Слухати Радіо

Зараз в ефірі

15:00

Коронка до Божого Милосердя

В ефірі

Дитяча катехиза

16:00

Катехиза

16:45

Дитяча молитва

17:00

Дитяча катехиза

17:10

Новини

17:20

Голос народу, голос Божий

17:45

Літургія годин (Бревіарій)

18:00

Св.Літургія зі Санктуарію св.Йосифа (Гнівань)

19:00

Молитовна лінія

20:00

Заклик до Бердичівської Богородиці (Наживо)

21:00

Вечірній ефір

22:00

Катехиза

22:40

Духовні читання

23:00

Слово на кожен день

23:50

Літургія годин (Бревіарій)

00:00

Розарій

00:30

Катехиза

01:10

Розмова з екзорцистом

01:40

Духовні читання

Навернення варварів, розвиток західного монашества та Папської держави в VI-VII століттях.

Поділитись з друзями
В ефірі Радіо Марія головний редактор журналу Скинія, монах-оріоніст, отець Юрій Блажиєвський. Тема катехизи: "Навернення варварів, розвиток західного монашества та розвиток Папської держави в VI-VII століттях". 
"Сьогодні ми розглянемо XI-XII століття. І зосереддимо вашу увагу на наверненні варварів, розвиток західного монашества та розвиток Папської держави. Ситуація на політичній мапі Європи була цікавою. Туди приходять молоді, варварські народи, які починають створювати нову культуру. Цей період був насичений брутальною силою та війнами. Церква грала ключову роль та допомагала пережити цей буремний час", - розповідає отець Юрій Блажиєвський.

Від занепаду та масового переміщення народів найменше постраждала Ірландія, куди було важко досягнути варварам. Ця країна найменше постраждала протягом цих двох сторіч, що й дозволило християнству розвиватися в цій країні. Саме тому  поширення християнства варварським народам, які заселили Європу відбувається і завдяки Ірландії. 

Вся північна Італія, Тоскана та середня частина півострова поступово заселялася Лангобардами - племенами, які відрізнялися від місцевих тим, що чоловіки носили довгі бороди. Їх називали "довгобородими". Протягом 1500 років після заселення Лангобардів Італія була розділена. 

Через нашестя варварів місцеве населення Італії починає тікати в тяжкодоступні місця на узбережжі. Так виникає Венеція, яка згодом стає центром торгівлі.
Церква розпочинає велику місійну акцію проповіді Христа варварським племенам та сусідським народам. Поступово відбувалося масове навернення.


Щось подібне відбувалося й під час Євангелізації Русі. Спочатку охрестився князь, а потім місіонери йшли до навколишніх міст та сіл охрещуючи їх. Але Церква розуміла, що цим людям потрібна ретельна Євангелізація, адже в більшості вони не розуміли що таке хрещення і для чого воно потрібно. Тоді мало хто з людей вмів читати, а будуючи мережу церков, оздоблюючи їх розписами Церква починає комунікувати з народами.

Розвиток Західного монашества відбувається завдяки Святому Бенедикту. Абатства стають центрами з організованим життям посеред нестабільного світу. В той час монастирі розвиваються найшвидше в історії. Від одного монастиря до іншого можна було дійти протягом одного дня. В цих монастирях-центрах відроджувалася культура, економіка та популяризувалася праця рук, але й монахи вміли ділитися здобутками цієї праці. Монахи приймали бідних, хворих та подорожуючих, які наражалися на небезпеку в дорозі. Монастирі стають не тільки центрами культури, а й центрами медицини та економіки, ба більше - центрами туризму, адже мали можливість розмістити мандрівників та рекомендувати найбільш безпечний шлях для подорожі.


Відгуки

Які пісноспіви звучать в час Великого Посту?

Які пісноспіви звучать в час Великого Посту?

Отець Руслан Грех говорив про Богослужбові наспіви Великого посту Страсного тижня.
Як діяти жінці, яка дізналася, що вагітна дитиною з невиліковною хворобою?, - відповідає с. Юстина Голубець

Як діяти жінці, яка дізналася, що вагітна дитиною з невиліковною хворобою?, - відповідає с. Юстина Голубець

В ефірі Радіо Марія с. Юстина Голубець, засновниця та голова організації "Перинатальний хоспіс – Слід Життя", Служебниця Непорочної Діви Марії,  член-кореспондент Папської академії “Pro Vita”, біоетик, медичний психолог в Обласному медико-генетичному центрі при ДУ «Інститут спадкової патології НАМН України», біолог‒генетик, викладач Школи біоетики УКУ. Тема катехези: "Служіння життю як виклик завданню і покликанню".
"Ісус Христос - тут і зараз серед нас!" - отець Валентин Матушевський

"Ісус Христос - тут і зараз серед нас!" - отець Валентин Матушевський

Отець Валентин Матушевський коментує Євангеліє від Луки 24, 35-48
Де зустрітися з Воскреслим Христом?

Де зустрітися з Воскреслим Христом?

Отець Микола Орач з Ордену Братів Менших Конвентуальних (Францисканців) провів катехизу про зустріч з Воскреслим Ісусом Христом в контексті війни в Україні.
"Мені знадобилося 4 роки, щоб прийняти рішення стати монахинею", - сестра Марія Люба

"Мені знадобилося 4 роки, щоб прийняти рішення стати монахинею", - сестра Марія Люба

"Бог не обрізає крила, а здійснює бажання": Про життєвий шлях та розпізнання покликання розповідає сестра Марія Люба зі Згромадження Служниць Святого Духа, м. Хмельницький.