Слухати Радіо

Зараз в ефірі

10:00

Розарій

В ефірі

У ваших намірах

11:00

Житія святих

11:20

Катехиза

12:00

Ангел Господній

12:20

Розарій

13:00

Свята Літургія з церкви Різдва Богородиці (Львів)

14:00

Пісня Перемоги

15:00

Коронка до Божого Милосердя

15:10

Молитовна лінія

15:40

Дитяча катехиза

16:00

Катехиза

16:45

Дитяча молитва

17:00

Розарій

17:45

Літургія годин (Бревіарій)

18:00

Св.Літургія з Катедри св. Олександра (Київ)

19:00

Молитовна лінія

20:00

Заклик до Бердичівської Богородиці (Наживо)

21:00

Вечірній ефір

22:00

Катехиза

Псевдопророцтва. Ми сьогодні мало чим відрізняємося від середньовічних людей, - отець Віталій Козак

Поділитись з друзями
Створено: 2022-06-10
Передача: Катехиза
Чому ми хочемо знати майбутнє та читаємо гороскопи? Босий кармеліт із Бердичева отець Віталій Козак розпочинає новий цикл програм на тему "Пророцтва".  "Кожен із нас хоче знати, що ж буде в майбутньому".
Сьогодні уявлення та думки на тему пророцтва часто бувають різними і ми спробуємо розібратися різностороннььо в цій темі. Зауважу, що пророцтва характерні не тільки для Церкви. У цьому циклі катехиз ви зможете зрозуміти в чому різниця між пророцтвами та псевдопророцтвами, - розповідає отцець Віталій Козак.

Майже кожне інформаційне видання має астрологічний прогноз, гороскоп де  астрологи дають поради. Отже, людина читає, хоч і не вірить, але може помічати, що прогнози збуваються. Таке можливо бо особа проектує свою реальність і отримує те на чому зосереджена. Кожен із нас хоче знати, що ж буде в майбутньому, а найпростіший спосіб для людини яка живе поверхово заглянути туди - гороскоп.


В умовах війни люди, як і далі шукають легких шляхів не бажають аналізувати своє життя та приймати рішення, міркувати. Саме тому так хочеться дізнатися своє майбутнє довіривши його комусь, адже в такому випадку ми покладаємо відповідальність за себе на когось іншого. Це пасивне відношення до свого буття. Простіше отримати інформацію звідкісь, адже приймати рішення це серед іншого: мислити, зважувати, бути на самоті, докладати зусиль, ставити інколи не зручні запитання та приймати болючі рішення тощо.


Людина хоче віддати своє життя на волю долі не розібравшись із поняттям "доля". 

У Римській Імперії буда поширена практика звернення до ворожок. Також існував такий спосіб прийняття рішення коли ворогу мечем розрізали живіт та по нутрощах визначали успіх\невдачу в прийнятті стратегічних рішень ведення війни.


Українці вже протягом багатьох років практикують подібний спосіб прийняття рішень на виборах. Коли до кандидатів та їхніх програм відносилися настільки легковажно, що голосували приймаючи необдумані емоційні рішення: красивий\некрасивий, за гречку, гарно говорить тощо. Абсолютна більшість (ніхто зі мною опитаний) не підтвердив, що прочитав програму кандидата в депутати чи партію.


Наші сучасники сьогодні живуть як люди стародавні перекидаючи свою персональну відповідальність на інших. Багато людей не хочуть приділяти час, мислити, докладати зусиль, аналізувати, радитися, приймати рішення. Живуть за принципом: "Давайте нічого не робити. Якось воно буде". Простіше шукати допомогу в інших світах в: духів, зірок, долі... Важко застосовувати холодне раціональне мислення та жити в реальному світі. Легше вмикнути телек і віддати себе на волю ЗМІ чи фільмів.


Неможна сидіти постійно в інформаційному просторі, телебаченні бо він може вас знищити. Також не рекомендовано шукати допомогу в іншому світі перекладаючи свою відповідальність на щось інше.


Це нормально коли людина усвідомлює, що в її житті все не так. І коли ви розумієте, що живете в іллюзіях та шкодите собі перекладаючи персональну відповідальність за життя то потрібно зробити цей важкий крок до мислення та прийняття раціональних рішень.

Як ви вирішуєте питання сьогодення? 


Настоятель Всеукраїнського санктуарію Матері Божої Бердичівської, отець Віталій Козак. 

Слухати інші програми

Відгуки

Невизначена втрата. "Через не хочу та не можу дбайте про себе", - отець Діонісій Дьяченко

Невизначена втрата. "Через не хочу та не можу дбайте про себе", - отець Діонісій Дьяченко

Про переживання горя та невизначену втрату слухайте у програмі Люди Справи. Гість прямого ефіру - ієрей Діонісій (Денис) Дьяченко, священик Православної Церкви України, військовий капелан Національний академії Державної прикордонної служби України ім. Богдана Хмельницького.
"Він розіп'яв себе в сповідальниці", - катехеза про св.Леопольда Мандича

"Він розіп'яв себе в сповідальниці", - катехеза про св.Леопольда Мандича

Брат-капуцин Віктор Дешук під час ранкової катехези знайомить слухачів Радіо Марія з постаттю святого Леопольда Мандича.
"Ціла історія святої Терези Великої - це молитва", - о.Віталій Козак

"Ціла історія святої Терези Великої - це молитва", - о.Віталій Козак

Отець Віталій Козак продовжує цикл катехез під назвою "Історія дружби". Священник розповідає про досвід молитви святої Терези Авільської. Дослідники життя  Терези виділяють три етапи її переживань. Перший - "спонтанність і відкритість", другий - "неприйняття і конфлікт", і третій - "гармонія зустрічі". 
Як відчути Божу любов?

Як відчути Божу любов?

Отець Леонід Михалець говорить про Божу любов.
"Багато людей вивчили дорогу до костелу, але не стали на шлях до вівтаря", - отець Андрій Немченко

"Багато людей вивчили дорогу до костелу, але не стали на шлях до вівтаря", - отець Андрій Немченко

Про те, як виконати волю Божу розповідає отець-францисканець Андрій Немченко - вікарій Одеського катедрального собору Успіння Пресвятої Діви Марії. "Нещастя - наш вчитель, а призначення - вічність".