Слухати Радіо

Зараз в ефірі

06:00

Дитяча катехиза

В ефірі

Меса

07:40

Дитяча катехиза

08:10

Житія святих

08:15

Слово на кожен день

09:00

Молитовна лінія

10:00

Розарій

10:30

У ваших намірах

11:00

Житія святих

11:20

Катехиза

12:00

Царице Неба

12:20

Пісня Перемоги

13:00

Св.Літургія з храму Успіння Пресвятої Богородиці (Страдч)

14:00

Денний ефір

15:00

Коронка до Божого Милосердя

15:10

Молитовна лінія

15:20

Дитяча катехиза

15:45

В Родині Радіо Марія

16:00

Катехиза

16:45

Дитяча молитва

Стан безпорадності може призвести до смерті, - отець Міхал Бранкевич

Поділитись з друзями
Безпорадність та синдром жертви. Про причини, наслідки та роботу зі станом безпомічності розповідає отець Міхал Бранкевич.

Сьогодні багато людей відчувають безпорадність бо не можуть зарадити війні, незнають що робити. Безпорадність супроводжують такі відчуття як: безпомічність, вразливість, безсилля, покинутість. Війна та катастрофа - це зовнішні причини, які пригнічують людину перед проблемою, - розповідає отець Міхал Бранкевич.


Психологічні причини безпорадності.

Усамітнення. Наприклад, коли мати з дитиною переїхали в іншу країну та змінили умови життя, а батько залишився в Україні. В такій ситуації діти та мати можуть почуватися безпорадними, незабезпеченими, беззахисними, як раніше. Доречі, саме розділення та самотність стали причиною численних розлучень.


Психічна хвороба чи вада. Депресія - це кінцевий етап існування людини тому потребує лікування. В такому випадку потрібно звернутися про допомогу до психотерапевта.

У стані безпорадності ми не впевнені у своїх можливостях, переживаємо жалість до себе та синдром жертви


Щоб зрозуміти, що саме з вами відбувається проаналізуйте свою безпорадність. Запитайте себе, що є причиною такого стану? Це зовнішня причина чи внутрішня? Коли ви ідентифікували безпорадність, то рекомендую не мешкати, а звернутися про допомогу до інших людей. Підтримкою вам може стати спільнота в Церкві, адже саме тут ви маєте змогу відчути єдність з іншими людьми та комунікувати з ними.

Друзі, сміливо звертайтеся про допомогу, адже саме так ви отримаєте СПІВЧУТТЯ та практично відчуєте що не самотні, а навпаки - цікаві та важливі для інших. Виходьте до людей, адже безпорадність - це переживання, яке віддаляє людину зануюючи її в болото обману, осуду, самотності та гордині.

Вивчена безпорадність - стан людини коли вона не робить спроб для поліпшення свого стану (не намагається уникнути негативних стимулів або отримати позитивні), хоча має таку можливість. Зазвичай з'являється після декількох невдалих спроб упливати на негативні обставини середовища (або уникнути їх) і характеризується пасивністю, відмовою від дії, небажанням змінювати вороже середовище або уникати його, навіть коли з'являється така можливість. У людей, згідно з рядом досліджень, супроводжується втратою почуття свободи і контролю, зневірою в собі та в можливостях щось змінити, пригніченістю, депресією і навіть прискоренням настання смерті. 


Люди з вивченою безпорадністю можуть бути самотніми навіть в громаді уникаючи спілкування, відокремлюючись від інших. Такі особи вважають, що люди їх відкинули хоча самі є причиною свого відокремлення. Так буває, що ми хочемо вирішувати проблему самостійно і не звертаємося про допомогу, мовляв: Чому я маю просити? Хіба вони допоможуть мені?  - Так людина демонструє знецінення відносно Бога та людей. 

Ось так ми в нашому дослідженні безпорадності дійшли до поняття ГОРДИНЯ, що є однією з її складових. Тут особа вважає себе настільки нещасною... Їй здається що  вже ніхто їй не допоможе, ніхто не розуміє, світовий досвід та й Сам Бог неспроможний вирішити її велику біду безпорадності. Тому буду наодинці страждати, мучитись, а там якось воно буде... 

Як вийти зі стану безпорадності та безсилля?
Щоб змінити життя на краще та розібратися з цим руйнівним станом безпорадності вам допоможуть конкретні кроки та дії. 

1. Практика спільної молитви. Відвідайте Службу Божу. Поговоріть зі священником. Дізнайтеся коли можна ще прийти на молитву чи літургію. Дійте!

2. Спілкування з іншими людьми. Цікавтеся почуттями рідних та близьких. Познайомтеся з новими людьми. Зателефонуйте добрим знайомим, друзям. Запитуйте, пропонуйте свою допомогу. Дійте!

3. Участь в житті Церкви. Долучіться до спільноти та запропонуйте свою допомогу. Станьте волонтером. Запропонуйте свої послуги чи допомогу. Дійте!

4. Звертайтеся, просіть про допомогу в інших. Виходьте зі стану безпорадності докладаючи зусилля - комунікуйте, запитуйте, досліджуйте. Рухайтесь до людей. Дійте!

5. Зверніться до психотерапевта чи психіатра. Саме діагноз та порада фахівця допоможе ідентифікувати причини ваших душевних мук, а вчасно надана допомога врятує ваше життя. Дійте!

6. І саме головне. Просіть Бога про благодать покори, адже гординя зациклює нас на собі та закриває від світу. Дійте!

З повагою отець Міхал Бранкевич.

Слухати програми Радіо Марія про зміни в житті:

Потужна молитва Доліндо Руотоло
Зцілення пам'яті від болю
Самотність та усамітнення. В чому різниця
Депресія хоче нас повідомити про щось важливе
Зранення та негативний досвід
Забрати біль може тільки Бог
Через осуд псуємо собі життя

Відгуки

Як Фра Анжеліко показав глибину Євангелія через фреску "Благовіщення"?

Як Фра Анжеліко показав глибину Євангелія через фреску "Благовіщення"?

Стефанія Демчук, кандидат історичних наук, асистент кафедри історії мистецтв, історичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка, розповідає про особливості фрески "Благовіщення" Фра Анжеліко, яка прикрашає стіну монастиря Сан-Марко у Флоренції.
Біси та біснуватість, - катехиза отця Романа Василіва

Біси та біснуватість, - катехиза отця Романа Василіва

"Гадаринські біснуваті були під владою зла настільки, що через страх перестали мислити, як люди". Про ставлення людини до проблеми зла розповідає настоятель парафії Святої Анни УГКЦ, місто Борислав, отець Роман Василів.
Виховання через мистецтво допомагає сформувати повноцінну особистість

Виховання через мистецтво допомагає сформувати повноцінну особистість

"Рух та творчість потрібні дітям, як вітаміни". Про виховання через мистецтво розповідає вчитель мистецтва та технологій Салезіянського приватного ліцею «Всесвіт» у Житомирі, керівник театрального гуртка «Філотея», дружина, мама чотирьох дітей, учасниця «Домашньої Церкви» родинної гілки Руху «Світло-Життя», Юлія Чупріна.
"Бог сказав мені йти відвідувати хворих", - Юрій Гандера

"Бог сказав мені йти відвідувати хворих", - Юрій Гандера

У програмі "Люди Справи" художник та коваль, член спільноти "Сім'я Каміліан", Юрій Гандера. 


"Мучеництво - це великий вчинок любові у відповідь на безмежну Божу любов", - отець Енріке Лопес Імбернон

"Мучеництво - це великий вчинок любові у відповідь на безмежну Божу любов", - отець Енріке Лопес Імбернон

Десята катехиза із серії програм "Святий Іриней. Доказ апостольського проповідування". Роздумуємо над 17 пунктом Епідейксису: "Кров Авеля". Автор програми, отець Енріке Лопес Імбернон.