Слухати Радіо

Зараз в ефірі

05:00

Молитва

В ефірі

Дитяча катехиза

06:30

Житія святих

06:50

Ранкова молитва

07:00

Розарій

07:40

Годинки

08:00

Ранкова молитва

08:10

Святий дня

08:20

Біблійні читання

08:30

Недільні читання

09:00

Молитовна лінія

10:00

Св.Літургія з Катедри св. Олександра (Київ)

11:20

Катехиза

12:00

Царице Неба

12:20

Розарій

13:00

Літургія Східний обряд

14:00

Пісня Перемоги

15:00

Коронка до Божого Милосердя

15:10

Молитовна лінія

15:40

Дитяча катехиза

Помічати людей. Конференція в рамках Тиждень виховання 2023 «Зцілення милосердям».

Поділитись з друзями
Про конференцію в рамках Тиждень виховання 2023 «Зцілення милосердям» розповідає відповідальний за молодіжне душпастирство в Харківсько - Запорізькій дієцезії отець Олександр Пухальський.
Тиждень виховання - це щорічна подія в Римо-католицькій Церкві мета котрої - нагадування про важливість християнського виховання. Триває з 1 - 7 вересня 2023 року.

Вітаю всіх відповідальних за виховання: батьків, катехитів, вчителів. Хочу заохотити, щоб кожен доклав зусиль, щоб послужити молоді протягом цього року.

Конференція в рамках Тиждень виховання 2023 «Зцілення милосердям». Оскільки ми переживаємо рік милосердя то комісія душпастирства молоді вибрала саме таку тему конференції. Милосердя має двосторонню дію, адже зцілює того хто служить та того, кому служать. Конференція покликана показати загальне значення теми, вісь навколо котрої все зосередженно.

Як ми дивимося на милосердя? Цей тиждень має продемонструвати природу та справжнє обличчя милосердя та поставити собі запитання чим воно для мене є. 

Обличчя милосердя в Церкві - це обличчя Святих, які своїми ділами увійшли в цей загальний вітраж милосердя Божого. Саме в такому світлі важливо бачити це поняття, адже Бог бажає, щоб ми включилися ставши на цю дорогу допомоги ближньому. Сьогодні, саме через милосердя, ми можемо, по справжньому, зцілити рани багатьох людей постраждалих від жахіть війни. Тут важливо вибрати правильний метод лікування.

Люди у світі часто вибирають зовнішні ліки від зранень, поверхові, емоційні та тимчасові. Любов Божа діє зовсім інакше. Писання пише, що любов Божа зцілює зсередини. Але щоб відкритися на цю дорогу людині потрібно погодитися бути подібним на Христа. Цей шлях є нелегким але дієвим. Ісус, який вчить милосердю помічав людей, яких інші не помічали. Дуже гарно зобразив цей аспект Караваджо, який на картині зобразив Ісуса, який зустрів митаря.

Також яскравою є зустріч Ісуса з хворим чоловіком біля купальні Витезда. Або притча про вдову з двома лептами. Ісус умів помічати людей потребуючих. Тому, ми ставимо собі, зокрема й на конференції, запитання: "Чи спроможні ми помічати людей?".

Але помітити не значить затриматися. Тут потрібно бути готовим витрачати свій час, ресурси, сили, щоб проявити милосердя. Хтось із філософів зауважив, що знаходитися в одному приміщенні з людиною та бути присутнім - це різні речі. Таке явиже відсутності спостережуємо в наш час діджиталізації.

Ісус умів бути присутнім. Біблія називає Його Еммануїл - що означає "Бог з нами". Присутність має силу зцілення. Наприклад, коли ми хворіємо то нас дуже підтримують відвідини небайдужих людей. В такі моменти стає легше. Тут є елемент зцілення від присутності.

Бути даром для інших. Ми маємо пам'ятати, що джерелом сили, якою маємо ділитися з іншими - є сам Бог. Тут я маю бути перед Богом. Дуже часто ми мало любимо бо мало споглядаємо на любов. Яскравий приклад цьому є мати Тереза. Чим більше обов'язків тим більше маю бути в Божій присутності.

Потреба адорації. Через поспіх та турботи адорація стала духовним делікатесом для людини. Кожен із нас має поставити в пріорітет персональну молитву, адже через адорацію Господь відкриває правду про служіння іншим та можливості, що можна використати.

Відповідальний за молодіжне душпастирство в Харківсько - Запорізькій дієцезії отець Олександр Пухальський.

Слухати інші програми

Відгуки

"Святий Дух будує Церкву і невпинно діє у Таїнствах", — о. Вальдемар Павелець

"Святий Дух будує Церкву і невпинно діє у Таїнствах", — о. Вальдемар Павелець

В своїй катехезі отець Вальдемар Павелець говорить про Третю особу Превятої Трійці - Святого Духа.
"Якби я спиралася тільки на власні сили, то швидко "склала б зброю", — свята Тереза з Лізьє

"Якби я спиралася тільки на власні сили, то швидко "склала б зброю", — свята Тереза з Лізьє

Катехеза отця Віталія Козака розповідає про те, як свята Тереза від Дитяти Ісус аналізувала своє життя, згадуючи свої молоді роки в часі монашої формації постуляту і новіціату. 
"Пісня найбільше виражає мене та допомагає забути про все", - отець Максиміліан Подвіка

"Пісня найбільше виражає мене та допомагає забути про все", - отець Максиміліан Подвіка

"Щодня молився за своє призначення та зрозумів, що у розпізнанні покликання важливі такі складові: молитва, тиша та дослідження", — отець Максиміліан Подвіка з Ордену кармелітів босих.
"Без покаяння людина стає невільником гріха", - отець Григорій Рогацький

"Без покаяння людина стає невільником гріха", - отець Григорій Рогацький

Про єдність з Богом до якої закликає нас Богородиця розповідає отець Григорій Рогацький, зі згромадження Воплоченого Слова, УГКЦ, Івано-Франківськ. "Ми повинні постійно бути готовими з чистою душею перейти до вічності".
"Діва Марія закликає кожного побачити себе в Бозі", - отець Рафал Мишковський

"Діва Марія закликає кожного побачити себе в Бозі", - отець Рафал Мишковський

Про спомин пресвятої Діви Марії Фатімської та молитву кожного із нас розповідає отець-кармеліт Рафал Мишковський.