Слухати Радіо

Зараз в ефірі

01:40

Духовні читання

В ефірі

Катехиза

02:50

Біблійні читання

03:00

Меса

03:40

Розарій

04:00

Коронка до Божого Милосердя

04:20

Святий дня

05:00

Молитва

06:00

Дитяча катехиза

06:20

Житія святих

06:50

Ранкова молитва

07:00

Меса

08:00

Дитяча катехиза

08:10

Житія святих

08:30

Годинки

09:00

Молитовна лінія

10:00

Розарій

10:30

У ваших намірах

11:00

Житія святих

11:20

Катехиза

Найбільше єднання з Богом відбувається під час Євхаристії

Поділитись з друзями
Пресвята Євхаристія та її значення для людини. Цикл програм "Зустріч з Богом" із сестрою Василією Гальцовою.
Сьогодні зосередимо увагу на Пресвятій Євхаристії. Святі таїнства Хрещення, Миропомазання і Євхаристія є таїнствами християнського втаємничення, завдяки яким ми єднаємося з Богом - Отцем, Сином і Святим Духом. Святий Альфонс Родригес каже, що є два найбільші Божі чуда: втілення і Євхаристія. У втіленні Бог стає людиною, щоб ми могли його бачити: "Той, хто любить став тим, кого любить". А щодо Пресвятої Євхаристії зауважує: "Бог став хлібом і вином, щоб ми могли Його споживати". Як неможливо повністю описати Бога, так у двох словах ми не взмозі описати Пресвяту Євхаристію, - розповідає сестра Василія.

ПОНЯТТЯ ТА ЗНАЧЕННЯ ЄВХАРИСТІЇ

Євхаристія - з грецької перекладається, як подяка Богу, благословення, прослава Бога за всі Його діла. Євреї висловлювали подяку Богу перед прийманням трапези. Священник на Службі Божій, під час приготування дарів, звертається до Бога тими ж словами:  "Благословенний Ти, Господи, Боже Всесвіту, бо з Твоєї щедрості ми отримали хліб, який Тобі приносимо, – плід землі й праці рук людських. Нехай він стане для нас хлібом життя... Тобто Євхаристія - це благословення, подяка яка була присутня в Єврейській родині, а тепер і в Християнській Службі Божій.
Ламання хліба -  ще одне значення Євхаристії, коли глава сімї перед трапезою розламував хліб та подавав домочадцям. Так перші християни називали свої євхаристійні зібрання.

Євхаристія, як спомин про жертву Ісуса Христа. Поняття жертви було відоме ще з початку людства як найбільший прояв пошани до Бога. Вже на перших сторінках Біблії ми читаємо про жертву Авеля, Ноя, Авраама. Під час виходу з Єгипту Бог встановив одне з найдавніших свят, свято Пасхи, і воно також включало жертву. 10 числа, першого місяця весни кожна єврейська родина вибирала однолітнє ягнятко, яке 14 числа мали зарізати. Кровю ягнятка мазали одвірки, щоб Ангел Господній, який мав карати Єгипетський народ оминав будинки євреїв. Відтоді євреї вшановують це свято, згадуючи про своє визволення під час пасхальної трапези. Цей спомин означав не тільки минуле визволення з Єгипту, а й теперішнє, актуальне для тих, хто святкує. Так само Євхаристія - це не тільки спомин про про криваву жертву Ісуса Христа, але її безкровна присутність.

Вечеря Господня - ще одна назва Пресвятої Євхаристії. Ісус, коли приготували Пасху. сказав учням: «Візьміть хліб цей і їжте його. Це тіло Моє». (Марка 14:22)  Відтоді до сьогодні ми згадуємо цю подію в Євхаристії.

Про плоди Пресвятої Євхаристії пише Святий Іван Золотоустий. Він наголошує, що під час Причастя ми стаємо подібними до левів, яких боїться диявол.

Найбільше єднання з Богом відбувається під час Євхаристії. Тому, якщо хочемо про щось Бога просити чи подякувати - мерщій до святого Причастя.

Відгуки

Невизначена втрата. "Через не хочу та не можу дбайте про себе", - отець Діонісій Дьяченко

Невизначена втрата. "Через не хочу та не можу дбайте про себе", - отець Діонісій Дьяченко

Про переживання горя та невизначену втрату слухайте у програмі Люди Справи. Гість прямого ефіру - ієрей Діонісій (Денис) Дьяченко, священик Православної Церкви України, військовий капелан Національний академії Державної прикордонної служби України ім. Богдана Хмельницького.
"Багато людей вивчили дорогу до костелу, але не стали на шлях до вівтаря", - отець Андрій Немченко

"Багато людей вивчили дорогу до костелу, але не стали на шлях до вівтаря", - отець Андрій Немченко

Про те, як виконати волю Божу розповідає отець-францисканець Андрій Немченко - вікарій Одеського катедрального собору Успіння Пресвятої Діви Марії. "Нещастя - наш вчитель, а призначення - вічність".
"Якщо ми не визнаємо наші помилки, то як зможемо їх виправити?", - отець Микола Бєлічев

"Якщо ми не визнаємо наші помилки, то як зможемо їх виправити?", - отець Микола Бєлічев

Про покаяння та Євхаристію в контексті книги "Містична святиня Бога" розповідає отець Микола Бєлічев, головний редактор журналу "Слово між нами", Римо-Католицька парафія Святого Сімейства, м. Харків. 

Безпечне середовище для дітей в ліцеї "Всесвіт" та навчання в умовах війни

Безпечне середовище для дітей в ліцеї "Всесвіт" та навчання в умовах війни

Про навчання дітей під час війни та створення безпечного середовища у навчальному закладі розповідає Анна Омельчук - вчителька англійської мови та аніматор ораторію в салезіянському ліцеї "Всесвіт", м. Житомир.

Як спілкуватися з духовними особами?

Як спілкуватися з духовними особами?

Часто від світських людей можна почути, що вони не знають, з чого розпочати розмову з духовною особою, і взагалі, як з нею вести діалог. Сестра Наталя Вакулішина в програмі "У Ваших намірах" розвінчує стереотипи, пов'язані з представниками духовного світу, і радить просто бути собою.