Слухати Радіо

Зараз в ефірі

17:45

Літургія годин (Бревіарій)

В ефірі

Молитовна лінія

19:00

Св.Літургія з Катедри св. Олександра (Київ)

21:00

Вечірній ефір

22:00

Катехиза

22:40

Духовні читання

23:00

Слово на кожен день

23:45

Літургія годин (Бревіарій)

00:00

Розарій

00:30

Катехиза

01:10

Католицька енциклопедія

01:40

Духовні читання

02:00

Катехиза

03:00

Меса

03:40

Розарій

04:00

Коронка до Божого Милосердя

04:20

Святий дня

05:00

Молитва

06:00

Дитяча катехиза

06:20

Голос народу, голос Божий

Я ніколи в житті так багато не молився, як на війні, - доброволець з Іспанії, Мануель Маркес

Поділитись з друзями
У програмі Люди Справи доброволець батальйону Карпатська Січ - Мануель Маркес та вікарій Парафії Успіння Пресв'ятої Діви Марії, отець Педро Зафна.
Мануель Маркес народився в місті Уельва, що на півдні Іспанії де займався фарбуванням будинків. У вільний час захоплювався подорожами та туризмом. Але у свої 25 років він покидає рідний дім, щоб стати пліч о пліч з численними добровольцями на захист України. В цьому інтерв'ю ви почуєте історію життя Мануеля Маркеса та висновки до яких він дійшов після участі в бойових діях проти російських окупантів. 

Про Україну я дізнався від подруги. Вона розповідала, що це красива країна і тут варто побувати. Сюди ж приїхав захищати свободу та незалежність України, - розповідає боєць Українського Добровольчого батальйону Карпатська Січ, Мануель Маркес.

Для нас нас, Іспанців, є честь бути тут. Ми шануємо подвиг Українців, які мужньо виборюють нашу спільну незалежність. Якщо Українці не захистять свою землю то російський шовінізм та комунізм може поширитися по всьому світу. 

Я не мав бойового досвіду. Про повномасштабне вторгнення росії в Україну дізнався із телебачення та відразу ж прийняв рішення поїхати в Польщу перевозити гуманітарну допомогу. Тоді я щодня перетинав кордон України з гуманітарним та медичним вантажем. 

Надзвичайно тяжко було бачити, як матері з дітьми прощаються на кордоні зі своїми чоловіками, як розділяються сім'ї. Моїм найбільшим враженням був страх від побаченого тут, адже російські окупанти вбивали багато простих людей. Закінчивши волонтерську діяльність я повернувся додому де прийняв рішення їхати в якості добровольця на війну. Це був внутрішній заклик прийти на допомогу. 

Зауважу, що більшість Іспанців бачили наслідки війни в Україні по телебаченню та від початку намагаються допомагати медикаментами, речами, прихистком для біженців тощо.

Коли їхав в Україну волонтером, то мої родичі, знайомі переймалися за мене бо це було небезпечно. А коли прийняв рішення йти в Українське військо то незабутнім для мене й досі є образ батька з яким прощався перед тим, як вирушити в дорогу. Ще в Польщі я познайомився з людьми, які мені допомогли потрапити в Україну.

В Україні мені запропонували вступити до Збройних Сил України, або Інтернаціональний Легіон. Іспанці, які служать в лавах ЗСУ порадили Добровольчий батальйон Карпатська Січ. Більшість моїх земляків, які воюють за Україну, не розуміли мене бо я приїхав на війну без бойового досвіду. Я був цивільною людиною і на мене дивилися з подивом. 

Українці до мене ставилися добре. Більшість були щиро вражені та емоційно реагували дізнавшись, що я з Іспанії. А дехто щиро запитував: "Що ти тут робиш?" Адаптація до Українського прохолодного клімату була важкою, але потім звик. Багато добровольців повернулися у свої країни через гіпотермію

Перший бій відбувся на Донбасі. Ми постійно переміщувалися виконуючи бойові завдання. На той час я мав базову підготовку, як вести себе зі зброєю і тактичні навички. А коли в бою загинув полковник мною було прийнято рішення повернутися додому. Було дуже страшно. 

Протягом цього часу в моїй свідомості відбулася глибока переоцінка цінностей та важливості життя. Зрозумів, що життя - це дорогоцінний дар від Бога. 

На війні я молився так багато, як не молився ніколи. Було дуже тяжко, але там я усвідомив, що життя не належить нам, а кожна людина - це мандрівник на Землі.

Дякую Богу, що сьогодні можу повернутися додому де поділюся з іншими пережитим досвідом. Я завжди буду нести в серці добрих людей, з якими познайомився в Україні.

Доброволець батальйону Карпатська Січ, ЗСУ, -  Мануель Маркес.

Переклад розмови - вікарій парафії Успіння Пресвятої Діви Марії, отець Педро Зафна.

Ведучий програми Люди Справи - Олександр Скрипченко

Слухати програми Люди Справи на Радіо Марія зараз

Відгуки

Святий Йоан Ліствичник та повчання про зцілення від наслідків гріха

Святий Йоан Ліствичник та повчання про зцілення від наслідків гріха

Про одного із найбільших подвижників Церкви - Йоана Ліствичника - розповідає священник парафії Володимира та Ольги УГКЦ, викладач богослов'я в Українському Католицькому Університеті (м. Львів), отець Олег Кіндій.


"П'ята заповідь наголошує, що людське життя священне", - отець Руслан Михалків

"П'ята заповідь наголошує, що людське життя священне", - отець Руслан Михалків

Про пʼяту Божу заповідь розповідає ректор Вищої Духовної Семінарії Пресвятого Серця Ісуса у Ворзелі, отець Руслан Михалків. 
Господь дав мені обітницю: "Лишайся в Україні та будеш щасливим", - отець Костянтин Морозов

Господь дав мені обітницю: "Лишайся в Україні та будеш щасливим", - отець Костянтин Морозов

Історія покликання отця Костянтина Морозова з ордену Братів Менших Капуцинів, м. Київ.
Святий Іриней про первородний гріх.

Святий Іриней про первородний гріх.

Роздумуємо над 15 -17-м пунктами Епідейксису: "Первородний гріх". Автор програми, отець Енріке Лопес Імбернон. 9 катехиза із серії програм: "Святий Іриней. Доказ апостольської проповіді".

Бог, людина, диявол: звідки походить страждання?

Бог, людина, диявол: звідки походить страждання?

Про природу страждання та місце людини говорить брат-францисканець Микола Орач з Парафія Преображення Господнього в місті Бориспіль.