Слухати Радіо

Зараз в ефірі

09:00

Молитовна лінія

В ефірі

Розарій

10:30

У ваших намірах

11:00

Житія святих

11:20

Катехиза

12:00

Ангел Господній

12:20

Пісня Перемоги

13:00

Св.Літургія з храму Успіння Пресвятої Богородиці (Страдч)

14:00

Денний ефір

15:00

Коронка до Божого Милосердя

15:10

Молитовна лінія

15:20

Дитяча катехиза

15:45

В Родині Радіо Марія

16:00

Катехиза

16:45

Дитяча молитва

17:00

Дитяча катехиза

17:10

Новини

17:20

Голос народу, голос Божий

17:45

Літургія годин (Бревіарій)

18:00

Молитовна лінія

"Великий піст - це час покаяння. Час відмовитися слухати себе, щоб уважно слухати Бога", - отець Григорій Рассоленко

Поділитись з друзями
Що говорить катехизм Церкви про піст? "Церква є Святою, але одночасно потребує очищення", - настоятель парафії Святого Духа м. Боярка, отець Григорій Рассоленко. 
Перед початком Великого посту єпископи Римо-католицької Церкви закликали всіх вірних присвятити кожну середу та п'ятницю посту на хлібі та воді з проханнями до Бога про перемогу та захист Батькивщини від агресора, - отець Григорій Рассоленко.

Латинська церква вказує, що піст - це не зменшення кількості їжі, а більше невживання мясних та молочних страв. У словнику Української мови дізнаємося, що піст - це невживання скоромної їжі.

На жаль, у нас відсутня культура посту. Тому, заклик наших священників молитися та постувати на хлібі та воді - це заклик до стислого переживання цього часу. Зауважу, якщо людина має хвороби то не зобов'язана дотримуватися цього.

В момент Святого хрещення людина омивається від усіх гріхів. То навіщо ж нам потрібен час покаяння (кожна п'ятниця та Великий піст)? Чому Церква закликає нас переживати покуту у вигляді Великого посту?

Катехизм Католицької церкви, номер 1426, стверджує: "...тіло та кров Христа зробили нас Святими та бездоганними. Як і сама Церква Ісуса Христа є святою та непорочною...". Тут, у повному викладі, катехизм РКЦ наголошує, що у сповіді тобі пробачено гріхи, але у твоєму тілі залишаються пожадливість та хіть, що будуть схиляти до гріха. Христос фактично міг би знищити пожадливість, але залишив нам вибір для продовження спасіння.

Святий Іоан Богослов називає три елементи пожадливості: пожадливість тіла, пожадливість очей та гординя життя. Сучасна культура закликає нас робити що завгодно стверджуючи, мовляв, те, що тобі хочеться є добром. Церква ж стверджує протилежне - не все, що бажається, є добрим для людини.

Церква виділяє 7 важких пристастей, що ведуть до смерті. Це гординя, зарозумілість, заздрість, гнів, злість, хіть, зажерливість.

Як зрозуміти де почуття, що не потребують сповіді, а де гріховна пожадливість? Гріх - це коли я проявляю власну волю, щоб йти за ним. Тобто, роблю те, що хочу та вибираю грішити далі.

Пожадливість - це коли ми знаємо, що робимо зло, але не припиняємо це чинити. Саме тому потрібно дотримуватися посту, щоб опанувати свої пристрасті та підготувати своє серце для Свята Пасхи.

Піст - це не тільки відмова від чогось. Піст закликає нас у першу чергу до навернення, до усвідомлення своєї гріховності та покаяння. Способи покаяння традиція Церкви називає три: молитва, піст та милостиня. 

-Час покаяння - це відмова слухання себе для уважного слухання Бога.
-Ми не маємо культури посту, але маємо субкультуру постів.
-Нам потрібно каятися бо в гордині ми далеко відходимо від Бога.
-Вчинки покаяння мертві, якщо відсутнє внутрішнє покаяння.
-Внутрішнє покаяння - це глибока переоцінка життя, навернення всім серцем до Бога, припинення гріха та відвернення від зла.

Настоятель парафії Святого Духа м. Боярка, отець Григорій Рассоленко. 

Слухати інші програми



Відгуки

Місія  сім'ї в сучасному світі?

Місія сім'ї в сучасному світі?

Отець Олександр Кушта розпочинає цикл катехиз "Теологія тіла в навчанні святого Папи Йоана Павла ІІ". Програма присвячена єдності та нерозривності шлюбу.
Святий Йоан Ліствичник та повчання про зцілення від наслідків гріха

Святий Йоан Ліствичник та повчання про зцілення від наслідків гріха

Про одного із найбільших подвижників Церкви - Йоана Ліствичника - розповідає священник парафії Володимира та Ольги УГКЦ, викладач богослов'я в Українському Католицькому Університеті (м. Львів), отець Олег Кіндій.


"П'ята заповідь наголошує, що людське життя священне", - отець Руслан Михалків

"П'ята заповідь наголошує, що людське життя священне", - отець Руслан Михалків

Про пʼяту Божу заповідь розповідає ректор Вищої Духовної Семінарії Пресвятого Серця Ісуса у Ворзелі, отець Руслан Михалків. 
Господь дав мені обітницю: "Лишайся в Україні та будеш щасливим", - отець Костянтин Морозов

Господь дав мені обітницю: "Лишайся в Україні та будеш щасливим", - отець Костянтин Морозов

Історія покликання отця Костянтина Морозова з ордену Братів Менших Капуцинів, м. Київ.
"Ісус приходить, щоб послужити!" - отець Валентин Матушевський

"Ісус приходить, щоб послужити!" - отець Валентин Матушевський

Отець Валентин Матушевський говорить про Вербну Неділю. Священник розповідає про значення урочистості, символи та знаки, які провадять до глибшого розуміння свята Воскресіння.