Слухати Радіо

Зараз в ефірі

06:00

Дитяча катехиза

В ефірі

Житія святих

07:00

Меса

07:40

Дитяча катехиза

08:10

Житія святих

08:15

Слово на кожен день

09:00

Молитовна лінія

10:00

Трансляція літургії із студії Радіо Марія

11:00

Житія святих

11:20

Катехиза

12:00

Царице Неба

12:20

Пісня Перемоги

13:00

Трансляція Літургії з Гарнізонного храму свв. апостолів Петра і Павла м.Львів

14:00

Денний ефір

15:00

Коронка до Божого Милосердя

15:10

Молитовна лінія

15:20

Дитяча катехиза

15:45

В Родині Радіо Марія

16:00

Катехиза

16:45

Дитяча молитва

Завдання та призначення влади. "Це шляхетне покликання та служіння", - Папа Франциск

Поділитись з друзями
"Ми живемо в суспільстві де діє політична структура, що відображає організацію публічного простору. Тому, слухати владу - це задум Божий". Про публічний простір і владу у світлі четвертої заповіді розповідає ректор Вищої Духовної Семінарії Пресвятого Серця Ісуса, що у Ворзелі, отець Руслан Михалків. Серія катехиз присвячених моральному життю християнина. 
Катехизм Церкви через призму 10-ти заповідей демонструє взірець життя християнина. Сьогодні, ми говоримо через призму Четвертої Заповіді: "Шануй батька та матір твоїх, щоб тобі було добре на Землі" про владу та публічний простір. Тут мова не тільки про батьків, а також про наше повсякденне життя та ставлення до влади. У Старому Завіті читаємо, що Бог творить Адама та Єву в спільноті де розпреділені ролі, як і сьогодні, кожен із нас має свої функції в суспільстві.

Апостол Павло пише, що: "Кожна влада від Бога". Це можна трактувати, що кожен, хто отримав владу є від Бога, але це не завжди так. Ми живемо в суспільстві де діє політична структура, що відображає організацію публічного простору. Тому, слухати владу - це задум Божий. Адам та Єва могли реалізовувати все, що заманеться, але через спокусу диявола вони втратили ці блага. 

Влада є задумом Божим нам на благо. Але вона може бути використана, як на добро так і на зло, на жаль. Інколи ми ставимося до цієї дійсності упередженно та вважаємо владу злом.  Але Папа Франциск стверджує, що влада - це шляхетне покликання. Також, в Євангелії ми бачимо, що влада була інструментом спокуси Христа де лукавий хотів посилити бажання Ісуса для відвернення від Бога.

Десакралізація влади - одне з досягнень християнства. В Єгипті фараон, а в Римській Імперії імператор обожествлялися, але християни не визнавали нікого з богів, окрім Єдиного Бога - Творця неба та землі. З іншої сторони, влада не відкидалася, про що свідчать заклики Апостола Павла: "Всяка влада від Бога", або "Раби - коріться своїм панам".

З приходом християнства влада почала сприйматися, як служіння та призначення. Отже, влада є шляхетним покликанням та служінням. А щоб вона плідно виконувала свої завдання то має бути легітимною та діяти в межах закону.

Влада має реалізовуватися в межах прописаних конкретних завдань. Вона не може бути догоджанням самому собі. Хоча... ми на реальних прикладах бачимо наскільки це велика спокуса та, як легко перейти від чесного виконання функцій до корупції. В Євангелії від Матвія читаємо: "Якщо хтось із вас хоче бути великим нехай всім стане, як слуга". Цей принцип дійсний до сьогодні бо стосується нашої природи.

Завдання влади - організувати суспільство навколо таких ціностей, як: добробут,  культура, безпека, краса, екологія тощо. Адже вона здатна організувати життя суспільства.

Влада має полегшити користування свободою та відповідальним життям суспільства. Одне із завдань - пам'ятати та підтримувати потребуючих. Це виходить із нашого подвійного покликання: відбудова себе згідно цінностей та розвиток соціальних відносин один між одним. 

Ректор Вищої Духовної Семінарії Пресвятого Серця Ісуса, що у Ворзелі, отець Руслан Михалків.

Слухати інші програми

Відгуки

"Чому ми називаємо Діву Марію Царицею і Матір'ю милосердя?" - відповідає сестра Каміла Кармалюк

"Чому ми називаємо Діву Марію Царицею і Матір'ю милосердя?" - відповідає сестра Каміла Кармалюк

Сестра Каміла Кармалюк, настоятелька Вікаріату Архангела Михаїла зі Згромадження Малих Сестер Непорочного Серця Марії провадить катехезу про Пресвяту Діву Марію Царицю і Матір Милосердя.
Я почув голос коли приймав ванну: "Чому ти тікаєш від життя?", - брат Збігнєв Савчук.

Я почув голос коли приймав ванну: "Чому ти тікаєш від життя?", - брат Збігнєв Савчук.

Історія життя та покликання автора численних програм на Радіо Марія брата Збігнєва Савчука (орден братів менших капуцинів, м. Красилів).
Отець Володимир Кусьнєж про головні юдейські свята

Отець Володимир Кусьнєж про головні юдейські свята

Отець Володимир Кусьнєж розповідає про головні свята єврейського народу в циклі програм: "Юдейські свята".
"Треба мати відвагу визнати, що ти недосконалий", - о.Віталій Козак

"Треба мати відвагу визнати, що ти недосконалий", - о.Віталій Козак

Отець Віталій Козак коментує щоденник святої Терези з Лізьє "Повість однієї душі".  Тема катехези стосується людської недосконалості.
Коли народилася Церква? - відповідає отець Міхал Бранкевич

Коли народилася Церква? - відповідає отець Міхал Бранкевич

Отець Міхал Бранкевич говорить про Пасху Ісуса Христа та пояснює сенс смерті та Воскресіння Ісуса Христа.