Слухати Радіо

Зараз в ефірі

03:00

Меса

В ефірі

Розарій

04:00

Коронка до Божого Милосердя

04:20

Святий дня

05:00

Молитва

06:00

Дитяча катехиза

07:00

Меса

07:40

Дитяча катехиза

08:10

Житія святих

08:15

Слово на кожен день

09:00

Молитовна лінія

10:00

Розарій

10:30

У ваших намірах

11:00

Житія святих

11:20

Катехиза

12:00

Царице Неба

12:20

Пісня Перемоги

13:00

Св.Літургія з храму Успіння Пресвятої Богородиці (Страдч)

14:00

Денний ефір

15:00

Коронка до Божого Милосердя

"Дивитися війну по телевізору було страшніше чим в реальності. Тут я почуваюся спокійніше, бо роблю те, що треба", - отець Михайло Прокопів

Поділитись з друзями
У програмі Люди Справи капелан військового шпиталю, отець Михайло Прокопів, РКЦ. "Зосередьте свою увагу сьогодні на житті, щирості перед Богом, щоб радіти та плакати перед Ним. Діліться з Гоподом усим, що для Вас важке та незрозуміле. Будьте щирими та намагайтеся уникати відчуття самотності".
Протягом 25 років я працював у Польщі. Коли розпочалося повномасштабне вторгнення прийняв рішення повернутися на Батьківщину. Зауважу, люди в Польші сильно хвилюються через російське вторгнення, адже пам'ятають про Другу світову війну. На початку березня 2022-го, після змістовної розмови з єпископом, я вирушив в Україну, - розповідає капелан Михайло Прокопів. 

Мені вдалося домовитися з волонтерами та з ними приїхати в Україну. Перетнувши кордон я побачив багатокілометрові затори біженців. Вразила згуртованість Українців, які встановлювали блокпости біля кожного села та містечка. Дійсно страшно стало коли проїзджали Вінницю, тоді окупанти обстріляли аеродром. 

В Польші війна відчувалася страшніше. Адже по телебаченню ми бачили страшні новини. Тут легше - бо я на місці та займаюся тим, чим потрібно. Тут я почуваюся спокійніше. Зауважу, що проживати тяжкий період війни мені допомагає спільнота та спілкування з колегами, вірянами, військовослужбовцями. Співпраця дуже зближує з людьми. Чим ближче до війни - тим ближче солідарність один між одним.

Кожен із захисників у шпиталі - це окремий світ, адже кожен переживає по своєму тяжке поранення. Виникають різні запитання на які часто нелегко надати відповіді.

Міжконфесійний діалог. У шпиталі, де ми працюємо, на поличці лежать Біблія, Коран та Талмуд. Ми часто молимося разом з Протестантами та Православними християнами, які приходять сюди.

Обмежте час новин. Адже ми не можемо повністю бачити картину ситуації, але маємо берегти себе від інформаційного отруєння.

Близько 30 національностей, представники яких воюють за Україну, я зустрів особисто. Часто це люди, які мають досвід війни в Грузії, Югославії, Іраку, тощо. Вони свідчать, що ніде не було так страшно, як тут. Це люди переконання, які вирішили стояти на стороні правди.

Один між одним шукайте те, що нас єднає, а не розділяє. Одна із цілей ворога - розділити нас один між одним. Ми, капелани, маємо однакового кольору шеврони: протестанти, православні, католики.

Про важливість діалогу. Часто ми не маємо інформації про співрозмовника та видумуємо багато. Тому важлимво більше зустрічатися в реальному житті та спілкуватися один із одним. У моїй сімї є представники різних конфесій, але ми зустрічаємося та спілкуємося. В різноманітності наше багатство.

Як ми можемо допомогти?
Є два дні на рік коли я не можу щось змінити - це вчора та завтра. Є тільки сьогодні. Рекомендую не переживати на перед та не міркувати багато про минуле, щоб не перетягувати нещастя в майбутні покоління. Намагайтеся щось змінити та зробити сьогодні. Мені допомагає в цьому служба Богжа, утрення.

У Слові Божому написано шукайте і знайдете... цим маємо керуватися.

Зосередьте свою увагу сьогодні на житті, щирості перед Богом, щоб радіти та плакати перед Ним. Діліться з Гоподом усим, що для Вас важке та незрозуміле. Будьте щирими та намагайтеся уникати відчуття самотності.

Капелан військового шпиталю, отець Михайло Прокопів, РКЦ.

Слухати інші програми зараз



Відгуки

Біси та біснуватість, - катехиза отця Романа Василіва

Біси та біснуватість, - катехиза отця Романа Василіва

"Гадаринські біснуваті були під владою зла настільки, що через страх перестали мислити, як люди". Про ставлення людини до проблеми зла розповідає настоятель парафії Святої Анни УГКЦ, місто Борислав, отець Роман Василів.
Виховання через мистецтво допомагає сформувати повноцінну особистість

Виховання через мистецтво допомагає сформувати повноцінну особистість

"Рух та творчість потрібні дітям, як вітаміни". Про виховання через мистецтво розповідає вчитель мистецтва та технологій Салезіянського приватного ліцею «Всесвіт» у Житомирі, керівник театрального гуртка «Філотея», дружина, мама чотирьох дітей, учасниця «Домашньої Церкви» родинної гілки Руху «Світло-Життя», Юлія Чупріна.
"Бог сказав мені йти відвідувати хворих", - Юрій Гандера

"Бог сказав мені йти відвідувати хворих", - Юрій Гандера

У програмі "Люди Справи" художник та коваль, член спільноти "Сім'я Каміліан", Юрій Гандера. 


"Мучеництво - це великий вчинок любові у відповідь на безмежну Божу любов", - отець Енріке Лопес Імбернон

"Мучеництво - це великий вчинок любові у відповідь на безмежну Божу любов", - отець Енріке Лопес Імбернон

Десята катехиза із серії програм "Святий Іриней. Доказ апостольського проповідування". Роздумуємо над 17 пунктом Епідейксису: "Кров Авеля". Автор програми, отець Енріке Лопес Імбернон.
"Мені знадобилося 4 роки, щоб прийняти рішення стати монахинею", - сестра Марія Люба

"Мені знадобилося 4 роки, щоб прийняти рішення стати монахинею", - сестра Марія Люба

"Бог не обрізає крила, а здійснює бажання": Про життєвий шлях та розпізнання покликання розповідає сестра Марія Люба зі Згромадження Служниць Святого Духа, м. Хмельницький.