Слухати Радіо

Зараз в ефірі

08:15

Слово на кожен день

В ефірі

Трансляція богослужіння з Патріаршого собору УГКЦ

12:00

Царице Неба

12:20

Пісня Перемоги

13:00

Захристія

14:00

Денний ефір

15:00

Коронка до Божого Милосердя

15:10

Молитовна лінія

15:20

Дитяча катехиза

15:45

В Родині Радіо Марія

16:00

Катехиза

16:45

Дитяча молитва

17:00

Дитяча катехиза

17:10

Новини

17:20

Голос народу, голос Божий

17:45

Літургія годин (Бревіарій)

18:00

Св.Літургія з храму Христа Царя (Хмельницький)

19:00

Молитовна лінія

20:00

Заклик до Бердичівської Богородиці (Наживо)

21:00

Вечірній ефір

Утішення засмучених. "Багато хто вибирає нарікати чи скиглити, але не служити людям, які в біді", - отець Микола Бєлічев

Поділитись з друзями
Створено: 2023-09-12
Передача: Катехиза
"Перестань думати тільки про себе, а допомагай іншим!". Про утішення засмучених в контексті книги "Містична Святиня Бога" Святого Станіслава Папчинського говоримо з отцем Миколою Бєлічевим - маріанином, головним редактором журналу "Слово між нами". Римо-Католицька парафія Святого Сімейства м. Харків.
Сьогодні ми живемо в матриці війни, що торкається не тільки військовослужбовців, але й кожного з нас. Повномасштабна війна впливає на людей. Особливо пригнічує усвідомлення тисяч загиблих героїв. Ми знаходимося в процесі прийняття, що війна не закінчиться швидко. Щоб подолати це велике навантаження нам потрібна Божа та людська втіха.

Нам не до вподоби бачити свою слабкість та гріхи. На жаль, багато хто, через трагічний досвід, зациклює увагу на собі, на своєму страху, втратах та займається задоволенням власного егоїзму. Ми маємо утішати своїми словами та вчинками. Кого ж? Є люди, які несуть тягар втрати і саме їм можемо допомагати з усіх сил, адже людина переживає кризу.

Або ми допомагаємо один одному, або усі занурюємося у воронку страждань, переживання втрати. Тому, ініціативи, що допомагають людям знизити тривожність чи пережити втрату дуже святі та потрібні речі.

У кожного є знайомі, які ще до війни постійно нарікали на все. Скиглення - риса характерна багатьом. У цьому випадку потрібна також втіха, що звучить так: "Перестань думати тільки про себе, а допомагай іншим".

У 2022 році Харків пережив тяжкий період. Нестача ліків, їжі, обстріли мотивували багатьох вмикнутися у процес допомоги іншим. Звісно, частина людей ховалися у підвалах та кімнатах. Але ті, хто допомагав швидко відновилися - їх покинув страх, тривожність. Хто ж постійно пересиджував удома, ще довгий час не могли відійти від стресу. Отже скиглення - це вада. І у цьому випадку потрібна людина, котра покаже приклад служінням та доброю настановою.

Поки ми не служимо то бачимо в інших тільки вади та гріхи. А коли починаємо допомагати людям то Господь звільняє від страху, паніки, заціпеніння...

Заклик "Не забудемо. Не пробачимо" нічого конструктивного не дає. Адже ті, хто ретранслює цей наратив накопичують негатив, що згодом виливається на близьких людей. Ці люди не підуть у військо та не будуть виконувати суспільно корисних справ.

Замість того, щоб долати корупцію чуємо волання про долання корупції. Святий Станіслав писав, що культ ненависті не є розсудливим хоч і є популярним. Деякі випромінюють ненависть на тих, кого потрібно потішати. Замість того, щоб служити нарікають та осуджують ускладнюючи ситуацію. Тому, закликаю вас служити розсудливо, хто як може.

Багато хто не планує робити добро, але просто хоче нарікати. А ще хтось боїться говорити правду, а дехто хоче понарікати з кимось. Сьогодні в нашому публічному просторі бракує пропагування Божих цінностей.

Сьогодні багато людей не служать добру бо їхньою мотивацією не є служіння ближнім. Тому ми у нашій парафії постійно молимося про навернення України. 

Отець Микола Бєлічев - маріанин, головний редактор журналу "Слово між нами". Римо-Католицька парафія Святого Сімейства м. Харків.

Слухати аудіокнигу "Містична Святиня Бога" на Youtube
Адреса парафії Святого Сімейства РКЦ, 
м. Харків. вул. Клочківська, 319, 
 sviatesimejstvo@gmail.com 
Телефон: +380973334738

Слухати інші програми


Відгуки

"Чому ми називаємо Діву Марію Царицею і Матір'ю милосердя?" - відповідає сестра Каміла Кармалюк

"Чому ми називаємо Діву Марію Царицею і Матір'ю милосердя?" - відповідає сестра Каміла Кармалюк

Сестра Каміла Кармалюк, настоятелька Вікаріату Архангела Михаїла зі Згромадження Малих Сестер Непорочного Серця Марії провадить катехезу про Пресвяту Діву Марію Царицю і Матір Милосердя.
Я почув голос коли приймав ванну: "Чому ти тікаєш від життя?", - брат Збігнєв Савчук.

Я почув голос коли приймав ванну: "Чому ти тікаєш від життя?", - брат Збігнєв Савчук.

Історія життя та покликання автора численних програм на Радіо Марія брата Збігнєва Савчука (орден братів менших капуцинів, м. Красилів).
Отець Володимир Кусьнєж про головні юдейські свята

Отець Володимир Кусьнєж про головні юдейські свята

Отець Володимир Кусьнєж розповідає про головні свята єврейського народу в циклі програм: "Юдейські свята".
"Треба мати відвагу визнати, що ти недосконалий", - о.Віталій Козак

"Треба мати відвагу визнати, що ти недосконалий", - о.Віталій Козак

Отець Віталій Козак коментує щоденник святої Терези з Лізьє "Повість однієї душі".  Тема катехези стосується людської недосконалості.
Коли народилася Церква? - відповідає отець Міхал Бранкевич

Коли народилася Церква? - відповідає отець Міхал Бранкевич

Отець Міхал Бранкевич говорить про Пасху Ісуса Христа та пояснює сенс смерті та Воскресіння Ісуса Христа.