Слухати Радіо

Зараз в ефірі

22:40

Духовні читання

В ефірі

Слово на кожен день

23:45

Літургія годин (Бревіарій)

00:00

Розарій

00:30

Катехиза

01:10

Католицька енциклопедія

01:40

Духовні читання

02:00

Катехиза

03:00

Меса

03:40

Розарій

04:00

Коронка до Божого Милосердя

04:20

Святий дня

05:00

Молитва

06:00

Дитяча катехиза

06:20

Голос народу, голос Божий

07:00

Меса

07:40

Дитяча катехиза

08:00

Святий дня

08:10

Житія святих

08:15

Слово на кожен день

Праця - це служіння. Робота має відбуватися спільно з Богом, - отець Міхал Бранкевич

Поділитись з друзями
Про людську діяльність у світі згідно пастирської конституції "Gaudium et Spes". Сьогодні людина власними зусиллями забезпечує себе благами які колись очікувала від вищих сил. Примітивна людина розуміла, що залежить від надзвичайних природних сил тому й будувала вівтарі, вшановувала природу, каміння, дерева.
Церква ще перед собором піднімала тему поведінки людини в суспільстві. Церква зрозуміла, що повинна цьому приділяти увагу про що і йдеться в пастирській конституції "Gaudium et Spes". Важливо, щоб ми споглядаючи на вчення Біблії розуміли, як маємо вести себе у світі. Про це поговоримо через призму 3-ї глави конституції "Gaudium et Spes", - отець Міхал Бранкевич.

Сьогодні людина власними зусиллями забезпечує себе благами, які колись очікувала від вищих сил. Примітивна людина розуміла, що залежить від надзвичайних природних явищ тому й будувала вівтарі, вшановувала природу, каміння, дерева... Сучасна ж людина відчуває, що сама взмозі справитися з багатьма ситуаціями.

Але Бог допускає стихійні лиха, що наражають людей на небезпеку. Над цими явищами людина не панує. ЗМІ, у свою чергу, часто маніпулюють гіперболізуючи небезпеку від глобального потепління.

Бог випробовує людину допускаючи хвороби (коронавірус), щоб нагадати, що не ви маєте контроль, а Я контролюю все. Із нашого досвіду бачимо, що пандемія грипу може сильно ускладнити суспільні проблеми.

Проте, випадкові відкриття свідчать про важливість надприродного впливу (винахід пеніциліну, таблиця Менделєєва). Тобто людина інколи потребує випадку де отримає підказку чи Боже натхнення.

Емансипація - це процес збільшення самостійності людини. Конституція наголошує, що людина має приносити Бога у виконання своїх завдань для продовження справи Творця. Варто пам'ятати, що творчий процес діяльності людини - це Божий процес. В давнину Бога зображали Великим майстром, але сьогодні людина демонструє себе творчем усього та вважає, що робить усе в світі сама забуваючи, що навіть розум даний їй Богом.

Відомо, що людина майже третину життя присвячує праці. Папа Іоан Павло ІІ писав багато на цю тему. Він стверджував, що праця реалізовує людину та допомагає знайти покликання. Наприклад, щоб бути кваліфікованим вчителем, лікарем потрібно, насамперед, мати покликання. Зрештою, праця - це спосіб вираження любові до суспільства. Також, праця - це елемент вираження Божої місії та відношення до світу.

Праця дисциплінує та формує відповідальність. Якщо ти свою роботу виконаєш погано то отримаєш прикрі наслідки. Справа людини - це реалізація себе у житті. Ти не можеш сам себе оцінити об'єктивно, але тільки ті, хто професійно дають оцінку твоїй роботі. Мають бути ті, хто буде мотивувати працювати більш продуктивно.

Отець Міхал Бранкевич

Слухати програми отця Міхала Бранкевича



Відгуки

Які пісноспіви звучать в час Великого Посту?

Які пісноспіви звучать в час Великого Посту?

Отець Руслан Грех говорив про Богослужбові наспіви Великого посту Страсного тижня.
Як діяти жінці, яка дізналася, що вагітна дитиною з невиліковною хворобою?, - відповідає с. Юстина Голубець

Як діяти жінці, яка дізналася, що вагітна дитиною з невиліковною хворобою?, - відповідає с. Юстина Голубець

В ефірі Радіо Марія с. Юстина Голубець, засновниця та голова організації "Перинатальний хоспіс – Слід Життя", Служебниця Непорочної Діви Марії,  член-кореспондент Папської академії “Pro Vita”, біоетик, медичний психолог в Обласному медико-генетичному центрі при ДУ «Інститут спадкової патології НАМН України», біолог‒генетик, викладач Школи біоетики УКУ. Тема катехези: "Служіння життю як виклик завданню і покликанню".
"Ісус Христос - тут і зараз серед нас!" - отець Валентин Матушевський

"Ісус Христос - тут і зараз серед нас!" - отець Валентин Матушевський

Отець Валентин Матушевський коментує Євангеліє від Луки 24, 35-48
Де зустрітися з Воскреслим Христом?

Де зустрітися з Воскреслим Христом?

Отець Микола Орач з Ордену Братів Менших Конвентуальних (Францисканців) провів катехизу про зустріч з Воскреслим Ісусом Христом в контексті війни в Україні.
Що говорить Церква про штучний інтелект?

Що говорить Церква про штучний інтелект?

Російсько-українська війна показує, що людство все більше використовує штучний інтелект. Проте цей напрямок розвитку не обмежується лише військовим застосуванням. Світові соціальні мережі, банківські системи та інші сервери поступово переходять під контроль неодухотворених засобів обчислення.

Які загрози несе штучний інтелект і що про це говорить Церква, ми говоримо з отцем Міхалом Бранкевичем.