Слухати Радіо

Зараз в ефірі

10:30

У ваших намірах

В ефірі

Житія святих

11:20

Катехиза

12:00

Ангел Господній

12:20

Хресна Дорога

13:00

Св.Літургія з храму Успіння Пресвятої Богородиці (Страдч)

14:00

Хресна Дорога

15:00

Коронка до Божого Милосердя

15:40

Дитяча катехиза

16:00

Катехиза

16:45

Дитяча молитва

17:00

Дитяча катехиза

17:10

Новини

17:20

Голос народу, голос Божий

17:45

Літургія годин (Бревіарій)

18:00

Молитовна лінія

19:00

Св.Літургія з Катедри св. Олександра (Київ)

21:00

Вечірній ефір

22:00

Катехиза

22:40

Духовні читання

Чому Бог не любить доноси? "Це не Євангельський принцип, а відголосок комунізму," - брат-капуцин Матвій Стибурський

Поділитись з друзями
"Якщо влада в Церкві буде слухати таємні звинувачування на інших то це невідворотньо призведе до розколів. При поширенні наклепів втрачається спільність та духовний ріст". Про єдність та причини розділення в Церкві розповідає брат-капуцин Матвій Стибурський

Я часто розмірковую над поняттям єдності, яку покликана продемонструвати світу  Церква. Зішестям Святого Духа відбулася єдність в різноманістності де всі стали одним. Тобто, Дух Святий зійшов коли віруючі відмовилися від своїх егоїстичних планів і ще більше об'єднав їх у спільноту. Ідеалом та прикладом єдності є наш Господь Ісус, але в реальності ми бачимо дещо інше. Розколи в Церкві та між вірянами - доволі поширене явище сьогодні і апостол Павло, в посланні до Коринтян, розповідає чому.

Павло декілька років проповідує мешканцям припортового міста Коринт. Віряни там були дуже харизматичні, але після того, як він пішов поширювати Євангеліє іншим до нього дійшли чутки, що в Коринті відбувся розкол між християнами. Саме тоді Павло вирішує написати до них листа.

Спочатку апостол пише про покликання Коринтян. Він зауважує, що Бог покликав їх до спільноти на глибшому рівні відносин. Тобто, Павло хоче чітко нагадати про істинні поставу та місце коринтян ( та й наше місце сьогодні)... Він зауважує, що хтось вважає себе Павловим, а хтось Петровим чим вельми помиляється в такому твердженні та забуває про Христа, як першоджерело віри. Сьогодні Господь вкотре наголошує нам, що саме Він є джерелом, а не людина.

Основні причини розділення в Церкві:

1. Тілесність. Тобто в людях переважають не духовні цінності, а гординя та егоцентризм. Наша ж віра побудована на тому, що ми йдемо за Христом, а не за своїми бажаннями;

2. Нахабність та зневага. Ми не повинні знецінювати чи нахабно входити у повноваження інших, хто відповідає за щось у Церкві;

3. Кар'єризм, амбіції та бажання наживатися;

4. Доноси.
Репутація одного священника сильно постраждала бо на нього багато доносили люди, яким він не продобався.

У Церкві священник не має приймати доноси на інших - це відголосок комунізму. Євангельський принцип - говорити віч на віч. Якщо влада в Церкві буде слухати таємні звинувачування інших то це невідворотньо призведе до розколів. При поширенні наклепів втрачається єдність та духовний ріст.

Ліки для зростання єдності - це хрест. Апостол Павло наголошує, що хрест є нашою мудрістю та глупістю для інших, він є дорогою до єднання з Богом. Тобто, хрест - це логіка Божа для всіх. Тут ми не шукаємо страждання, але коли приходять випробування то ми зустрічаємо їх із любов'ю. І на фундаменті хреста ми не вивищуємося над іншими, але служимо. Не зразу хрест дає успіх, але він непереможний.

Пам'ятайте - Бог завжди з тими, хто скривджений. Він, наша сила, мудрість, справедливість, освячення. Якщо ми приймемо логіку хреста то він приведе нас до родини та спільноти. Щоб бути в єдності нам рекомендовано виконувати своє покликання.

Брат-капуцин Матвій Стибурський.

Слухати інші програми

Відгуки

Що особливо варто знати про Пасхальний Тридіум? - розповідає отець Рафал Мишковський

Що особливо варто знати про Пасхальний Тридіум? - розповідає отець Рафал Мишковський

Отець Рафал Мишковський детально поясняє знаки, символи та жести пасхального тридіуму. 
"Не бійтеся жити в чистоті, в ній ви знайдете красу і святість", - Тереза Андрущишина

"Не бійтеся жити в чистоті, в ній ви знайдете красу і святість", - Тереза Андрущишина

В ефірі Радіо Марія доктор соціальних наук у галузі педагогіки Тереза Андрущишина провадить катехезу на тему: "Життя в чистоті як спосіб до життя у стилі pro-life".
"Досконала любов полягає в тому, щоб зносити вади ближніх, і не дивуватися їхніми слабкостями", - о.Віталій Козак

"Досконала любов полягає в тому, щоб зносити вади ближніх, і не дивуватися їхніми слабкостями", - о.Віталій Козак

Отець Віталій Козак на Радіо Марія розповідає про те, як свята Тереза з Лізьє розуміла любов до ближнього і що означає віддавати життя за ближнього.
Місія  сім'ї в сучасному світі?

Місія сім'ї в сучасному світі?

Отець Олександр Кушта розпочинає цикл катехиз "Теологія тіла в навчанні святого Папи Йоана Павла ІІ". Програма присвячена єдності та нерозривності шлюбу.
Святий Йоан Ліствичник та повчання про зцілення від наслідків гріха

Святий Йоан Ліствичник та повчання про зцілення від наслідків гріха

Про одного із найбільших подвижників Церкви - Йоана Ліствичника - розповідає священник парафії Володимира та Ольги УГКЦ, викладач богослов'я в Українському Католицькому Університеті (м. Львів), отець Олег Кіндій.