Слухати Радіо

Зараз в ефірі

08:15

Слово на кожен день

В ефірі

Молитовна лінія

10:00

Розарій

10:30

У ваших намірах

11:00

Житія святих

11:20

Катехиза

12:00

Царице Неба

12:20

Пісня Перемоги

13:00

Трансляція Літургії із Собору Успіння Пресвятої Богородиці (м.Чернівці)

14:00

Денний ефір

15:00

Коронка до Божого Милосердя

15:10

Молитовна лінія

15:20

Дитяча катехиза

15:45

В Родині Радіо Марія

16:00

Катехиза

16:45

Дитяча молитва

17:10

Новини

17:20

Голос народу, голос Божий

17:45

Літургія годин (Бревіарій)

18:00

Св.Літургія з храму св. Яна з Дуклі (Житомир)

Агресивність породжена великим его. "Святий не марнує сил скаржачись на недоліки інших", - Папа Франциск.

Поділитись з друзями
Створено: 2023-11-13
Передача: Катехиза
Про діла милосердя душі: навчання невмілих, заступницька молитва, прощення образ в контексті книги "Містична Святиня Бога" Святого Станіслава Папчинського говоримо з отцем Миколою Бєлічевим - маріанином, головним редактором журналу "Слово між нами". Римо-Католицька парафія Святого Сімейства м. Харків.
Велика місія випала всім християнам - навчати тих хто блукає в темряві помилок. Як це робити коли в світі алергія на моралізаторів, тих, хто багато, але без толку говорить? У деяких людей та релігійних організацій поняття "співчуття" стало непрактичним. Сьогодні, настав час, коли не можна просто говорити і жорстоким підтвердженням цього є війна в Секторі Гази. Тут ми бачимо, що не достатньо правильних закликів та слів про неможливість жорстокого ставлення до людей, адже одного вираження занепокоєння недостатньо. 

Виразити занепокоєння - фраза ООН, що стала мемом.

Сьогодні, для християн є загроза залишитися на рівні занепокоєння. Про дієве співчуття нам говорить вчення Папи. Ісус завжди діє та закликає нас через свій досвід навчати інших.

Святий Станіслав пише : "Хто звик навчати невмілих, нехай вважає, що саме його стосуються слова пророка Даниїла: «Розумні сяятимуть небесним сяйвом, – і ті, що навернуть багатьох до справедливости, неначе зорі, повіки, назавжди» (Дан 12,3). Ба більше, ті, хто сіє в серцях інших пізнання, любов і страх Божий, дорівняються до слави Божої Матері".

Ми очікуємо не занепокоєння, а навчання від влади та Церкви. Багато людей жили з думкою, що ця війна не торкнеться їх, але виявилося все навпаки. І хвиля незадоволення та нарікання, що все не так, як хотілося, виражає стан занепокоєння та марних очікувань. Наприклад, скандал навколо мови - це маячня, яка свідчить, що люди, замість зайнятися реальними речами, нарікають на інших.

Чудово написав Папа Франциск та влучно відобразив проблематику словами: "Бажання помсти та бажання знайти винних загрожує бути втягнутим у структури, що сповідують вербальне насильство. Святий не марнує сил скаржачись на недоліки інших".

Ми покликані не скаржитись чи нарікати, але діяти та чинити діла милосердя. Завдання християн - навчити інших молитися в умовах війни, служити, відвідувати поранених, захищати державу. Ми втрачаємо Біблійного духа, адже за свої переконання та віру потрібно боротися, діяти та навчати інших. Сьогодні, серйозним викликом для нас є подолання тренду словесного насилля та пустослів'я.

Святий Станіслав пише: "О, які ж це чудові сподвижники Христа, що виключно з любові до Нього старанно й переконливо навчають, зокрема, дітей, неосвічених чи заблукалих людей; передають їм знання, необхідні для спасіння, християнського життя, уникання гріхів і зростання в чеснотах. Немає іншого, більш величного й шляхетного діла милосердя. Саме таким є завдання вчителів у школах, проповідників – на амвонах, а батьків, які навчають дітей того, без чого не можна досягти вічного спасіння, – вдома. Особливо це стосується тих, хто професійно навчає віри християнської; на жаль, унаслідок занедбання цього обов’язку скільки ж душ падає на саме дно!"

Агресивність породжена великим его. Якщо хочемо, щоб  у нашому житті все було якось інакше, то саме НАМ потрібно навертати Україну.

Сучасна культура шизофренічна. Люди не можуть розібратися чи вони за тотальну свободу чи за цінності. Водночас стверджувати дві речі - це шизофренія. Спочатку розберіться на якій ви стороні... Коли очікуєте, щоб люди жили згідно цінностей, то де ВАШІ цінності? Чому ви очікуєте від керівників те, що самі не сповідуєте? Не святі командири, лікарі, політики живуть так, як всі ми живемо.

Якщо хочемо, щоб Україна стала кращою то саме нам (тобі та мені) варто жити принципами християнської віри, як це робив Ісус.

Заступницька молитва. В листопаді ми активно помолилися за померлих - це дійсно важлива річ, але потрібно також молитися за живих, щоб вони стали кращими та наверталися. Хто замість нас, може здійснити обов'язок молитви заступництва за інших? Тому не осуджуймо та не тратьмо сили, як закликає Папа, на недоліки інших. Ми потребуємо побожності та милосердя у молитві за померлих та за живих.

Закликаю вас молитися за Уряд України. Який сенс у тому, що ви проклянете владу України? За керівництво держави потрібно молитися та заступатися за них, адже світом керує ліво-марксистська ідеологія бо, якщо ми будемо діяти, як вони то загинемо. Саме тому, нам варто відпустити образи.

Прощення образ. Скільки ситуацій крайньої образи, що триває роками ми спостерігаємо навколо? Жити образами - це велика біда, а в наших умовах - смертельна небезпека. Тому ми, християни, маємо жити в конструктивній діяльності: прощати образи, молитися за мертвих і живих, долати внутрішні конфлікти тощо. Не очікуйте, що це зробить хтось інший, адже нас поставив Бог і буде так, як ми вчинимо, а що не зробимо так і не буде.

Ми запрошені зосередитися на діяльності та на жертовності. Довіряйте Богу життєву дорогу та робіть те, що Він довіряє без нарікань.

Отець Микола Бєлічев - маріанин, головний редактор журналу "Слово між нами". Римо-Католицька парафія Святого Сімейства м. Харків.

Слухати аудіокнигу "Містична Святиня Бога" на Youtube
Адреса парафії Святого Сімейства РКЦ, 
м. Харків. вул. Клочківська, 319, 
 sviatesimejstvo@gmail.com 
Телефон: +380973334738

Слухати інші програми

Відгуки

"Чому ми називаємо Діву Марію Царицею і Матір'ю милосердя?" - відповідає сестра Каміла Кармалюк

"Чому ми називаємо Діву Марію Царицею і Матір'ю милосердя?" - відповідає сестра Каміла Кармалюк

Сестра Каміла Кармалюк, настоятелька Вікаріату Архангела Михаїла зі Згромадження Малих Сестер Непорочного Серця Марії провадить катехезу про Пресвяту Діву Марію Царицю і Матір Милосердя.
Я почув голос коли приймав ванну: "Чому ти тікаєш від життя?", - брат Збігнєв Савчук.

Я почув голос коли приймав ванну: "Чому ти тікаєш від життя?", - брат Збігнєв Савчук.

Історія життя та покликання автора численних програм на Радіо Марія брата Збігнєва Савчука (орден братів менших капуцинів, м. Красилів).
Отець Володимир Кусьнєж про головні юдейські свята

Отець Володимир Кусьнєж про головні юдейські свята

Отець Володимир Кусьнєж розповідає про головні свята єврейського народу в циклі програм: "Юдейські свята".
"Треба мати відвагу визнати, що ти недосконалий", - о.Віталій Козак

"Треба мати відвагу визнати, що ти недосконалий", - о.Віталій Козак

Отець Віталій Козак коментує щоденник святої Терези з Лізьє "Повість однієї душі".  Тема катехези стосується людської недосконалості.
Коли народилася Церква? - відповідає отець Міхал Бранкевич

Коли народилася Церква? - відповідає отець Міхал Бранкевич

Отець Міхал Бранкевич говорить про Пасху Ісуса Христа та пояснює сенс смерті та Воскресіння Ісуса Христа.