Слухати Радіо

Зараз в ефірі

04:20

Святий дня

В ефірі

Біблійні читання

05:00

Молитва

06:00

Дитяча катехиза

06:20

Голос народу, голос Божий

07:00

Меса

07:40

Канон Андрея Крицького

08:10

Житія святих

08:15

Слово на кожен день

09:00

Молитовна лінія

10:00

Розарій

10:30

У ваших намірах

11:00

Житія святих

11:20

Катехиза

12:00

Ангел Господній

12:20

Пісня Перемоги

13:00

Трансляція Літургії із Собору Успіння Пресвятої Богородиці (м.Чернівці)

14:00

Денний ефір

15:00

Коронка до Божого Милосердя

15:10

Молитовна лінія

"Благовіщення навчає розумінню, що Бог завжди приходить вчасно", - брат-капуцин Сергій Воронюк

Поділитись з друзями
Створено: 2023-03-20
Передача: Катехиза
Про Благовіщення Діві Марії та Благовіщення Йосифу розповідає брат-капуцин Сергій Воронюк.
Пропоную вам роздумувати над уривком Благовіщення з Євангелія Св. Луки. "А шостого місяця від Бога був посланий Ангел Гавриїл у галілейське місто Назарет,до діви, що заручена з мужем була, на ім'я йому Йосип, із дому Давидового, а ім'я діві Марія.  І, ввійшовши до неї, промовив: Радій, благодатная, Господь із тобою! Ти благословенна між жонами!  Вона ж затривожилась словом, та й стала роздумувати, що б то значило це привітання. А Ангел промовив до неї: Не бійся, Маріє, бо в Бога благодать ти знайшла!  І ось ти в утробі зачнеш, і Сина породиш, і даси Йому ймення Ісус.  Він же буде Великий, і Сином Всевишнього званий, і Господь Бог дасть Йому престола Його батька Давида.  І повік царюватиме Він у домі Якова, і царюванню Його не буде кінця.  А Марія озвалась до Ангела: Як же станеться це, коли мужа не знаю?...  І Ангел промовив у відповідь їй: Дух Святий злине на тебе, і Всевишнього сила обгорне тебе, через те то й Святе, що народиться, буде Син Божий!  А ото твоя родичка Єлисавета і вона зачала в своїй старості сина, і оце шостий місяць для неї, яку звуть неплідною.  Бо для Бога нема неможливої жадної речі!  А Марія промовила: Я ж Господня раба: нехай буде мені згідно з словом твоїм! І відійшов Ангел від неї.  Тими днями зібралась Марія й пішла, поспішаючи, у гірську околицю, у місто Юдине. Євангеліє від Луки 1:26-39

  Відносини між Богом та людиною, про які ми прочитали в цьому уривку, називаються блага вість - Благовіщення. Ця таємниця навчає нас  розуміти, що Бог приходить завжди вчасно. І навіть коли ми сумніваємося, що Бог невчасно приходить в життя то цей уривок вказує нам, що Він все розуміє та приходить вчасно, - брат-капуцин Сергій Воронюк.

  Тут ми бачимо, що ангел приходить коли Йосиф та Марія вже заручені, але ще не живуть разом. Живучи в суспільстві де люди можуть порахувати коли відбулося зачаття дитини Йосиф не побоявся відповідальності.

  Інколи нам здається, що Господь не повністю знає мої слабкості, здається, що відповідальність, яку взяв не під силу мені. Так само й Діва Марія не до кінця розуміла, як відбудеться зачаття та народження Ісуса Христа.

  Господь надзвичайно довіряє людині. Те, що Бог довіряв Йосифу ми бачимо,як Він посилає Архангела Гавриїла до Марії. Тобто Бог знав, що можна довіритися Йосифу перед тим, як послати ангела до Марії.

  Ми тут можемо побачити, як Господь говорить до людей.

  1. Звернення Архангела до Марії стривожило її. Так буває і в нашому житті - спочатку, після звернення Бога до нас, ми можемо бути спантеличені. Поспостерігайте за своїм серцем, чи воно переживає зараз багато стресів? У такому випадку Бог може допустити пустелю в житт людини, щоб особа змогла зосередитися на головному;
  2. Марія запитує, як це має здійснитися;
  3. Марія приймає рішення.

  Господь дозволив, щоб Йосиф пережив хвилювання та прийняв рішення відпустити Марію. Цікаво, що він не хотів кривити серцем і не хотів бути лукавим перед Господом. Із Благовіщення Марії та Йосифу ми бачимо, що Господь розкриває хто вони в Його очах. Діві Марії Він каже, що вона повна благодаті, а до Йосифа, що він праведний.

  Чому наші предки так сильно благоговіли перед святом Благовіщення? Річ у тім, що тут ми торкаємося початку життя. Історія Ісуса розпочинається не від Його народження, а від Благовіщення. Тобто вони відчували, що це момент, коли Бог поселяється серед свого народу. Внутрішня постава Діви Марії - покора та послух.

З повагою брат-капуцин Сергій Воронюк

Слухати інші програми


Відгуки

"Коли час посту приносить користь?", - відповідає отець Ілля Мамчак

"Коли час посту приносить користь?", - відповідає отець Ілля Мамчак

Що Церква дозволяє та забороняє в час посту? - відповідає ієромонах Студійського уставу монастиря Антонія Печерського, УГКЦ, отець Ілля Мамчак.
Можемо засуджувати гріх, але не людину", - отець Микола Орач

Можемо засуджувати гріх, але не людину", - отець Микола Орач

Про осудження та конструктивну критику розповідає брат-францисканець Микола Орач. Парафія Преображення Господнього м. Бориспіль.
Що таке бажання і скільки воно коштує? - роман Оноре де Бальзака "Шагренева шкіра"

Що таке бажання і скільки воно коштує? - роман Оноре де Бальзака "Шагренева шкіра"

Катехиза сестри Христини Кароль присвячена роману Оноре де Бальзака "Шагренева шкіра", який поєднує риси реалізму і фантастики та приніс перший гучний успіх автору.
"Як розмовляти з дітьми про аборти у дусі pro-life?", - відповідає Тереза Андрущишина

"Як розмовляти з дітьми про аборти у дусі pro-life?", - відповідає Тереза Андрущишина

Тереза Андрущишина, доктор соціальних наук у галузі педагогіки, спеціаліст статевого виховання, розкриває тему: "Сім'я і Церква, постава "за життя", як розмовляти з дітьми про аборт". Ця програма створена у співпраці з Комісією душпастирства родин РКЦ.
"Як свята Тереза з Лізьє відкрила для себе Заповідь любові до ближнього", - катехеза о.Віталія Козака

"Як свята Тереза з Лізьє відкрила для себе Заповідь любові до ближнього", - катехеза о.Віталія Козака

"Отець Віталій Козак, Хранитель Національного Санктуарію Матері Божої з гори Кармель у Бердичеві, розповідає про те, як свята Тереза від Дитяти Ісуса зрозуміла, що означає заповідь любові до ближнього. У своєму щоденнику свята Тереза свідчить, що справжнє значення цих слів стало для неї великим відкриттям."