Слухати Радіо

Зараз в ефірі

15:10

Молитовна лінія

В ефірі

Дитяча катехиза

15:45

В Родині Радіо Марія

16:00

Катехиза з о. Віталієм Козаком

16:45

Дитяча молитва

17:00

Дитяча катехиза

17:10

Новини

17:20

Голос народу, голос Божий

17:45

Літургія годин (Бревіарій)

18:00

Св. Літургія із Санктуарію Пресв'ятого Серця Ісуса (Кам'янець - Подільський)

19:00

Молитовна лінія

20:00

Заклик до Бердичівської Богородиці (Наживо)

21:00

Вечірній ефір

22:00

Катехиза

23:00

Слово на кожен день

23:50

Літургія годин (Бревіарій)

00:00

Розарій

00:30

Катехиза

01:10

Розмова з Патріархом

01:40

Духовні читання

Як РКЦ ставиться Ісламу да Юдаїзму?

Поділитись з друзями
Створено: 2021-08-10
Передача: Катехиза
Як РКЦ ставиться до нехристиянських релігій? Продовжуємо читати Документи Другого Ватиканського собору.

Декларація Nostra Aetate складається з 5 статей: У першій статті, що носить вступний характер, підкреслюється спільність тих відповідей, які люди шукають в різних релігіях. Декларація розглядає «перш за все те, що люди мають спільного і що веде їх до братерства», оскільки одним із завдань Церкви є «сприяння єдності та любові між людьми, а точніше між націями».

Друга стаття підкреслює різність шляхів, за допомогою яких різні релігії намагаються відповісти на вічні філософські питання, особливо зупиняючись на індуїзмі і буддизмі. У декларації йдеться, що Католицька церква не відкидає в нехристиянських релігіях нічого, що є істинним і святим". У відносинах з представниками інших релігій має керуватися розсудливістю і любов'ю, не відречуться в той же час істини, яка є Христос — «шлях, істина і життя».

Церква, таким чином, застерігає своїх синів, що через діалог і співпрацю з послідовниками інших релігій, які здійснюються з розсудливістю і любов'ю і на доказ християнської віри і життя, вони висловлять схвалення, збережуть і заохотять те хороше духовне і моральне так само добре, як і соціально-культурні цінності, які є серед цих людей.[1]

Третя стаття присвячена ісламу. Перераховуються загальні для християнства та ісламу доктринальні та релігійні положення і традиції. Собор закликає забути минулі війни та релігійні чвари і «разом просувати все те, що веде до досягнення соціальної справедливості серед людей і їх морального благополуччя, а також миру і свободи».

Четверта стаття говорить про ставлення до юдеїв. Особливу увагу приділено загальній для християн та юдеїв духовній спадщині, нагадується про приналежність до єврейської нації святих апостолів і багатьох з перших учнів Спасителя. Декларація засуджує антисемітизм і його прояви в минулому. Особливо підкреслюється, що хоча єврейська влада й наполягала на тому, щоб убити Христа, Хресні муки Спасителя не можуть бути приводом для звинувачення всіх євреїв, ані тих що жили тоді, ані тих, що живуть зараз.

Заключна, п'ята глава заявляє про неприпустимість будь-релігійного підґрунтя для дискримінації чи утиски людей через їх національності або релігії і закликає християн ставитися до всіх людей як до братів.

Церква засуджує, як чужі вченню Христовому, дискримінацію або утиск людей через їх раси, кольору шкіри, умов життя або релігії. Навпаки, слідуючи стопами святих Апостолів Петра і Павла, цей Священний Синод гаряче закликає всіх вірних християн «вести добродійне життя між народами» (1 Петра 2:12), і, якщо можливо з їхнього боку, жити в мирі з усіма, щоб на насправді бути синами Отця Небесного.[2]

https://uk.wikipedia.org/wiki/Nostra_Aetate

Відгуки

Біси та біснуватість, - катехеза отця Романа Василіва

Біси та біснуватість, - катехеза отця Романа Василіва

"Гадаринські біснуваті були під владою зла настільки, що через страх перестали мислити, як люди". Про ставлення людини до проблеми зла розповідає настоятель парафії Святої Анни УГКЦ, місто Борислав, отець Роман Василів.
"Мучеництво - це великий вчинок любові у відповідь на безмежну Божу любов", - отець Енріке Лопес Імбернон

"Мучеництво - це великий вчинок любові у відповідь на безмежну Божу любов", - отець Енріке Лопес Імбернон

Отець Енріке Лопес Імбернон продовжує цикл програм "Святий Іриней. Доказ апостольського проповідування". Роздумуємо над 17 пунктом Епідейксису: "Кров Авеля".

"Сьогоднішній світ більше потребує свідків, аніж учителів!" - отець Олександр Халаїм

"Сьогоднішній світ більше потребує свідків, аніж учителів!" - отець Олександр Халаїм

Отець Олександр Халаїм розповідає про місійність Церкви та кожного з нас.
Які пісноспіви звучать в час Великого Посту?

Які пісноспіви звучать в час Великого Посту?

Отець Руслан Грех говорив про Богослужбові наспіви Великого посту Страсного тижня.
Як діяти жінці, яка дізналася, що вагітна дитиною з невиліковною хворобою?, - відповідає с. Юстина Голубець

Як діяти жінці, яка дізналася, що вагітна дитиною з невиліковною хворобою?, - відповідає с. Юстина Голубець

В ефірі Радіо Марія с. Юстина Голубець, засновниця та голова організації "Перинатальний хоспіс – Слід Життя", Служебниця Непорочної Діви Марії,  член-кореспондент Папської академії “Pro Vita”, біоетик, медичний психолог в Обласному медико-генетичному центрі при ДУ «Інститут спадкової патології НАМН України», біолог‒генетик, викладач Школи біоетики УКУ. Тема катехези: "Служіння життю як виклик завданню і покликанню".