Слухати Радіо

Зараз в ефірі

22:40

Житія святих

В ефірі

Акафист

23:40

Святий дня

23:50

Літургія годин (Бревіарій)

00:00

Розарій

00:30

Катехиза

01:10

Відкриваючи таємниці християнства

01:40

Духовні читання

02:00

Катехиза

03:00

Акафист

03:40

Розарій

04:00

Коронка до Божого Милосердя

04:20

Біблійні читання

04:40

Святий дня

05:00

Молитва

06:00

Дитяча катехиза

06:30

Житія святих

07:00

Меса

07:40

Дитяча катехиза

08:10

Житія святих

"Ця війна гартує нас. Ми дорослішаємо і дай нам Боже пройти цей шлях із честю", - отець Геннадій Рохманійко

Поділитись з друзями
У Великій Британії завершився перший курс навчання українських капеланів. Десять військових священнників ЗСУ протягом двох тижнів проходили стажування при Департаменті капеланів Королівської армії Великої Британії. Про це, у програмі Люди Справи, розповідає священник Іоано-Богословського храму ПЦУ м. Харкова, військовий капелан, отець Геннадій Рохманійко. 


"Тепер вони відправляться на передову лінії конфлікту України з Росією, де їхнім завданням буде вселяти надію і відновлювати дух у військах, які борються за повернення суверенної території України" – із повідомлення Департаменту капеланів Королівської армії Великої Британії.

Сьогодні держава робить все для вишколу військовослужбовців, а також дбає про душу солдата. В рамках цієї підготовки активно триває і навчання капеланів ЗСУ. Офіційно, на офіцерських посадах, капелани з 2023 року, але працюють в зоні бойових дій з 2014-го. Спочатку, перша група, у складі якої мені довелося бути, пройшла курс підготовки на базі Національного Інституту Шевченка. Це священники які служать військовослужбовцям із перших років війни. Після закінчення навчання в Києві нас повідомили про можливе його продовження

Капеланська школа Великої Британії, має 200 літню історію. Тут ми вивчали міжнарожний досвід, щоб потім реалізувати його в Україні. Варто віддати належне керівництву капеленської служби України за організацію місії, що виправдало наші сподівання та очікування приймаючої сторони. Наш курс був першим та дуже вдалим. Очікуємо, що невдовзі на навчання до Великої Британії поїде наступна група військових священників ЗСУ.

Поєднання теорії та практики у Королівській армії на високому рівні. Особлива увага під час навчання приділялася духовній стійкості та здоров'ю капелана. Із практичними завданнями кожен із нас вдало справився на 10 балів із 10. 

Концепція Британської капеланської служби - це капелан, який іде разом із військом у бій без зброї, але опираючись на свою віру. Мене вразило ставлення британців до нас. Там ми відчували цілковиту підтриму до військовослужбовців ЗСУ на різних рівнях: у готелі, серед військових, на вулиці тощо. Відчутно, що світ з нами та переймається нашою боротьбою.

Після вишколу капелани Королівської армії сказали: "Ми не знаємо чому вас навчили, але ви точно можете їхати в будь яку місію". Вони були здивовані рівнем нашої підготовки. І не дивно, адже з 2014 року ми вирішували обов'язки пов'язані з пастирським служінням. Додам, що в Королівській армії відсутня психологічна служба - її виконують військові священники.

Священник Іоано-Богословського храму ПЦУ м. Харкова, військовий капелан, отець Геннадій Рохманійко.

Відвідати храм ПЦУ Святого Іоана Богослова:
м.Харків, вул. ‬Велика Панасівська (колишня Котлова), ‬105‭ ‬А,‭ 
‬Телефон: +38 (057)‭ ‬712-43-23
Дістатися до храму можна:
-від Центрального ринку маршруткою № 40е
-від Південного вокзалу трам. №1 або маршр. № 250е
-від ст.м. Університет маршруткою № 97е

Слухати інші програми 


Відгуки

Я почув голос коли приймав ванну: "Чому ти тікаєш від життя?", - брат Збігнєв Савчук.

Я почув голос коли приймав ванну: "Чому ти тікаєш від життя?", - брат Збігнєв Савчук.

Історія життя та покликання автора численних програм на Радіо Марія брата Збігнєва Савчука (орден братів менших капуцинів, м. Красилів).
Біси та біснуватість. Катехиза отця Романа Василіва

Біси та біснуватість. Катехиза отця Романа Василіва

"Гадаринські біснуваті були під владою зла настільки, що через страх перестали мислити, як люди". Про ставлення людини до проблеми зла розповідає настоятель парафії Святої Анни УГКЦ, місто Борислав, отець Роман Василів.
Виховання через мистецтво допомагає сформувати повноцінну особистість

Виховання через мистецтво допомагає сформувати повноцінну особистість

"Рух та творчість потрібні дітям, як вітаміни". Про виховання через мистецтво розповідає вчитель мистецтва та технологій Салезіянського приватного ліцею «Всесвіт» у Житомирі, керівник театрального гуртка «Філотея», дружина, мама чотирьох дітей, учасниця «Домашньої Церкви» родинної гілки Руху «Світло-Життя», Юлія Чупріна.
"Бог сказав мені йти відвідувати хворих", - Юрій Гандера

"Бог сказав мені йти відвідувати хворих", - Юрій Гандера

У програмі "Люди Справи" художник та коваль, член спільноти "Сім'я Каміліан", Юрій Гандера. 


"Мучеництво - це великий вчинок любові у відповідь на безмежну Божу любов", - отець Енріке Лопес Імбернон

"Мучеництво - це великий вчинок любові у відповідь на безмежну Божу любов", - отець Енріке Лопес Імбернон

Десята катехиза із серії програм "Святий Іриней. Доказ апостольського проповідування". Роздумуємо над 17 пунктом Епідейксису: "Кров Авеля". Автор програми, отець Енріке Лопес Імбернон.