Слухати Радіо

Зараз в ефірі

12:00

Царице Неба

В ефірі

Пісня Перемоги

13:00

Св.Літургія з храму Успіння Пресвятої Богородиці (Страдч)

14:00

Денний ефір

15:00

Коронка до Божого Милосердя

15:10

Молитовна лінія

15:20

Дитяча катехиза

15:45

В Родині Радіо Марія

16:00

Катехиза

16:45

Дитяча молитва

17:00

Дитяча катехиза

17:10

Новини

17:20

Голос народу, голос Божий

17:45

Літургія годин (Бревіарій)

18:00

Трансляція з храму свв.ап Петра і Павла (Рівне)

19:00

Молитовна лінія

20:00

Заклик до Бердичівської Богородиці (Наживо)

21:00

Вечірній ефір

22:00

Катехиза

22:40

Духовні читання

Псевдопророцтва. Ми сьогодні мало чим відрізняємося від середньовічних людей, - отець Віталій Козак

Поділитись з друзями
Створено: 2022-06-10
Передача: Катехиза
Чому ми хочемо знати майбутнє та читаємо гороскопи? Босий кармеліт із Бердичева отець Віталій Козак розпочинає новий цикл програм на тему "Пророцтва".  "Кожен із нас хоче знати, що ж буде в майбутньому".
Сьогодні уявлення та думки на тему пророцтва часто бувають різними і ми спробуємо розібратися різностороннььо в цій темі. Зауважу, що пророцтва характерні не тільки для Церкви. У цьому циклі катехиз ви зможете зрозуміти в чому різниця між пророцтвами та псевдопророцтвами, - розповідає отцець Віталій Козак.

Майже кожне інформаційне видання має астрологічний прогноз, гороскоп де  астрологи дають поради. Отже, людина читає, хоч і не вірить, але може помічати, що прогнози збуваються. Таке можливо бо особа проектує свою реальність і отримує те на чому зосереджена. Кожен із нас хоче знати, що ж буде в майбутньому, а найпростіший спосіб для людини яка живе поверхово заглянути туди - гороскоп.


В умовах війни люди, як і далі шукають легких шляхів не бажають аналізувати своє життя та приймати рішення, міркувати. Саме тому так хочеться дізнатися своє майбутнє довіривши його комусь, адже в такому випадку ми покладаємо відповідальність за себе на когось іншого. Це пасивне відношення до свого буття. Простіше отримати інформацію звідкісь, адже приймати рішення це серед іншого: мислити, зважувати, бути на самоті, докладати зусиль, ставити інколи не зручні запитання та приймати болючі рішення тощо.


Людина хоче віддати своє життя на волю долі не розібравшись із поняттям "доля". 

У Римській Імперії буда поширена практика звернення до ворожок. Також існував такий спосіб прийняття рішення коли ворогу мечем розрізали живіт та по нутрощах визначали успіх\невдачу в прийнятті стратегічних рішень ведення війни.


Українці вже протягом багатьох років практикують подібний спосіб прийняття рішень на виборах. Коли до кандидатів та їхніх програм відносилися настільки легковажно, що голосували приймаючи необдумані емоційні рішення: красивий\некрасивий, за гречку, гарно говорить тощо. Абсолютна більшість (ніхто зі мною опитаний) не підтвердив, що прочитав програму кандидата в депутати чи партію.


Наші сучасники сьогодні живуть як люди стародавні перекидаючи свою персональну відповідальність на інших. Багато людей не хочуть приділяти час, мислити, докладати зусиль, аналізувати, радитися, приймати рішення. Живуть за принципом: "Давайте нічого не робити. Якось воно буде". Простіше шукати допомогу в інших світах в: духів, зірок, долі... Важко застосовувати холодне раціональне мислення та жити в реальному світі. Легше вмикнути телек і віддати себе на волю ЗМІ чи фільмів.


Неможна сидіти постійно в інформаційному просторі, телебаченні бо він може вас знищити. Також не рекомендовано шукати допомогу в іншому світі перекладаючи свою відповідальність на щось інше.


Це нормально коли людина усвідомлює, що в її житті все не так. І коли ви розумієте, що живете в іллюзіях та шкодите собі перекладаючи персональну відповідальність за життя то потрібно зробити цей важкий крок до мислення та прийняття раціональних рішень.

Як ви вирішуєте питання сьогодення? 


Настоятель Всеукраїнського санктуарію Матері Божої Бердичівської, отець Віталій Козак. 

Слухати інші програми

Відгуки

Біси та біснуватість, - катехиза отця Романа Василіва

Біси та біснуватість, - катехиза отця Романа Василіва

"Гадаринські біснуваті були під владою зла настільки, що через страх перестали мислити, як люди". Про ставлення людини до проблеми зла розповідає настоятель парафії Святої Анни УГКЦ, місто Борислав, отець Роман Василів.
Виховання через мистецтво допомагає сформувати повноцінну особистість

Виховання через мистецтво допомагає сформувати повноцінну особистість

"Рух та творчість потрібні дітям, як вітаміни". Про виховання через мистецтво розповідає вчитель мистецтва та технологій Салезіянського приватного ліцею «Всесвіт» у Житомирі, керівник театрального гуртка «Філотея», дружина, мама чотирьох дітей, учасниця «Домашньої Церкви» родинної гілки Руху «Світло-Життя», Юлія Чупріна.
"Бог сказав мені йти відвідувати хворих", - Юрій Гандера

"Бог сказав мені йти відвідувати хворих", - Юрій Гандера

У програмі "Люди Справи" художник та коваль, член спільноти "Сім'я Каміліан", Юрій Гандера. 


"Мучеництво - це великий вчинок любові у відповідь на безмежну Божу любов", - отець Енріке Лопес Імбернон

"Мучеництво - це великий вчинок любові у відповідь на безмежну Божу любов", - отець Енріке Лопес Імбернон

Десята катехиза із серії програм "Святий Іриней. Доказ апостольського проповідування". Роздумуємо над 17 пунктом Епідейксису: "Кров Авеля". Автор програми, отець Енріке Лопес Імбернон.
"Сьогоднішній світ більше потребує свідків, аніж учителів!" - отець Олександр Халаїм

"Сьогоднішній світ більше потребує свідків, аніж учителів!" - отець Олександр Халаїм

Отець Олександр Халаїм розповідає про місійність Церкви та кожного з нас.