Слухати Радіо

Зараз в ефірі

20:00

Заклик до Бердичівської Богородиці (Наживо)

В ефірі

Вечірній ефір

22:00

Катехиза

23:00

Слово на кожен день

23:50

Літургія годин (Бревіарій)

00:00

Розарій

00:30

Катехиза

01:10

Відкриваючи таємниці християнства

02:00

Катехиза

03:00

Меса

03:40

Розарій

04:00

Коронка до Божого Милосердя

04:20

Святий дня

04:40

Біблійні читання

05:00

Молитва

06:00

Дитяча катехиза

06:20

Голос народу, голос Божий

07:00

Меса

07:40

Дитяча катехиза

08:10

Житія святих

Що означає Внебовзяття Богородиці?

Поділитись з друзями
Створено: 2024-08-20
Передача: Катехиза
Отець Костянтин Морозов говорив про свято Внебовзяття Пресвятої Богородиця.

Урочистість Внебовзяття Пресвятої Діви Марії, що відзначається Католицькою Церквою 15 серпня, своїм корінням сягає п'ятого століття і широко поширена в усьому християнському світі. Одночасно, слід зазначити, що Новий Завіт ніколи не згадує про останні дні життя, смерті та Успіння Пресвятої Богородиці. Не існує Її могили, мощей та реліквій.

Культ Божої Матері та свято Її успіння

Літургійний культ Пресвятої Богородиці починається від Ефеського Собору 431 року, який окреслив догму про її Богоматеринство. У творах святих Отців до четвертого століття немає нічого про успіння Богоматері. Лише після IV сторіччя на основі передання церковні письменники починають писати про останні хвилини життя Пресвятої Богородиці. На Заході пише про це святий Григорій Турський, на Сході — єрусалимський патріарх Модест, святий Андрій Критський та святий Іван Дамаскин. Наприкінці VII і з початку VIII сторіч церковні письменники починають звертати увагу не тільки на Її чудесне успіння, але й на Її вознесіння на небо з тілом та душею.

В VI сторіччі цей празник отримує назву Успіння Пресвятої Богородиці. На Заході під впливом Сходу празник з'явився дещо пізніше. Його прийняли у Римі за часів Папи Сергія І (687-701), а з Риму він перейшов до інших країн.

Від Першого Ватиканського Собору (1869-1870) у римо-католицькій Церкві дедалі більше висловлювались побажання, щоб проголосити догмою загальну віру Церкви в чудесне Успіння і Внебовзяття Пречистої Богородиці. Це завдання, узагальнивши думки всіх єпископів Католицької Церкви, взяв на себе Папа Пій XII, який 1 листопада 1950 р. урочисто проголосив догмою віри, що «Непорочна Божа Мати, Приснодіва Марія, сповнивши біг Свого земного життя, була взята з тілом і душею до небесної слави».


Радіо Ватикан

Відгуки

Зцілення: що треба знати?

Зцілення: що треба знати?

Що таке хвороба та як Бог дивиться на уздоровлення? Третя програма про дари надприродного зцілення. Гість ефіру душпастир парафії Святого Йосифа м. Дніпро, брат-капуцин Юрій Зелінський. Серія катехиз про дари сили.
Вчора - я був розіп'ятий з Христом, а сьогодні - я прославлений з Ним!

Вчора - я був розіп'ятий з Христом, а сьогодні - я прославлений з Ним!

Отець Сворад Дуда продовжує говорити про історію духовного життя. Сьогоднішня програма присвячена детальній біографії та духовним творам Григорія Богослова (Назіянського).
Авраам був ТАКОЮ ж людиною, як і ми

Авраам був ТАКОЮ ж людиною, як і ми

Піар-менеджер Видавництва Святого Павла, пані Юлія Берт презентує нову книгу отця Аркадіуша Пасьніка "Авраам".
"Ікона - це дуже потужний спосіб євангелізації, а написати ікону не так складно", - о.Андрій Стебівка

"Ікона - це дуже потужний спосіб євангелізації, а написати ікону не так складно", - о.Андрій Стебівка

Катехезу, присвячену богослов’ю ікони в католицькій традиції, на Радіо Марія проводить отець Андрій Стебівка із Закарпаття. Священник володіє особливим даром — він пише ікони. У програмі отець Андрій розповідає про свої перші кроки на шляху іконописця. Він підкреслює, що для нього іконопис — це спосіб виразити любов, а також через ікону він євангелізує.
"Будьмо дітьми Марії, бо від Неї — радість життя.", - отець Андрій Немченко

"Будьмо дітьми Марії, бо від Неї — радість життя.", - отець Андрій Немченко

Про важливість бути дітьми Богородиці розповідає отець-францисканець Андрій Немченко - настоятель Римо-Католицької парафії святого Франциска. Київ (Оболонь).