Слухати Радіо

Зараз в ефірі

11:00

Св.Літургія зі Санктуарію св.Йосифа (Гнівань)

В ефірі

Пісня Перемоги

15:00

Коронка до Божого Милосердя

15:10

Молитовна лінія

15:40

Дитяча катехиза

16:00

Катехиза

16:45

Дитяча молитва

17:00

Дитяча катехиза

17:15

Розарій

17:45

Літургія годин (Бревіарій)

18:00

Св.Літургія з Катедри св. Олександра (Київ)

19:00

Молитовна лінія

20:00

Заклик до Бердичівської Богородиці (Наживо)

21:00

Вечірній ефір

22:00

Катехиза

22:40

Житія святих

23:00

Акафист

23:40

Святий дня

23:50

Літургія годин (Бревіарій)

00:00

Розарій

"Яку ціну заплатив Ісус за наше спасіння?" - відповідає отець Роман Братковський

Поділитись з друзями
Отець Роман Братковський з парафії Преображення Господнього Української Греко-Католицької церкви, лідер харизматичної спільноти "Галилея", продовжує цикл катехиз "Євангеліє Царства". П'ята програма присвячена темі спасіння, яке Господь подарував нам безкоштовно.
Центральне розуміння християнства полягає в духовних законах та розумінні духовного світу. Після гріхопадіння Адама вступила в дію смерть: як фізична так і духовна. І кожна людина після фізичної смерті потрапляла  в місце, яке називається ад або шеол. Це було місце відділення від Бога.
Господь з любові й милосердя виселяє людину з раю і дає їй обітницю, "насіння Жінки зітре голову змія". Весь Старий Завіт - це підготовка приходу нашого Спасителя і Месії. В раю сатана переміг не Бога, а людину. Тоді Бог створює план спасіння, який апостол Павло називає Таємницею.
Таємниця полягала в тому, що Бог стає людиною. Початок втілення цієї великої Таємниці ми називаємо Різдвом.

Ісус має дві природи: Божественну, бо є зачатим від Духа Святого і людську, бо народився від Пресвятої Богородиці. Ісус народжується і проживає своє життя як людина, тобто відчуває холод, тепло, радість, біль і розчарування, але Він має ціль. Насамперед, Ісус проповідує людям Добру Новину про спасіння і також навчає як жити на землі в позиції Царства Божого, тобто повертає людям можливість називатися Дітьми Божими.

То як же Ісус нас спас? Щоб відповісти на це питання, потрібно спочатку спитати себе: "Яку найкращу новину я отримав чи отримала в своєму житті?" Новина - це інформація, яка принесла приємні відчуття, радість.

"Ми сьогодні будемо говорити про Добру Новину - найкращу новину, яку ти можеш почути. Ця новина полягає в тому, що Бог тебе спас!" - наголошує отець Роман Братковський і запитує: "Як Він це зробив?"
Більшість людей не розуміє навіщо приходив Ісус, навіщо ходити в церкву і виконувати її приписи. Коли люди не розуміють духовного світу, то немає різниці у що вірити. Сатана завжди придумає щось, щоб відвести від істини. А в чому ж тоді істина? Без розуміння духовних законів - ми теж не осягнемо цього. Ісус для нас буде як традиція, як історія, або як замінник одного з богів. 

В Посланні до Римлян сказано: "Бо заплата за гріх — смерть, а дар Божий — вічне життя в Христі Ісусі, Господі нашім!" (Рим. 6:23).
Людина порушила заповідь і прийшов духовний закон - смерть. Кожен із нас вчинив хоча б найменший гріх, тобто свідоме і добровільне порушення однієї з десяти заповідей Божих, які є нашим фундаментом еталону добра і зла.
Порушення Божих заповідей називається беззаконням. Після вчинення гріха людина фізично не помирає, але в духовному світі зникають відносини з своїм Творцем. І, відповідно, духовна смерть першою приходить в наше життя, а фізична смерть стає другою і забирає наше тіло.
Духовна смерть приходить з  гріхом, але люди часто в це не вірять. "До моменту нашої смерті діє Боже милосердя, після смерті - діє Божа справедливість", - нагадує отець Роман: "А Бог - справедливий суддя, за добро - винагороджує, а за зло - карає!"

Божа справедливість базується на законі: "Заплата за гріх - смерть". Якщо людина згрішила, то мусить заплатити своєю смертю. Суть Доброї Новини в тому, що Господь так любить нас, що посилає Сина, щоб ми не платили, бо ми не можемо заплатити. Заплатити - означає піти в пекло, але Бог любить нас і не хоче смерті грішника і посилає Свого Сина. Все що нам потрібно - це прийняти заступницьку жертву Ісуса, Який іде на хрест за нас, повірити у Божий план спасіння.

Часто можна почути, що християн звинувачують в узурпації плану спасіння. На думку отця Романа Братковського: "Кожна релігія - це як драбина із землі до неба, але є лише одна драбина, яку Бог, з неба спустив на землю і християни її знайшли".

Як спас нас Бог? Послав Свого сина, щоб Він забрав наші гріхи та поніс їх на бичування, катування і розп'яття. Коли помирає Ісус - з ним помирають і наші гріхи. Він, Який не має гріха, іде добровільно померти за нас. Хрест - не є знаряддям тортур, а знаком перемоги. Ісус, Своєю смертю, долає нашу духовну смерть. Коли ми віримо в смерть і воскресіння Христа, то Його заплата стає нашою - саме це і називається милосердям. Завдяки цьому церква може уділяти Таїнства, які відкривають Божу благодать.
Слово "благодать" означає "харис" - даром дарований, а "харизмат" - особа, яка використовує дари Святого Духа, тобто всі ми є харизматами від моменту хрещення і миропомазання.

Як відбулось наше спасіння на хресті? Коли ми побачили нашу духовну смерть прибиту на хресті. Адже, якщо Ісус воскрес, то і ми воскресли для нового життя в Царстві Божому.
Церква закликає віруючих до нової євангелізації, до пояснення світові природи любові Бога, яка полягає в смерті і воскресінні Христа. І кожен хто з'єднується з цією любов'ю - той з'єднується з Христом. Натомість, гріх - це зрада любові, якщо ми грішимо, значить не любимо Господа.

Підсумовуючи, отець Роман зазначив: " Я сьогодні можу проповідувати, кричати до цього світу, але я не можу змусити вас вірити. Коли я проголошую Добру Новину, то я вірю, що Дух Святий у ваших серцях відкриває, що це правда і мотивує прийти до пізнання Ісуса Христа, визнати, що Він вам потрібен, а тоді зміниться все навколо".

Відгуки

Чи повинні батьки дозволяти дітям бурхливо виражати свої почуття?

Чи повинні батьки дозволяти дітям бурхливо виражати свої почуття?

Вікторія Зігерт розповідає про дитячі почуття та дає пораду батькам, як відповідати на  ці виклики.
Насилля в Церкві: чому ця проблема може виникнути?

Насилля в Церкві: чому ця проблема може виникнути?

Отець Матвій Стибурський говорить про насилля в Церкві. В чому суть проблеми і чому вона виникає?
"Якщо людина не віддає шану Богу, то вона віддає шану сатані", - сестра Марта Пшивара

"Якщо людина не віддає шану Богу, то вона віддає шану сатані", - сестра Марта Пшивара

Сестра Марта Пшивара продовжує цикл катехизи, присвячений молитві Псалмами. Сьогодні ми розглядаємо 95 (96) Псалом.
"Якщо ми дуже сильно прив'язуємося до чогось, Господь може забрати це від нас і дарувати іншим" - отець Віталій Козак

"Якщо ми дуже сильно прив'язуємося до чогось, Господь може забрати це від нас і дарувати іншим" - отець Віталій Козак

Отець Віталій Козак в час катехези дає поради, як навчитися відсторонюватись від речей зовнішніх та внутрішніх на прикладі святої Терези з Ліз'є.
Як навчитись довіряти Господу? - досвід Авраама в катехизі отця Кшиштофа Бузіковського

Як навчитись довіряти Господу? - досвід Авраама в катехизі отця Кшиштофа Бузіковського

Отець Кшиштоф Бузіковський продовжив цикл програм присвячених Аврааму.