої показушності викриваючи фарисеїв та називає їх гробами пофарбованими.


Петро, який має бути заступником Ісуса Христа, запитує: "Господи, якщо це Ти - дозволь мені піти до тебе по воді".  І господь каже йому йти. Поки апостол дивиться на Христа то в нього виходить. Але коли він починає дивитися на бурю то починає тонути. Він перестає бачити Ісуса Христа та розуміє, що в нього нічого не вийде. і в нашому житті відбувається так, що без Ісуса Христа ми не в змозі пройти дорогу випробувань. 


Буває, коли людина згрішить та тоне немов би Господь проводить через труднощі, щоб ми розуміючи своє безсилля зверталися до Господа з молитвою. Особа, яка досвідчила Божу силу стає багатством Церкви. 


Пам'ятайте, що Господь присутній в Євхаристії. Подякуйте Богу за Євхаристію та віру. Я не уявляю, як переживати війну без віри. Але з Господом переживати це набагато легше. 

Пам'ятайте - віра це дар. 


Відгуки

"Треба мати відвагу визнати, що ти недосконалий", - о.Віталій Козак

"Треба мати відвагу визнати, що ти недосконалий", - о.Віталій Козак

Отець Віталій Козак коментує щоденник святої Терези з Лізьє "Повість однієї душі".  Тема катехези стосується людської недосконалості.
Коли народилася Церква? - відповідає отець Міхал Бранкевич

Коли народилася Церква? - відповідає отець Міхал Бранкевич

Отець Міхал Бранкевич говорить про Пасху Ісуса Христа та пояснює сенс смерті та Воскресіння Ісуса Христа.
Біси та біснуватість. Катехиза отця Романа Василіва

Біси та біснуватість. Катехиза отця Романа Василіва

"Гадаринські біснуваті були під владою зла настільки, що через страх перестали мислити, як люди". Про ставлення людини до проблеми зла розповідає настоятель парафії Святої Анни УГКЦ, місто Борислав, отець Роман Василів.
Виховання через мистецтво допомагає сформувати повноцінну особистість

Виховання через мистецтво допомагає сформувати повноцінну особистість

"Рух та творчість потрібні дітям, як вітаміни". Про виховання через мистецтво розповідає вчитель мистецтва та технологій Салезіянського приватного ліцею «Всесвіт» у Житомирі, керівник театрального гуртка «Філотея», дружина, мама чотирьох дітей, учасниця «Домашньої Церкви» родинної гілки Руху «Світло-Життя», Юлія Чупріна.
"Бог сказав мені йти відвідувати хворих", - Юрій Гандера

"Бог сказав мені йти відвідувати хворих", - Юрій Гандера

У програмі "Люди Справи" художник та коваль, член спільноти "Сім'я Каміліан", Юрій Гандера.