Слухати Радіо

Зараз в ефірі

13:00

Трансляція Літургії з Гарнізонного храму свв. апостолів Петра і Павла м.Львів

В ефірі

Денний ефір

15:00

Коронка до Божого Милосердя

15:10

Молитовна лінія

15:20

Дитяча катехиза

15:45

В Родині Радіо Марія

16:00

Катехиза

16:45

Дитяча молитва

17:10

Новини

17:20

Голос народу, голос Божий

17:45

Літургія годин (Бревіарій)

18:00

Св.Літургія з храму Матері Божої святого Скапулярію (Снятин)

19:00

Молитовна лінія

20:00

Заклик до Бердичівської Богородиці (Наживо)

21:00

Вечірній ефір

22:00

Катехиза

23:00

Слово на кожен день

23:50

Літургія годин (Бревіарій)

00:00

Розарій

00:30

Катехиза

Старе тернопільське кладовище. Могили воїнів і діячів Перших визвольних змагань.

Поділитись з друзями

Подорожуємо з істориком та краєзнавцем Володимиром Салуком історією Тернопільщини. В Тернополі, на старому (Микулинецькому) кладовищі захоронено багато українців, які воювали у Першу світову війну, в лавах Легіону УСС, в арміях УНР та ЗУНР. Також збереглися могили державних діячів українських незалежних республік 1917-1921 рр.

В силу різних обставин на сьогодні нам не відома значна кількість тих давніх поховань. Частина з них віддана забуттю, деякі зруйновані в період окупацій, частина зникла внаслідок заміщення новими похованнями.

 В сучасності вивченням тернопільських могил займалися П. Гуцал, С. Ткачов, В. Окаринський та установа Тернопільоблцентр ОНДПКС. Власні дослідження та результати опрацювання літератури, архівів оформив Володимир Салук, який є автором-упорядником книги «Боротьба за українську державність 1917–1921 рр. на Тернопільщині:місця пам’яті». В одному з розділів згаданого видання описано частину тернопільського некрополя.

Згідно зі звітів Товариства охорони воєнних могил (ТОВМ) у міжвоєнні роки ХХ ст. в Тернополі нараховувалося 198 військових поховань. У 1927 р. Никифор Гірняк (ветеран, старшина УСС та УГА), будучи головою філії ТОВМ, організував зразкове упорядкування стрілецьких могил. Територія розміром 60×18 м була огороджена бетонним парканом із зображеннями стилізованих тризубців. Посередині поставлено високий дубовий хрест (11 м) з таблицею. В радянський час меморіал було понищено, але...

У 1937 р. на українському військовому кладовищі польська поліція перезахоронила тлінні останки 3-х воїнів УГА, які загинули в боях 1919 року в с. Застінка Тернопільського повіту. Разом з прахом стрільців із Застінки до Тернополя вивезли й надгробок, який був виготовлений у 1926 р.; він зберігся донині.

В пізнішім часі продовжували відходили з життя ветерани та діячі Української революції 1917-1921 рр. Деяких військових підзахоронювали біля стрілецьких могил, інших – на вільних ділянках чи біля родичів. Так з’явилися могили сотників УГА Г. Куріци (1887–1935) та  Григорія Клима (1887–1941) ін. На почесному місці біля стрілецьких могил у 1942 р. похоронили Осипа-Лева Павлишина (1898–1942), четаря УГА, районного коменданта УВО, керівника повітової екзекутиви ОУН.

Окрім Стрілецького меморіалу, були й інші відомі поховання, загиблих в боях героїв. В першу чергу, це могила Євгена Мєшковського (1882–1920), генерал-хорунжого Армії УНР, начальника штабу УГА; місце поховання Андрія Клима (1891–1919), члена генштабу Січових Стрільців у Києві, підполковника і коменданта Ставки при генштабі Дієвої армії УНР. В іншому місці розмістилися могили загиблих молодими Лева Лукашевича (19 р.) підхорунжого УГА та Могила Володимира Заплітного (21 р.), хорунжого УГА та ін.
  
У 1989 р. громадськість впорядкувала територію, у 2000 р. проведено реконструкцію. У 2013 р. на вхідній брамі Микулинецького кладовища відкрито пам’ятну дошку з іменами 12-тьох УНРівців, захоронених на Микулинецькому кладовищі в 1919–1921 рр. (більшість з тих захоронень втрачені назавжди).
 
Про це та більше дізнайтеся в інтерв’ю із істориком Володимиром Салуком.
Слухати інші програми
Заснування оборонного міста
Свято "Українська молодь Христові"
Видатні діячі Тернополя
Пам'ятки Тернопільщини
Тернопіль на зламі


 

Відгуки

"Віра є даром Божим, який маємо прийняти", - о.Назарій Зузак

"Віра є даром Божим, який маємо прийняти", - о.Назарій Зузак

Вікарій парафії Божого Милосердя у Тернополі отець Назарій Зузак, РКЦ: "Від чого залежить наша віра?"






Які ліки, допомагають нам боротися зі злом?

Які ліки, допомагають нам боротися зі злом?

Митрополит Тернопільський та Кременецький Нестор Писик (ПЦУ) відповідає на питання: "Як християни мають сприймати зло з боку інших?
Яку роль Марія відіграє у Благовіщенні?

Яку роль Марія відіграє у Благовіщенні?

Отець Назарій Зузак, вікарій парафії Боожого Милосердя у Тернополі про роль Марії у Благовіщенні. Як важливо своєчасно сказати Богові: "ТАК".
"Взірцем віри воскресіння є Пресвята Богородиця", - отець Назарій Зузак

"Взірцем віри воскресіння є Пресвята Богородиця", - отець Назарій Зузак

Як можна досвідчити радість і силу Христового Воскресіння? - відповідає отець Назарій Зузак, вікарій парафії Божого Милосердя у Тернополі.
На скільки є важливим духовний та тілесний піст?

На скільки є важливим духовний та тілесний піст?

Митрополит Тернопільський та Кременецький Нестор Писик, ПЦУ розповідає про особливості духовного та тілесного посту та про те, як приготовити свою душу до зустрічі з воскреслим Христом?