Слухати Радіо

Зараз в ефірі

09:00

Молитовна лінія

В ефірі

Розарій

10:30

У ваших намірах

11:00

Житія святих

11:20

Катехиза

12:00

Царице Неба

12:20

Розарій

13:00

Свята Літургія з церкви Різдва Богородиці (Львів)

14:00

Пісня Перемоги

15:00

Коронка до Божого Милосердя

15:10

Молитовна лінія

15:40

Дитяча катехиза

16:00

Катехиза

16:45

Дитяча молитва

17:00

Дитяча катехиза

17:15

Пісня Перемоги

17:45

Літургія годин (Бревіарій)

18:00

Св.Літургія з Катедри св. Олександра (Київ)

19:00

Молитовна лінія

20:00

Заклик до Бердичівської Богородиці (Наживо)

Очікування руйнують. Як біль розчарування вплинула на Святість Терези від дитятка Ісус

Поділитись з друзями
Створено: 2023-06-12
Передача: Катехиза
"Коли усвідомлюємо себе егоїстами, визнаємо свої хиби та розуміємо, що інші люди також егоїсти з недосконалостями то ставимося мудро до них, без завищених очікувань. Дружба також включає прийняття людини не такою, як я". Про повсякденність Святої Терези від дитяти Ісус. Катехиза настоятеля Всеукраїнського санктуарію Матері Божої Бердичівської, отця Віталія Козака.

Свята Тереза від дитяти Ісус в юності була щирою, відкритою та довірливою. Вона думала, що перше причастя дівчат-одноліток змінить їхнє життя, але цього не відбулося. Вже пізніше Тереза стверджувала, що в дружбі знайшла тільки гіркоту. У неї були зависокі очікування від інших, що призвели до розчарування. Мабуть більшість із нас також переживали біль від розриву дружби чи стосунків. 

Один священник якось зауважив: "Не потрібно думати та очікувати - треба запитувати." А професор з психології мені колись сказав, що друзів, за все життя, людина має від нуля до 2-х. Це особи, з якими присутня емпатія, співпереживання та спільна радість. Саме тому нам рекомендовано не прив'язуватися емоційно до інших, адже в людині можуть змінитися орієнтири та бачення, що йтимуть врізнобіч із вашими. Тримайте здорову та безпечну дистанцію з іншими, щоб не прикипіти до них.

У випадку, коли усвідомлюємо себе егоїстами, визнаємо свої хиби та розуміємо, що інші люди також егоїсти з недосконалостями то ставимося мудро до них, без завищених очікувань. Дружба включає в себе також прийняття людини іншою, не такою, як я.

Але ми хочемо зачаровуватися та мати солодкі ілюзії до інших.  Якось почув від вірянина, що він не буде ходити до Церкви, адже люди тут не змінюються, як крали так і крадуть, брехали раніше і брешуь далі... Моя ж відповідь базується на тому, що вони сюди і приходять бо потребуть змін в житті, адже тут це можливе. Ба більше, з чимось людина швидко розбереться, а з деякими хибами може працювати протягом усього життя. Так і Свята Тереза розуміла, що її однолітки, дівчата, по своєму намагаються справитися зі своїми недоліками. Повага до особи з'явиться тоді, коли усвідомлюєш, що вона по своєму, як уміє, змінює своє життя. Осуд закриває нас на іншу людину, а оправдання навпаки, відкриває. Тобто, ми намагаємося ставитися з розумінням, що людина по своєму намагається, але у неї не все виходить.

Одного разу Свята Тереза вивчала ораторське ремесло та почала тренуватися з іншими дівчатами. Вони збиралися разом де виступали одна перед одною. Дивлячись на це інші сестри почали засуджувати їх бо вважали, що дівчата мають грати в ігри замість "займатися базіканнями" ... Тут ми баячимо, як добрі наміри зустріли сильний супротив та осуд через що Тереза мусила змінти підхід до практики ораторського мистецтва.

Заохочую вас шукати неформальних речей там де ви є. Часто ми дотримуємося формальностей та вирішуємо все буквою закону, але важливою є неформальність. Саме так Тереза зрозуміла, що варто придумувати щось неординарне для того, щоб покращити співпрацю та комунікації з іншими. Наприклад, запросивши на рибалку (неформальну обстановку) ви можете більше поспілкуватися про будь що з людиною та побачити в ній багато доброго, щоб порозумітися

Також Свята Тереза зрозуміла, що має велику потребу в катехизмі. Вона заглибилася в катехизм Католицької Церкви. Я завжди рекомендую читати  2 книги: Святе Писання та Катехизм Католицької Церкви. Саме так ви зможете піднятися над власною побожністю. Ми маємо завжди дати відповідь на запитання "ЧОМУ?", щодо сторін нашої віри. Свята Тереза у своїх 11 років розуміла, що важливо дати відповідь будь кому бо ми покликані Євангелізувати! Саме для цього кожному потрібен Катехизиз

Настоятель Всеукраїнського санктуарію Матері Божої Бердичівської, отець Віталій Козак.

Слухати інші програми


Відгуки

Я почув голос коли приймав ванну: "Чому ти тікаєш від життя?", - брат Збігнєв Савчук.

Я почув голос коли приймав ванну: "Чому ти тікаєш від життя?", - брат Збігнєв Савчук.

Історія життя та покликання автора численних програм на Радіо Марія брата Збігнєва Савчука (орден братів менших капуцинів, м. Красилів).
Отець Володимир Кусьнєж про головні юдейські свята

Отець Володимир Кусьнєж про головні юдейські свята

Отець Володимир Кусьнєж розповідає про головні свята єврейського народу в циклі програм: "Юдейські свята".
"Треба мати відвагу визнати, що ти недосконалий", - о.Віталій Козак

"Треба мати відвагу визнати, що ти недосконалий", - о.Віталій Козак

Отець Віталій Козак коментує щоденник святої Терези з Лізьє "Повість однієї душі".  Тема катехези стосується людської недосконалості.
Коли народилася Церква? - відповідає отець Міхал Бранкевич

Коли народилася Церква? - відповідає отець Міхал Бранкевич

Отець Міхал Бранкевич говорить про Пасху Ісуса Христа та пояснює сенс смерті та Воскресіння Ісуса Христа.
Біси та біснуватість. Катехиза отця Романа Василіва

Біси та біснуватість. Катехиза отця Романа Василіва

"Гадаринські біснуваті були під владою зла настільки, що через страх перестали мислити, як люди". Про ставлення людини до проблеми зла розповідає настоятель парафії Святої Анни УГКЦ, місто Борислав, отець Роман Василів.