Слухати Радіо

Зараз в ефірі

00:30

Катехиза

В ефірі

Розмова з Патріархом

01:40

Духовні читання

02:00

Катехиза

03:00

Меса

03:40

Розарій

04:00

Коронка до Божого Милосердя

04:20

Святий дня

05:00

Молитва

06:00

Дитяча катехиза

07:00

Меса

07:40

Дитяча катехиза

08:10

Житія святих

08:15

Слово на кожен день

09:00

Молитовна лінія

10:00

Розарій

10:30

У ваших намірах

11:00

Житія святих

11:20

Катехиза

12:00

Царице Неба

В чому полягає секрет популярності повісті "Різдвяна пісня в прозі" Чарлза Дікенса?

Поділитись з друзями
Створено: 2023-01-09
Передача: Катехиза
Сестра Христина Кароль, салезіянка, досліджує унікальність та дивовижний ефект, який справляє на людей протягом понад ста років, невеличка повість Чарлза Дікенса "Різдвяна пісня" в прозі.
Глибокий символізм й архетипічність образів "Різдвяної пісні у прозі" Чарлза Дікенса продовжує справляти незрівняно великий ефект та викликати у нас почуття упізнаваності характерів та подій описаних у творі.

Чарлз Дікенс назвав свій твір "Різдвяною піснею" і кожен з розділів назвав куплетами, всього їх у повісті 4. 

Кожен з куплетів оспівує частину життя Скруджа та його зустріч з візитерами: привидом Марлі та трьома Духами Різдва (минулого, теперішнього і майбутнього). "Це не є пісня, як зазвичай ми думаємо, але піснею, гімном людяності", - наголошує сестра Христина.

Перший куплет починається зі смерті Марлі. Загалом смерть є умовною обгорткою, віночком для того щоб вкінці народитися. Смерть необхідна для очищення головного героя Скруджа, який перетворився на самотню, скупу і черству людину з кам'яним серцем. У своїй самотності Скрудж не розуміє різдвяної радості, якою сповнені навколишні люди і не готовий їм допомагати, і в цьому стані йому з'являється привид його єдиного друга і партнера Марлі закутого в ланцюги, що сам собі викував ще за життя. Автор пропонує нам подивитися на себе та зрозуміти які ж ланцюги ми викували самі для себе, ланцюги наших залежностей. Коли Скрудж відмовляється побачити свою залежність, привид Марлі сильно закричав і сказав, що страждає через те, що ніколи не допомагав своїм ближнім, з цього моменту починається подорож Скруджа.

Перший Дух або ж Привид Давнього Різдва має вигляд одночасно і дитини і старої людини, що має дуже глибокий зміст. Скрудж бачить себе дитиною, свою самотність, бачить яким він був раніше. У цьому описі вгадуються події з життя Чарлза Дікенса. Скрудж далі бачить себе у юності, коли від нього відмовляється його кохана жінка, із-за того, що гроші посіли в його серці чільне місце. 

У третьому куплеті, до Скруджа приходить Другий Дух, який вбраний у зелений колір і просить Скруджа торкнутися його грудей, це є символом того, щоб забрати холодне, кам'яне серце, або розтопити його. Дух показує Скруджу його помічника Боба Кретчита та його сина-каліку Тіма, що має велике, золоте серце. 

Далі Скрудж спостерігає як родина Кретчитів спільно сідає за стіл, і це є образом тієї сім'ї і того застілля у Кані Галілейській де Ісус Христос здійснив перше чудо і перетворив воду на вино.

Третій Дух є духом смерті, який показує Скруджу, що станеться після його смерті. Саме після зустрічі з цим Духом, Скрудж починає прагнути щось змінити у своєму житті. Прокинувшись, Скрудж починає діяти: замовляє індичку, дає гроші на благодійність, іде в гості до племінника, стає людяним, проникається Духом Різдва.

Сестра Христина Кароль

Прочитати та прослухати "Різдвяну пісню в прозі" Чарлза Дікенса можна за посиланнями:
Аудіовистава Радіо Марія "Різдвяна пісня"
Різдвяна пісня в прозі 

Відгуки

Як Фра Анжеліко показав глибину Євангелія через фреску "Благовіщення"?

Як Фра Анжеліко показав глибину Євангелія через фреску "Благовіщення"?

Стефанія Демчук, кандидат історичних наук, асистент кафедри історії мистецтв, історичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка, розповідає про особливості фрески "Благовіщення" Фра Анжеліко, яка прикрашає стіну монастиря Сан-Марко у Флоренції.
Біси та біснуватість, - катехиза отця Романа Василіва

Біси та біснуватість, - катехиза отця Романа Василіва

"Гадаринські біснуваті були під владою зла настільки, що через страх перестали мислити, як люди". Про ставлення людини до проблеми зла розповідає настоятель парафії Святої Анни УГКЦ, місто Борислав, отець Роман Василів.
"Мучеництво - це великий вчинок любові у відповідь на безмежну Божу любов", - отець Енріке Лопес Імбернон

"Мучеництво - це великий вчинок любові у відповідь на безмежну Божу любов", - отець Енріке Лопес Імбернон

Десята катехиза із серії програм "Святий Іриней. Доказ апостольського проповідування". Роздумуємо над 17 пунктом Епідейксису: "Кров Авеля". Автор програми, отець Енріке Лопес Імбернон.
"Сьогоднішній світ більше потребує свідків, аніж учителів!" - отець Олександр Халаїм

"Сьогоднішній світ більше потребує свідків, аніж учителів!" - отець Олександр Халаїм

Отець Олександр Халаїм розповідає про місійність Церкви та кожного з нас.
Які пісноспіви звучать в час Великого Посту?

Які пісноспіви звучать в час Великого Посту?

Отець Руслан Грех говорив про Богослужбові наспіви Великого посту Страсного тижня.