Слухати Радіо

Зараз в ефірі

05:00

Молитва

В ефірі

Дитяча катехиза

06:20

Житія святих

06:50

Ранкова молитва

07:00

Меса

08:00

Дитяча катехиза

08:10

Житія святих

08:30

Годинки

09:00

Молитовна лінія

10:00

Розарій

10:30

У ваших намірах

11:00

Житія святих

11:20

Катехиза

12:00

Царице Неба

12:20

Розарій

13:00

Свята Літургія з церкви Різдва Богородиці (Львів)

14:00

Пісня Перемоги

15:00

Коронка до Божого Милосердя

15:10

Молитовна лінія

15:40

Дитяча катехиза

Постава тіла в молитві. "Молитися Розарій лежачи дуже корисно", - отець Рафал Мишковський

Поділитись з друзями
На колінах, сидячи, стоячи, преклонитися, із закритими очима, в танці... Як наше тіло може брати участь у молитві розповідає отець кармеліт Санктуарію Матері Божої Бердичівської Рафал Мишковський.

Ми, кармеліти, закликаємо всіх практикувати молитву завжди.
Говорячи про обов'язок молитви часто маємо на увазі роботу устами, проговорювання. Або з вервичкою намагаємося дотримуватися відповідного темпоритму. Важливим елементом молитви є постава тіла. Коли я збираюся молитися перед іконою то вирішую, яку поставу прийняти.

Стати на коліна. Це дуже красива постава, що відображає наше смирення та повагу до Бога. До цього ми можемо, як в дитинстві, скласти руки та підняти очі до Бога. Але тут сама головна постава знаходиться в нашому серці.

Стоячи з опущеними руками. Ця постава демонструє готовність прийняти Божу волю. Це немов би зовнішній вираз слів: "Ось я. Пошли мене!". Я не втікаю, стою та виражаю готовність на Божі наміри. Також, коли я стою, то чекаю, щоб мене вели в Божому напрямку.

З піднятими руками. Таку поставу можна назвати поставою Оранти. Тут я піднімаю руки наскільки можу та схиляю голову та готовий зустріти те, що чекає мене згори. Коли я піднімаю руки то хочу піднятися вгору. Це те, що роблять діти коли хочуть щоб батьки взяли їх на руки. Так і ми, коли піднімаємо руки в молитві, чекаємо, що нас прийме та підніме до себе Бог. Також ця постава визнає мою малість перед величчю Бога.

Преклонитися. Цей жест є проявом поваги до Пресвятої Трійці чи Святої Особи.

Закрити очі.
Це допоможе зосередитися та краще уявити Євангеліє прочитане під час молитви. Закривши очі ми можемо відмежуватися від різних вражень, що відволікають. Також ми закриваємо очі в Божій присутності, щоб засвоїти цей приємний досвід.

Через танець. Так ми можемо виразити свою молитву відкриваючи правду та радість спасіння нас Господом.

Сидячи. Молячися так ми займаємо поставу учня, слухача. Оскільки молитва - це розмова то читати Слово Боже чи набожну книгу в розкритих долонях сидячи доволі зручно та практично.

Часто виникає запитання, особливо від людей поважного віку, чи можна молитися лежачи? Звісно, що ТАК! Особливо, якщо ви вимушені молитися так через хворобу. Молитися Розарій перед сном, лежачи, дуже корисно, адже ми таким чином віддаємо себе та свої думки Богу.

Багато успішних людей сьогодні шукають гармонію в житті та відкривають практику медитації, що допомагає збалансувати сторони свого життя. Між здоровим харчуванням, фізичною активністю додається медитація східних традицій. Але ж чомусь нівелюється християнська молитва, що також є можливістю заспокоїти свій розум.

Отець кармеліт Санктуарію Матері Божої Бердичівської Рафал Мишковський.

Слухати інші програми

Відгуки

Я почув голос коли приймав ванну: "Чому ти тікаєш від життя?", - брат Збігнєв Савчук.

Я почув голос коли приймав ванну: "Чому ти тікаєш від життя?", - брат Збігнєв Савчук.

Історія життя та покликання автора численних програм на Радіо Марія брата Збігнєва Савчука (орден братів менших капуцинів, м. Красилів).
Отець Володимир Кусьнєж про головні юдейські свята

Отець Володимир Кусьнєж про головні юдейські свята

Отець Володимир Кусьнєж розповідає про головні свята єврейського народу в циклі програм: "Юдейські свята".
"Треба мати відвагу визнати, що ти недосконалий", - о.Віталій Козак

"Треба мати відвагу визнати, що ти недосконалий", - о.Віталій Козак

Отець Віталій Козак коментує щоденник святої Терези з Лізьє "Повість однієї душі".  Тема катехези стосується людської недосконалості.
Коли народилася Церква? - відповідає отець Міхал Бранкевич

Коли народилася Церква? - відповідає отець Міхал Бранкевич

Отець Міхал Бранкевич говорить про Пасху Ісуса Христа та пояснює сенс смерті та Воскресіння Ісуса Христа.
Біси та біснуватість. Катехиза отця Романа Василіва

Біси та біснуватість. Катехиза отця Романа Василіва

"Гадаринські біснуваті були під владою зла настільки, що через страх перестали мислити, як люди". Про ставлення людини до проблеми зла розповідає настоятель парафії Святої Анни УГКЦ, місто Борислав, отець Роман Василів.