Слухати Радіо

Зараз в ефірі

04:00

Коронка до Божого Милосердя

В ефірі

Святий дня

05:00

Молитва

06:00

Дитяча катехиза

06:20

Голос народу, голос Божий

07:00

Меса

07:40

Дитяча катехиза

08:00

Святий дня

08:10

Житія святих

08:15

Слово на кожен день

09:00

Молитовна лінія

10:00

Розарій

10:30

У ваших намірах

11:00

Житія святих

11:20

Катехиза

12:00

Ангел Господній

12:20

Хресна Дорога

13:00

Св.Літургія з храму Успіння Пресвятої Богородиці (Страдч)

14:00

Денний ефір

15:00

Коронка до Божого Милосердя

"Пророцтвом можна виправити безнадійну ситуацію!" - отець Юрій Зелінський

Поділитись з друзями
Створено: 2024-05-27
Передача: Катехиза
Що таке пророчий дар? Отець Юрій Зелінський продовжує цикл програм присвяченним Дарам Святого Духа.
ДАР ПРОРОЦТВА

Практика застосування

Дар, харизма пророцтва у вузькому розумінні — це «особливе послання з небес», це «говоріння від імені Бога», «представлення Божої волі». 
Пророцтво — це слово від Бога, яке виходить із Його уст і не повертається до Нього марним, але виконує те, для чого воно послане. На етапі Старого Завіту пророцтво найчастіше було закликом, зверненим до народу Божого, який мав призвести до зміни серця і навернення.     

На порозі Нового Заповіту, під час Тайної Вечері, Ісус сказав своїм апостолам: «Багато ще я маю вам повідати, та не перенесли б ви нині. Коли ж прийде Він, Дух Істини, то поведе вас до повної істини.» (Йо. 16, 12-13). В цих словах є прихований дар пророцтва.              

На етапі Нового Завіту функціональність пророцтва обмежена. Воно має будувати Церкву (як спільноту) через повчання, попередження, умовляння та розраду. Якщо воно має нам допомогти навернутися та виправити нашу поведінку, то пророцтво вже не звучить як якась погроза, вирок чи передбачення покарання. Воно найчастіше є втіхою, розрадою яка дає людині надію та запевнює про Божу присутність та допомогу.

На практиці пророцтва зазвичай являють собою короткі, позитивні речення, що заохочують до молитви та довіри до Бога. В пророцтвах дуже часто звучать слова про Божу любов, про Божий захист. Такі слова не суперечать Біблії. Такі слова завжди потрібні кожному. Харизма пророцтва, як і інші харизми, дається тим, хто близький до Бога і зберігає дитячу довіру, безпосередність і відвагу.
 Для виявлення цього дару дуже важлива молитва прославлення та поклоніння Богові, бо тоді Бог промовляє до нас найчастіше та найсильніше.

ПРОРОЧЕ СЛОВО та ПРОРОЧНЕ СЛУЖЕННЯ - це НЕВІД'ЄМНА ЧАСТИНА ПРОСЛАВЛЕННЯ. 

Апогеєм прославлення є власне пророче слово. Пророцтво на етапі Нового Завіту - це не передбачення майбутнього. Новозавітне пророцтво відрізняється від СЛУЖІННЯ ПРОРОКА, котрий передбачає майбутнє. Бог спеціально обмежив дію цього дару на благо Церкви трьома аспектами застосування, тобто: повчанням (настановою), умовлянням (попередженням) і втіхою (розрадою). Згідно з Посланням до Ефесян (4,11-12) 

СЛУЖІННЯ ПРОРОКА є одним з цих п'яти основних ДАРІВ УПРАВЛІННЯ, які в цьому біблійному тексті перечислюються. СЛУЖІННЯ ПРОРОКА - це постійне служіння в Церкві, а не тільки тоді, коли прийде від Бога пророче слово. 

ПРОРОЧНЕ СЛУЖІННЯ — ЦЕ ЗАВЖДИ ПРОЯВ БОЖОЇ РЕВНОСТІ ЗА СВОЮ ЦЕРКВУ. ДАР ПРОРОЦТВА не можна плутати з ПРОРОКУВАННЯМ, яке може виявитися у СЛУЖІННІ ПРОРОКА як через слово від Святого Духа, так і через його статус - посаду. Крім дару пророцтва у служінні пророка діють інші дари.Пророцтво важливіше за проповідь. Дехто вважає, що пророкувати і проповідувати — це одне й те саме. Ні. Все натхненне слово – це пророцтво, але духовний дар пророцтва не можна плутати з проповідуванням Слова Божого. "ПРОПОВІДУВАТИ" - означає "оголошувати", "заявляти", "кричати" або "розповідати". Мета дару пророцтва зовсім не та, щоби проповідувати. ПРОПОВІДЬ формується і виходить із твого природного розуму. ПРОРОЦТВО – це думки Святого Духа, висловлені надприродним чином. 

ПРОПОВІДЬ може бути натхненною і помазаною, але вона не є надприродною. ПРОРОЦТВО – це завжди надприродне висловлювання, яке дається через людину, помазану проголошувати багатства таїни Бога на користь Церкви", - розповів отець Юрій Зелінський.

Відгуки

15 жовтня - Всесвітній день пам'яті дітей, які померли під час вагітності чи невдовзі після народження: історія встановлення та поширення в світі та Україні.

15 жовтня - Всесвітній день пам'яті дітей, які померли під час вагітності чи невдовзі після народження: історія встановлення та поширення в світі та Україні.

"Цей день вже не є для мене як горе чи біль, цей день став для мене як свято", - розповідає одна з мам на третій рік долучення до "світлової хвилі" - запалення свічки по всьому світу цього дня, молитви, віддаючи належне місце своїй втраченій дитині у власній родині. 
"Не допускайте навіть думки про розлучення - працюйте над єдністю", - отець Тарас Фітьо

"Не допускайте навіть думки про розлучення - працюйте над єдністю", - отець Тарас Фітьо

Про позитивний досвід сімейного життя розповідає отець Тарас Фітьо, душпастир УГКЦ для Українців міста Клагенфурт, Австрія. "З будь-яких конфліктів ми можемо вийти сильнішими".

Зцілення через оновлення розуму. "Увага на проблемах заважає отримати уздоровлення", - Юрій Зелінський

Зцілення через оновлення розуму. "Увага на проблемах заважає отримати уздоровлення", - Юрій Зелінський

Про зцілення через оновлення розуму розповідає душпастир парафії Святого Йосифа м. Дніпро, брат-капуцин Юрій Зелінський. Серія катехиз про дари сили.
"Що робити щоб не втратити надію в світі?"- катехеза отця Олександра Могильного

"Що робити щоб не втратити надію в світі?"- катехеза отця Олександра Могильного

Оптимізм завтрашнього дня, що "якось воно буде", не є надією. Жити згідно Божого Слова, шукати що Бог сказав дає можливість почути Слово правди - надію, яка впливає на завтрашній день.
Які ступені мають свята в Католицькій Церкві та що символізує зелений колір літургійних шат?

Які ступені мають свята в Католицькій Церкві та що символізує зелений колір літургійних шат?

Катехеза о. Вальдемара Павельця допоможе розібратися у питаннях церковного літургійного року і зокрема з так званим "звичайним періодом". Катехит розповідає про ієрархію свят, і пояснює чому деякі з них більше не є обовʼязковими.